7 Декември, 2021 11:45 1 191 12

Пимпирев представя детска книга за Антарктида

  • христо пимпирев-
  • детска книжка-
  • антарктида

Премиерата ще се състои на 9 декември 2021 г., четвъртък, от 18.00 ч.

След редица научни и публицистични книги за Антарктида полярният изследовател Проф. Христо Пимпирев създаде и книга за най-малките, посветена на белия континент.

АНТАРКТИДА – БЯЛА ПРИКАЗКА. Историята на пингвина Гошо (ИК „Авлига“, 2021), е детска художествена книга с цветни илюстрации, предназначена за деца на възраст 6 -9 г. В нея се разказва истинска история за спасяването на ранен пингвин.

Историята на пингвина Гошо, както са го нарекли членовете на българската експедиция през 1994 г., е описана в дневниците на Христо Пимпирев от февруари същата година. Тогава полярниците спасяват живота на пострадал от леопардов тюлен пингвин папуа, като му предлагат пълно медицинско обслужване.

Разказвайки историята на пингвина папуа, с помощта на красивите илюстрации на младата художничка Мария Цакова, проф. Пимпирев по подходящ начин представя на най-малките континента Антарктида с неговия растителен, животински и леден свят.

В книгата е използван шрифтът Adys, подходящ за деца с дислексия.

Премиерата ще се състои на 9 декември 2021 г., четвъртък, от 18.00 ч. в Музея по палеонтология и исторична геология, в СУ „Св. Климент Охридски“, Ректорат, Северно крило, ет. 5.

Книгата ще се предлага и на Международния панаир на книгата в НДК (7-12 декември), на щанда на издателство „Дамян Яков".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като е студено се лежи и яде

    7 0 Отговор
    И се пишат велики бестселъри. Ако има кой да те издържа.
  • 2 Те го те

    8 0 Отговор
    Пимпира на гърба на народа.Изписват се милиони за Антарктида и се делят да има за всички Пимпира прошля@@@ от класа.
  • 3 Убре Омбре

    6 1 Отговор
    Пимпироф помака които краде от народа от 1988г.
  • 4 Дичо

    8 1 Отговор
    Апвай си пийва си изседва акото на пингвина едни милиони държавни пари се раздават и накрая повишен в проф .
  • 5 Ангел

    4 2 Отговор
    Мега нагъл като дружките от неговото дсс поколение.Румен Гечев ,Велизар Енчев,Дори светулката,Стефко Софиянски,Васил Божков
  • 6 Viewer

    3 0 Отговор
    Да каже кога ще използват новия ни кораб от 1984г.
  • 7 БОЗА

    4 1 Отговор
    Винаги ми е било интересно,с каква категория се пенсионира стария антарктически пимпир...сигур с минус първа...като космонавт...;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 8 Пимпирка

    2 1 Отговор
    Мно як пуловер има пимпира. Родопска черга
  • 9 Нищо ново

    2 1 Отговор
    Побликувайте му досието от ДС и автобиографията на професора въобще не е случаен човек този
  • 10 Прибирайте го

    2 2 Отговор
    по спешност, че съвсем се е спиртосал завалията. Подложете го на детоксикация и лечение на цирозата ако може.
  • 11 125

    3 1 Отговор
    Детска книжчица срещу няколко милиона народни пари. Този голямонос да спре веднъж завинаги да източва бюджета за безумната си авантюра.
  • 12 Ивайло

    2 0 Отговор
    Закрийте базата в Антарктида! Няма какво да правим там. Само да хрантутим такива хато Пимпирев. Големият учен, моля ви се! Какви по-богати нации нямат бази там, а ние цървуланковците харчим пари за славата на Пимпирев. Сега и детски книжки прописа пияницата. Освен това е масон и член на Ротари. Пълна погнуса!