Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 14:13 2 287 3

Днес Банско празнува

  • банско-
  • празник-
  • 5 октомври-
  • богата програма

На 5 октомври е празникът на град Банско и тази година го отбелязват с богата програма

На 5 октомври е празникът на град Банско. И тази година Банско отбелязва своя празник с богата програма. Общината е организирала много събития, които продължават цяла седмица, съобщава bnr.bg

Банско е първото селище от Пиринския край, което получава своята независимост от турската власт. То се освобождава само, като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата "Св. Троица" обявява свободата.

По спомени на Кочо Молеров, Пейо Яворов не говори с патос, а тихо и приглушено, но след думите му "Долу фесовете. Вече сте свободни", цялата църква се изпълва с ридания за всичките мъки и жертви, за спотаяваните сълзи през всичките тези векове.

Интересно е как историята се завърта отново и отново. В създадената еуфория един от четниците взема камък и започва да кърти полумесеца, издялан на южния вход на храма, но е възпрян от насъбралите се хора с думите: "Недей, това е история".

На 8 октомври се взема решение Банско да бъде обявен за град и околийски център.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ирина Никулчина, жител на Банско и бронзова медалистка от Олимпийските игри в Солт Лейк Сити през 2002 година.DД

“Днес е много голям празник на Банско. Стават 109 години от Освобождението на града. Ще има програма, свързана с честванията.

Започва се с тържествена Тържествена Света литургия в църквата “Св. Троица“. Ще се полагат цветя и венци на паметниците и паметните плочи в общината. Ще има възпоменание пред Паметник “Банско помни своите герои“. Ще бъде включена в програмата и откриването на изложбата “Пътуване във времето“ през погледа на художника-изследовател Краси Тодоров.

Събитията в училищата ще бъдат много интересни. При децата са организирани уроци по родолюбие, за да се запознаят с историята на града. Много от тях ще бъдат заети със спортни празници..

Всеки ще отбележи празника по някакъв начин. Важно е да дадем заслуженото на хората, които са ни освободили."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колев от банско

    10 0 Отговор
    ще празнувам когато България се отърве от политици с герберастко мислене!
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Не видях нищо за поета Н. Й. Вапцаров!
  • 3 Елена

    1 1 Отговор
    Нека най-добрият курорт на Балканите да пребъде и да ни посреща все така с вълшебната си атмосфера!