5 Октомври, 2021 21:47 1 477 1

"Затворен в теб" е втората книга на родственицата на Йордан Йовков

  • йордан йовков-
  • затворен в теб-
  • книга-
  • йова станкова

Културните различия,  реакциите и отношенията в романа са естествена, житейска критика на съвременното общество.

Йова Станкова е родена през 1982 г в София. Като дете живее в Луанда, Ангола, където баща ѝ е бил посланик. Завършва средното си образование в София, изучавайки френски език. След това следва в университета "Лудвиг Максимилиан", в Мюнхен, там изучава "Наука за религиите", "Политология" и "Руски език". Дълги години живее в Кейптаун, Южна Африка, където се отдава на писането и се ражда първия ѝ роман „Галерия от светове“. Втората ѝ книга „Затворен в теб“ вече е на книжния пазар от издателство „Блек Фламинго“, пише novini.bg

След дебютния си роман “Галерия от светове”, писателката Йова Станкова издаде втората си книга, която носи заглавието “Затворен в теб”. Премиерата ѝ бе в столичната галерия “Академия” и събра десетки почитатели на българското литературно творчество. Актрисата и водеща Искра Ангелова представи младата авторка и прочете на гостите отделни пасажи от четивото.

Романът “Затворена в теб” е разказ за живота на младо момче - Дамян, от България, който избира да работи в Германия. Културните различия, реакциите и отношенията там са естествена, житейска критика на съвременното общество.

Снимка: Facebook

Ето какво казва доц. д-р Цвета Хубенова за Йова Станкова и творбата й:

„Йова Станкова е едно от „децата на прехода“, което чрез писането си търси основанията не само на своята идентичност, но и на едно поколение, отворено за света, но и понесло болката и празнотата от несигурността и относителността на истини и ценности. След успешния ѝ дебют с романа “Галерия от светове“ тя предлага една нова романна история, която отново подкопава традиционните читателски нагласи. В „Затворен в теб“ тя умело и с изящество ни потапя в една друга история, в една друга „галерия от светове“, която завихря любов, себепознание, празнота, глад за другост, малки „убийства“ и „себеубийства“. В затвореността в думите ,осмислящи живота през кривите огледала на съзнанието субектът – персонаж, автор, читател, търси истини за себе си, света, културите, езиците, другостите.

В прелестна словесна мрежа Йова Станкова увлича читателя, който заедно с повествованието разплита истини, разголва предпоставени идеи, припомня места и мигове от собственото си минало, не престава да изследва съдби, характери, гледни точки на персонажите, на автора. Стилът ѝ приканва и към вглеждане в собствените модели за интерпретация. Включва в игра, която разстила смислите в многозначност, но през исторически детайли и конкретики събира истини и перспективи от изгорени мостове, фрагменти, разкъсани сегменти на реалности и илюзии.

История, която се чете на един дъх, но твори и оставя дири.”


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С привилегиите

    6 1 Отговор
    от соца , та до днес !