Last news in Fakti

18 Май, 2013 09:46 1 756 0

Антична римска кулинария и социзкуство в Нощта на музеите (обновена)

  • нощта на музеите-
  • галерии-
  • изложба
Антична римска кулинария и социзкуство в Нощта на музеите (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

За девети път у нас тази вечер българските музеи и галерии се включват в Европейската нощ на музеите, организирана по инициатива на Френското министерство на културата. Събитието е по повод 36-ото издание на Международния ден на музеите, който всяка година се отбелязва на 18 май. Патрон на този празник е Международният музеен съвет (ICOM).

Всяка година проявата преминава под различно мото. Сега то е Museums (Memory + Creativity) = Social Change, или: Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес. Европейската нощ на музеите се организира под патронажа на Съвета на Европа, ЮНЕСКО и Международния музеен съвет (ICOM).

В София повече от 20 музеи и галерии се присъединяват към инициативата, която се реализира със съдействието на Министерството на културата, Столичната община и Френския културен институт.

В Нощта на музеите, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, вратите си ще отворят десетки пространства за изкуство и култура в 15 града от цялата страна. Богатата програма на инициативата тази година включва повече музеи и галерии, като само за София очакванията са над 150 хиляди души да се посветят на изкуство в нощта на 18 май.

Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това отворена към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания. Според Давид Вейзман, културен аташе към Посолството на Франция в България, страната ни е една от най-динамичните държави в своето участие в тази европейска проява.

Тази вечер в Музея на социалистическото изкуство посетителите ще могат да разгледат експозицията "Социализъм - интернационализъм. Политически плакат 1945 г.- 1953 г.", в която са представени близо 80 творби на плакатното изкуство от България, Китай, Полша, Унгария, Румъния и бившия Съветски съюз, а в Националния исторически музей в Бояна ще може да бъде разгледана както постоянната експозиция на НИМ, така и новооткритата изложба "Спасените букви - прослава на Кирилицата", която показва ролята на България за спасяването на Кирило-Методиевото дело.

В НИМ ще се състои и един от главните акценти на "София хартиен арт фест". На специална "хартиена" улица ще бъдат разположени павилиони на художници и приложници, различни издателства, а изложбата "Изкуството на ръчната книга от цял свят" надхвърля обичайните представи за книгата. Хартиеният фестивал се включва в Нощта на музеите с 18 отправни точки на различни места в столицата. Едно от тях е Софийската градска художествена галерия, която акцентира върху спецификата на хартиеното изкуство през призмата на традициите в различни култури по света.

Министерството на културата ще представи в галерия „Средец” на бул. „Ал. Стамболийски”17 изложбата „Материал, форма, образ” на художника - артист Димитър Хинков. Куратор на проекта е изкуствоведката Ружа Маринска.

В нощта на 18 май посетителите ще могат да видят и пространствата на Националната художествена галерия след реставрацията на Големия салон. Там ще бъдат изложени произведения на мариниста Георги Баев и непознати картини на Ярослав Вешин.

Може да видите в целия й блясък и реставрираната бална зала на бившия княжески дворец, съобщи БНТ. Там - в Националната художествена галерия, в 20.00 часа ще звучи виенски валс на Йохан Щраус, ще има и спектакъл на танцьорите от студио "Вая".

"В Нощта на музеите за първи път ще имаме възможността да покажем на публиката тази зала в пълния й дворцови салонен блясък. Много се радвам, че реставрацията бе извършена от професионалисти-реставратори. Те наистина милиметър по милиметър възстановяваха орнаментите и то, няма да пропусна да го спомена, с 18-каратово злато", сподели Слава Иванова - директор на Националната художествена галерия.

Паркетът е обновен с три вида дървесина с оригиналната орнаментика. Цветът на стените също е от епохата. 130 000 лева от бюджета на Министерството на културата и няколко месеца труд са били нужни за реставрацията на залата.

Пред залата се редят портрети от бъдеща изложба, наречена "Блясъкът на салона" - тя ще покаже най-доброто от българската салонна живопис и скулптура. Там ще са образите на Александър Батенберг и младата Мария Луиза, царица Елеонора, както и прочутата придворна дама Султана Рачо Петрова.

Назад във времената на късноантична Сердика пък ще ни върне Националният археологически музей с институт към БАН, където ще бъде показана триизмерна възстановка на Улпия Сердика. Досегът до всекидневния живот в градовете на Римската империя, сред които и Сердика, ще е обогатен и с оригинални рецепти и кулинарни деликатеси от епохата.

Някои от рецептите ще бъдат действително приготвени и сервирани в Централната зала на музея, а част от по-изтънчените специалитети ще бъдат в менюто на Арт клуб “Museum”. Рецепти ще бъдат разпечатани и на дипляни, така че посетителите да имат възможност да ги приготвят сами вкъщи. Постери с текстове и илюстрации ще осигуряват допълнителна информация за кухнята и диетата през римската епоха, предпочитани вина и др.

Музеят ще представи и изложбата "Коприна и сребро", която ще запознае посетителите с облеклото на българите от края на ХІХ и началото на ХХ век. Ще бъдат експонирани и сребърни елементи към костюма, както и накити за глава и тяло.

Любителите на науката ще видят в Националния политехнически музей демонстрации, свързани с някои интересни и неочаквани свойства на материалите, както и на работещи ретро компютри.

Съвременното изкуство в София ще бъде представено на 18 май с изложбите "Живот. Мечта" на Боряна Венциславова и "ФотоЕвиденс", акцентираща върху нарушаването на човешките права, несправедливостта и подтисничеството, в "Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство".

Гвардейският представителен духов оркестър ще посреща гостите на Националния военно-исторически музей в София. Там любителите на укрепените отбранителни военни съоръжения могат да се включат в изработването на 3D модели на средновековни български крепости. Ще бъде достъпна и най-новата изложба на Националния военноисторически музей "Измерения на храбростта", която възкресява имената на повече от 20 храбреци от Българската армия.

Криптата на катедралата "Св. Александър Невски" ще покаже обновената си експозиция на християнското изкуство в България, а с изложбата "Как ще спреш ти мене - волната" Националният ни литературен музей ще отбележи 120-годишнината от рождението на поетесата Елисавета Багряна.

Още десетки галерии и музеи в различни градове на страната ще останат отворени за посетителите, пожелали да се отдадат на изкуство в Европейската нощ на музеите на 18 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА