Last news in Fakti

29 Май, 2013 21:29 4 765 3

Христо Мутафчиев бесен на политиците

  • христо мутафчиев-
  • саб-
  • актьор-
  • театър-
  • цирк-
  • политици

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев написа днес гневно писмо до всички настоящи и бъдещи родни политици. Повод за него стана лексиката на някои изказвания по време на дебатите в Народното събрание.  

"В деня на избор на ново правителство като всеки отговорен българин, исках съм информиран и ....направо съм бесен", започва писмото на актьора.

Възмутен съм от изказванията на политиците, които нищо не направиха за развитието на българската сцена и култура и от тяхната наглост да използват изрази като „слаб актьор”, „лоша театрална постановка”. Обръщам се към тези, които нищо не направиха за връщането на славата на българското цирково изкуство и ги призовавам, ако обичат да спрат с използването на израза „истински цирк” като синомим за нещо обидно, лошокачествено и бестойностно, апелира Мутафчиев.

"Вие били ли сте на истински цирк, господа? Как да сте били, като той изгоря на 26 септември 1983 г. На тези, които не са влизали в театралната зала и не знаят какъв труд е нужен за създаването на една театрална постановка, бих казал, че е цинично да използват думата „лош театър”. На тези, които не знаят какво себеотдаване и любов е необходимо, за да станеш актьор, каква смелост се изисква да стъпиш на сцената и колко унизително е да живееш с мизерни доходи, забранявам да използват думата „слаб актьор”. Вашето поведение в театралните среди и гилдията, която аз представлявам, се нарича „халтура”, категоричен е председателят на САБ.

И накрая, няма ли да се засрамите! Няма ли да осигурите достойни старини на вече слезлите от сцената големи български актьори, достойно начало на младите колеги, достойно заплащане на труда на актьора, достоен бюджет за българската култура, която е визитната картичка на България пред света, пита той.

Не принизявайте изкуството ТЕАТЪР в изказванията си и не подценявайте театъра като фундамент на българската национална култура и духовност.

Не сквернете святото място ТЕАТЪР, намерете си други подходящи за вашия манталитет и духовност сравнения.

И КАКТО КАЗВА МИНИСТЪР ГОЛЕМАНОВ - „СТЕГНЕТЕ СЕ И РАБОТЕТЕ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА”, призовава Мутафчиев.

На финала на своето ядосано послание шефът на САБ все пак пожелава успех на новото правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vladimir Yosifov

    0 0 Отговор
    Той плати ли лечението си ?
    И политиците не плащат .
    Някои затова ги избират .
    ЗА ДА ги лекуват ...
  • 2 Спаска Иванова

    1 0 Отговор
    Половината и повечето от нашите депутати не знаят какво е "театър", нито пък цирк. Ако като деца са ходили, ходили са с чувството, че са на "зрелище". Като ония, днешните "фенове" на стадиона - отиват, за да задоволят първичните си инстинкти.
  • 3 Mincho Petrov

    0 0 Отговор
    Тези ли?Те са пълна ХАЛТУРА!Те са срам за парламентарната "ГИЛДИЯ"!
    Сидеров например не можа да си изиграе както трябва гнусната "роля" на дупелизец на Местан и Серго.Иначе вероятно голямото Эвро е в джобчето му!!!