Last news in Fakti

16 Май, 2013 16:00 25 540 1

Археолози открили Белия град със златото на ацтеките

  • хондурас-
  • ацтеките-
  • кортес-
  • джунгли-
  • археолози

В буйната джунгла на Централна Америка може би е открит Ciudad Blanca – легендарния Бял град на златото на ацтеките, който испанските конкистадори отчаяно са търсили през ХVІ век.

Още миналата година археолозите режисьори Стивън Елкинс и Бил Бененсън обявиха, че развалините вероятно се намират в практически неусвоения от хората регион Ла Москития в Хондурас, където почти няма пътища и територията почти изцяло е обхваната от тропически гори и мангрови блата. Сега вече е получен резултат от осъщественото тогава високотехнологично сканиране на терена.

На изображенията се забелязват геометрични образувания, каквито природата не би могла да създаде. Снимките са направени с помощта на лидар (LIDAR, или Light Detection and Ranging – светлинно обследване и определяне на разстоянието) с бавно прелитащ самолет, при което в посока към земята постоянно се изпращат лазерни импулси, сканиращи ландшафта.

Обработката на данните е позволила да се получат триизмерни топографски изображения. За да се „разгледат“ неравностите по земната повърхност под гъстата растителност, зелената „шапка“ на дърветата е била „обрана“ с помощта на специален филтър, обясни LiveScience.com.

Така изследователите са успели да забележат тайнствени издигнати очертания с доста ясни геометрични форми, които може да се окажат развалини на изгубена цивилизация с канали, пътища, сгради и тераси за селскостопански насаждения. Учените на първо място трябва да докажат, че това са именно изкуствени съоръжения, създадени от човешка ръка. За целта тази година към мястото ще потегли експедиция от археолози.

Ако този факт се потвърди, втората задача ще бъде да се установи дали това действително е Ciudad Blanca или е друг древен град.

"Белият град" има огромна роля в митологията на Централна Америка. В древните текстове го наричат родина на ацтекския бог Кетцалкоатъл. Според легендата той е бил пълен със злато. Търсенето му е занимавало множество изследователи и ловци на съкровища още от времето на завоевателя Ернан Кортес, който пръв го споменава в свое писмо до испанския крал Карлос V през 1526 г.

Според сайта FederalPost никога не е предоставяно нито едно доказателство за реалното съществуване на града. LiveScience.com обаче уточнява, че през XX век учените все пак са успели да съберат свидетелства за съществуването на изгубена цивилизиация в региона Ла Москития.

Ако новата информация се потвърди, това откритие ще бъде съпоставимо по значимост с  намирането на средновековния град на инките Мачу Пикчу (ХV век), лежал в развали в течение на стотици години, докато през 1911 г. на него не се натъква американският историк Хирам Бингъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    2 1 Отговор