Last news in Fakti

24 Май, 2013 09:30 858 0

Историята на Университета в пет филма

  • су-
  • филм-
  • 125: сътворението

“125: Сътворението” е първият от пет поредни документални филма, които разказват не само историята на най-стария български Университет – Софийски университет “Св. Климент Охридски”, но и неговото съвремие, съобщават от студентската телевизия Алма матер.

В навечерието на 125-годишнината от създаването на СУ нашият разказвач – доцент Вълчев, ни отвежда в малкия възрожденски град Карлово, в който от безценното наследство на братята Евлоги и Христо Георгиеви са останали само призрачните руини на вилата им, изоставените работилници и фабриката с огромна табела “ПРОДАВА СЕ”.

Най-значимото им наследство за България, а и най-голямото дарение до днес, остава сградата на Ректората на Университета – тайник и съкровищник, в който все още живеят легендите около магнетичната фигура на първия ректор – академик Александър Теодоров-Балан, битките и споровете около създаването на първото Висше училище в сградата на днешния Факултет по журналистика и масова комуникация, разказите за първите преподаватели и първите студенти на СУ. По стъпките на Балан вървим с доцент Колев.

Въпросът за това какви времена са настъпили и как мерим времето ни отвежда в първата специално построена за СУ сграда – тази на Астрономическата обсерватория на Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, в която все още се намира и се ползва „Старецът” – първият телескоп на СУ. “Ако човечеството не гледаше към звездите, щяхме все още да живеем в пещерите” – това са думи на доцент Голев, нашият водач из потайностите на астрономията и образованието във Физическия факултет.

Филмът “125: Сътворението” проправя пътеки между миналото и настоящето и стига до истината, че днес образованието не е приоритет, че днес не се строят университети, че днес образованите в чужбина млади хора не се връщат, за да използват знанията си в България и за България, че днес не се мисли за утре, за след още 125 години.

Вторият епизод на поредицата “125” обръща поглед към онези университетски кризи и борби, които са променили облика на цялата ни държава и в основата на които е най-мощният двигател на промените – енергията на студентите.

Гледайте в неделя, 26 май от 15:35 часа по ТВ “Европа”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА