Last news in Fakti

28 Май, 2013 14:33 8 889 0

Отиде си Литъл Тони - италианският Елвис Пресли (видео)

  • литъл тони-
  • певец-
  • италиански-
  • елвис пресли-
  • българия-
  • сан ремо

Италианският Елвис Пресли – неукротимият рокаджия Литъл Тони, чийто световен хит „Лудо сърце“ (Cuore matto) все още се тананика и помни, почина на 72 години в Рим от тумор, съобщи агенция АНСА.

Певецът, избрал псевдонима си в чест на Литъл Ричард (истинското му име е Антонио Чачи), започва да се изявява пред микрофона в нощните локали и залите за танци в Рим още съвсем млад, докато не го забелязва английския импресарио Джак Гууд.

“На 16 години пристигнах в Лондон без една лира в джоба и без да знам думичка английски, за да се конкурирам със звезди като Клиф Ричард, представяте ли си?!“ - припомня си в скорошно интервю италианецът. Малко по-късно един от авторите на Елвис Пресли написва за него хита Too Good, който влиза в британския Топ 20 през 1959 г.

Когато се връща в родината си, Литъл Тони е с тъмни очила, джинси и кожено яке в стил Марлон Брандо и иска да пее само на английски. От компанията Durium в Милано, с която подписва договор, обаче го заплашват, че ще скъсат документа, ако това се случи, и така Тони пропява и на италиански.

Днес италианският рок не би съществувал, ако тогава ги нямаше двамата първопроходници – Адриано Челентано и Литъл Тони, неотдавна се похвали певецът. През 1961 г. те изпълняват в дует на фестивала в Сан Ремо парчето „24 хиляди целувки“, което става абсолютен шлагер в много държави по света.

Последното участие на Литъл Тони на култовия фестивал бе през 2008 г., когато представи автобиографичната композиция „Това не е краят“ (Non finisce qui'), завръщайки се на музикалната сцена след тежък инфаркт.

Литъл Тони е бил в България преди двайсетина години за участие в новогодишна програма. Естрадният ветеран Димитър Йосифов, известен като посланик на италианската песен у нас, си спомня как е излекувал за една нощ болното гърло на певеца с помощта на нишадър...

„Сбогом, Тони, стари приятелю, другарю мой в толкова много приключения...“, написа днес в своя фейсбук профил Джани Моранди, който пусна тяхна обща снимка от 60-те години, когато са се снимали заедно в куп филми. Най-известната песен на Литъл Тони - „Лудо сърце“, обсеби социалните мрежи в стотици видео варианти, качени от приятели и почитатели. „Момчето с перчема“, както наричаха Тони от младини до днес, ще остане в много сърца като Краля на рока Made in Italy.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА