Last news in Fakti

30 Март, 2022 19:20 15 019 11

„Морбиус“ е разочарованието, което мнозина предвидиха (ТРЕЙЛЪР)

  • морбиус-
  • кино-
  • джаред лето

Поредният супергеройски филм се проваля на всички възможни нива

„Морбиус“ е разочарованието, което мнозина предвидиха (ТРЕЙЛЪР) - 1
Снимка: Forum Film

Не ви ли втръсна от супергеройски филми? Аз си признавам, че ми идват малко в повече през последните години. Сякаш пикът беше постигнат с „Отмъстителите: Война безкрай“ през 2018 г. и оттам насетне всичко тръгна по пързалката. Този уикенд имам чувството, че спускането вече е към края си, защото премиерата на „Морбиус“ се оказа точно толкова разочароваща, колкото мнозина предвидиха още при новината, че Джаред Лето ще изиграе ролята на антигероя.

Сюжетът е следният. Д-р Майкъл Морбиус (Джаред Лето) посвещава живота си в намирането на лек за рядко заболяване на кръвта, от което той и най-добрият му приятел страдат. В продължение на 25 години той основава истинска революция в медицината, като създава изкуствена кръв, но най-голямото му откритие тепърва предстои. Докторът успешно съчетава човешко ДНК с това на прилеп-вампир, за да се опита да извлече най-доброто от природата на летящия бозайник. В резултат обаче на свой ред се превръща във вампир с изключителни способности и почти постоянна жажда за кръв. Той бързо осъзнава проклятието, което си е навлякъл, но не на такова мнение е приятелят му Майло (Мат Смит). Това води до битка помежду им за специалната сила.

Даниел Еспиноза е режисьор на лентата. Това е същият човек, който стои зад провалите „Признак на живот“ с Джейк Джиленхол и „Секретна квартира“ с Дензел Уошингтън. Що за човек трябва да си, за да направиш кофти филм с Дензел, не мога да спра да се питам, но ето, че Еспиноза е такъв. Парадоксът е, че през кратката си кариера той е имал възможност да работи с някои от най-големите имена в бранша, но дори те не успяват да замаскират дефицита му на качества.

Най-лошото обаче не е режисурата, а сценарият на Мат Сазама, Бърк Шарплес и Рой Томас. Тримата сякаш са седнали на по бира в някой парк, отворили са един от комиксите за Морбиус и още преди да обърнат второто кенче са приключили с писането. Толкова много дупки прозират в сюжета, че, ако бяха тениска, нямаше да е годна дори за парцал.

„Морбиус“ е разочарованието, което мнозина предвидиха (ТРЕЙЛЪР)
Снимка: Forum Film

Лето от своя страна не дава нищо от себе си, за да превърне героя си в малко по-харизматичен. Очевидно „Оскарът“ му от „Клубът на купувачите от Далас“ е върхът, от който все по-уверено закрачва надолу. Той изглежда се е надявал, че компютърните ефекти ще са достатъчни, за да го превърнат в любимия вампир на младото поколение, но всъщност единственото запомнящо се остава протезата му за нос.

Ролята на Джаред Харис е крайно ограничена. Адриа Архона е поредното красиво холивудско дръвче. А Тайрис Гибсън така и не стана ясно какво аджеба прави в този филм. Единствено Мат Смит се старае да направи нещо с персонажа си, но и той е много под нивото си от „Д-р Кой“ и „Короната“.

Ако трябва да изтъкна една колосална грешка, която блести над всички останали глупости, то това ще бъде липсата на смелост в продукцията. „Морбиус“ трябваше да е една осъвременена версия на „Блед“, а вместо това се превърна във вампирясал Телетъбис. В хода на филма имаше поне 6-7 момента, в които зрителят трябваше да види малко повече от насилието, което остана извън кадър или беше нескопосано прикрито с мъгла, липса на фокус, забързан каданс или всякакви други безсмислени похвати.

Най-хубавото от целия филм бе, че продължителността му е едва 1 час и 44 минути. А, и традицията на Marvel за кадри след финалните надписи е спазена, за да видим накъде ще тръгне да се развива д-р Морбиус. Подозирам, че това е и причината, за да не му дам още по-ужасна оценка от това 4/10, което поставям сега. С няколко думи - поредната холивудска супергеройска боза.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00014

    14 3 Отговор
    Затова търся руски, немски, скандинавски и най-вече испански филми и сериали. Френските отдавна са бози, а испанските ме учудиха и със съдържание, и с добри артисти. Имам и доста добър архив от американски филми. Но не и от новите им филми - супергерои, анимирана фантастика или последни напъни на залязващи величия. Качествените им съдържателни филми изчезнаха преди десетина години.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МАЛКА пенсИЯ

    9 2 Отговор
    А когато,известен,режисьор,заяви,че не харесва,Марвел,СА МО ДЕТО,НЕ ГО ЛИНЧУВАХА.
  • 4 SCH JVLIVS II

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "00014":

    Ако си в България не ти завиждам на изборите ,най малкото няма Netflix не я разбирате 😂 проблем и с намирането на субтитри изобщо голяма акробатика било така казват близки .
    Джаред Лето е супер антипатичен артист без харизма аз още когато видях за House of Gucci кои са избрани без Ал Пачино ми стана ясно че ще е нула филма. Има някой много хубави френски филми и сериали но пак се повтарям във България няма много избор някой световно известни предавания ,филми въобще не фигурират на български или като информация, много блокирани не знам защо уж няма вече комунизъм в България ама...Не е само Netflix има много платени канали които не знам защо още не са България 🤔

    Коментиран от #6

  • 5 bibendum

    14 0 Отговор
    Дениславе, чета статията и си спомних че четох нещо подобно преди няколко дни. Ставаше пак въпрос за кино. Разрових се и се оказа, ча пак ти си я писал. Не мога да разбера дали наистина си някакакъв кинокритик или просто са ти дали наскоро рубриката за кино, която не си искал?

    Коментиран от #8

  • 6 12345

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "SCH JVLIVS II":

    Аз пък много харесвам Джарет Лето и съм сигурна че филмът ще е страхотен.
  • 7 Леле

    3 5 Отговор
    Джарет Лето е един от малкото истински професионалисти в Холивуд! Лоша думи за него са показател единствено за посредственост и тотална липсва на обективност.

    Коментиран от #9

  • 8 само да кажа

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "bibendum":

    Този пич е коментатор на спортната рубрика на факти.Явно са му дали да пише и за кино,но горкият нищо не разбира от кино.Поредният физкултурник с 2 грама мозък даващ мнение за неща които са му тъмна Индия.
  • 9 МаУе

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Леле":

    Един уважава себе си професионалист дали би участвал в подобна бозица???
  • 10 Даниел Р.Г.

    5 3 Отговор
    Аман от новозародили се "кинокритици", които си нямат хал-хабер от поредиците на Марвел. Един истински фен, като мен, който следи всички филми на Марвел от 2008 година насам, остана впечатлен от филма. Няма как да "изпукат всичките си патрони" още в този филм, тъй като този герой е нов в средите на филмовата индустрия и знам, че в бъдеще този персонаж "Морбиъс" ще бъде включен в много по-интересни филмови продукции. Да не забравяме, че се говори за филм включващ Морбиъс, Блейд и други персонажи от "дарк комиксите на Марвел". Мисля, че този антигерой може да се развива в следващи проекти. PP: "Marvel>DC"

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.