Last news in Fakti

19 Август, 2021 14:25 2 840 4

Нови находки в Перперикон

  • перперикон-
  • християнски комплекс

Там преди години започна разкриването на християнски комплекс от 5-6 век

Нови находки в Перперикон - 1
Кадър БНТ

Нови открития в разгара на археологическото лято на Перперикон. Екипът на проф. Николай Овчаров продължава да разкрива епископската резиденция в подножието на хълма, съобщи БНТ.

Там преди години започна разкриването на християнски комплекс от 5-6 век. Вече са открити и голяма част от помещенията в резиденцията, където за втора година при разкопките археолозите откриват кръгли мавзолеи. Това свидетелства, че на това място са живели представители на аристокрацията.

"Имаме прекрасни резултати. Вече попаднахме на голямата епископска резиденция от 6-ти век. Имаме 120 находки - златни, сребърни монети, накити и т.н. Може би едно от най-интересните неща е некрополът от ротонди, който излиза от 6-ти век, мавзолеи, ротонди, които засега още ще ги тълкуваме, не сме напълно наясно. И разбира се една уникална находка - това е купелът от 6-ти век, в който е ставало кръщението на младенците", обясни проф. Николай Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошето

    11 1 Отговор
    Професора ще се пенсионира с тоя Перперикон...
  • 2 Тоя

    10 3 Отговор
    какви държавни пари смъкна покрай това ровичкане ?!

    Коментиран от #3

  • 3 инди джоунс

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тоя":

    Крадец пръви!
  • 4 Един от народа

    2 0 Отговор
    Трябва да смени тактиката показва по една пара(дали е от там не се знае) и веднага развива теории.