19 Септември, 2022 08:14 1 703 5

"Антарктическият стопаджия" - Христо Пимпирев пусна книга за Антарктида в съавторство с Иглика Трифонова

  • христо пимпирев-
  • иглика трифонова-
  • книга-
  • антарктида

С над 230 цветни фотографии

"Антарктическият стопаджия" - Христо Пимпирев пусна книга за Антарктида в съавторство с Иглика Трифонова - 1
Снимкa: БГНЕС

Над 230 цветни фотографии има в "Антарктическият стопаджия" - книгата на Христо Пимпирев, която излиза по повод неговия юбилей в съавторство с Иглика Трифонова, съобщават издателите от "Книгомания".

"Антарктическият стопаджия" - Христо Пимпирев пусна книга за Антарктида в съавторство с Иглика Трифонова

Трифонова участва в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука.

"Красивият и стилен том е на дизайнера Тодор Манолов. Над 80 души - приятели, колеги, съмишленици, пътешественици, дипломати, се включват с поздрави, впечатления спомени от познанството си с проф. Христо Пимпирев", разказват издателите. В книгата са включени и много непоказвани досега кадри от личния архив на Професора, както го наричат всички.

"Мечтата ми е била да стигна на Антарктида, "бялата любовница", както я наричам. Искал съм да поставя България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място на света. За тази мисия основахме сдружението с идеална цел "Антарктически институт". Това е приключение, започнало преди 30 години. До днес са факт вече десетки антарктически (а и други) експедиции, България има своя полярна база, изградили сме първия православен параклис, българските антарктици правят сериозна наука на Белия континент", пише Пимпирев.

В "Антарктическият стопаджия" се преплитат текстовете и снимките на Иглика Трифонова като очевидец със спомените, обобщенията и сравненията на Христо Пимпирев по отношение на първите експедиции преди 30 години и днешните. "Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или сред бялата пустош на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се чувства пътешественик и част от екипа на харизматичния и винаги усмихнат учен. Наричат го "почти Магелан", "Шакълтън, Скот и Амундсен в едно", но той се възприема за антарктически стопаджия", допълват издателите.

По думите им тази книга разказва как се живее без страх от необятното, какво вдъхновява приключенския дух на Христо Пимпирев, какво го мотивира в изследванията от студентските години до днес и колко е важна подкрепата на съмишленици, приятели, колеги, семейство. Това е историята и пътя на една студентска мечта, младежки копнеж по Антарктида, до превръщането ѝ в национална кауза и част от успешната външна политика на България.

"Посветил съм живота си на Антарктида. Тя е континентът на бъдещето, на младите. Те трябва да знаят за този континент, защото той вече е и български. Тук имаме база от 30 години, в която всяко лято идват наши експедиции. Антарктида е национална кауза, с която могат да се гордеят. За да се възприеме една нова идея, трябва възрожденски дух", казва Пимпирев.

За първи път България вече има и собствен кораб за научноизследователска дейност на Антарктида. Разполага с две лаборатории и е пригоден да плава в полярни води. Носи името "Св. св. Кирил и Методий", а кръстница е актрисата Мария Бакалова. Предстои първото плаване на научноизследователски кораб под български флаг в Световния океан - целта е остров Ливингстън, където ще започне строеж на нова модерна научна лаборатория. "Така се приобщаваме към световните полярни нации, които си обновяват базите в XXI век. А със "Св. св. Кирил и Методий“ се сбъдна мечтата на поколения български антарктици да работят в световния океан с български кораб", коментира проф. Пимпирев.

"Проф. Христо Пимпирев не може да бъде сбъркан с никого другиго, защото неговият живот и постижения са изключително нестандартни. Точно от такива хора имаме нужда в България – с възрожденски идеализъм, професионално подготвени и имащи характер да доведат докрай своите проекти", казва Петър Стоянов, президент на България (1997-2002).

Проф. Пимпирев е ерудит с широка култура и много настойчив в преследването на набелязаните цели, човек с железен характер, добър организатор и истински патриот, казва Георги Първанов, президент на България (2002-2012).

"Позитивизмът и увереността на проф. Пимпирев са заразителни. Неговата мечта се превърна и в моя кауза, и в моя мечта - България да има достойно присъствие на Ледения континент", казва Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017).

"Името на проф. Христо Пимпирев е емблема на българската наука в Антарктида, а неговото дело - добрият пример за това как ентусиазмът и последователността на усилията сбъдват големите мечти. Онези мечти, които прекрачват националните граници и оставят следа не само в новинарските хроники и фотографиите, а и в сърцата на съвременниците", казва президентът Румен Радев.

Проф. Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, учен и полярен изследовател. Председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания. Ръководител на 30 български антарктически експедиции. Автор е на 11 книги, 10 документални филма, един игрален филм и над 250 научни публикации. Проф. Пимпирев е включен в световна класация на стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Пимпирев връх на о. Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на о. Ливингстън в Антарктида носят неговото име.

Иглика Трифонова е участник в пет български експедиции до Антарктида. Като фотограф и журналист публикува в български и чужди медии. Председател е на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България). Член е на Съюза на българските журналисти и на Българския антарктически институт. През 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да станат полярни учени.

Както писа БТА, премиерата на книгата "Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия" е на 29 септември в Националния дворец на културата (НДК).


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    БРАВО УСПЕХ на КНИГАТА
  • 2 Кака Наска Байконурова

    4 4 Отговор
    Само до Великата ледена стена, Пимпи. По-нататък не те пускат, другарите ти масончици. Земята е ПЛОСКА. Пимпи един лъжец.
  • 3 Перо

    4 3 Отговор
    И какъв е българския бизнес или национален интерес за да са оправдани разходите или държавата изпълнява нечии лични интереси или хоби! Каква е ползата за БГ от “присъствието” си там? Статията демонстрира само разтягане на локуми,без покритие!

    Коментиран от #5

  • 4 Оракула

    0 0 Отговор
    България не дойна крава на Пимперов ,
    или изборен сюжет за Бойко" ЧЕКМЕДЖЕТО"!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.