3 Юни, 2022 09:30 3 483 2

Анелия Торошанова: Ако искате да бъдете успешни, помагайте на хората

 • анелия торошанова-
 • „законът и темида“-
 • предаване-
 • справедливост-
 • закон-
 • бнр

„Законът и Темида“ на 10 години! Предаването, което променя човешки съдби и работи за спазването на върховенството на закона

Анелия Торошанова: Ако искате да бъдете успешни, помагайте на хората - 1
Снимка: Анелия Торошанова /архив/

„Законът и Темида“ на 10 години!

Анелия Торошанова е завършила телевизионна журналистика във факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Свети Климент Охридски“. В продължение на 30 години работи в обществената медия БНР. Парламентарен репортер, криминален и съдебен репортер,дългогодишен водещ на юридическото издание на предаването „Добър ден“ - БНР , разследващ журналист, автор и водещ на единственото юридическо предаване в радио-телевизионния ефир„Законът и Темида”, автор и водещ на магазинното неделно предаване на Радио София – „Радиокафе“. От 2016 г. работи и като главен експертен сътрудник в няколко комисии на НС. Първо е поканена на експертно ниво в Комисията по културата и медиите в 43 НС, след това работи в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и в Комисията по електронно управление и информационни технологии. Била е главен експертен сътрудник и на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от службата за контрол на чуждестранни активи /OFAC/ на Министерство на финансите на САЩ на основание глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на човешки права.

Най-големите ѝ журналистически разследвания са свързани с имотната мафия, смъртта на бебето Мария от Монтана, аферата Каптагон, трафика на хора и деца. Торошанова има специализация към Американския департамент по трафик на хора. Носител е на много награди, сред които ноистел на приза № 1, на програма „Христо Ботев“ по повод наградите „Сирак Скиткин“ и 80та годишнина на БНР, а също така и приз за професионална работа на Деветите Национални правосъдни награди за изключителен принос при отразяването на законодетлството и работата на съдебната система. От 2019 г. е лицензиран медиатор към Министерство на правосъдието в сферата на решаването на конфликти. За себе си казва, че радиото е огромна магия.

- Предаването „Законът и Темида“ отбелязва 10 години, което е солиден юбилей за ефир. Анелия, как се зароди идеята за юридическо предаване? Какви бяха подбудите за този ефир?

- Идеята се зароди отдавна, през 2011 г. Дойде момент, в който разбрах, че моята мисия е да помагам на хората, които имат проблеми с трудни казуси в сферата на правораздавателната система, с институциите в България и в ежедневието си. Трудна задача за държава като България, но не и непосилна. И така ѝ стана. Вече 10 години предаването „Законът и Темида“ и консултантите, които съм поканила помагат абсолютно безвъзмездно на хората. Това е единственото предаване, в което всеки петък се дават правни съвети от адв. Захари Генов – в сферата на гражданското, трудовото и наказателното право, от нотариус Камен Каменов –в сферата на нотариалното право. Много хора не могат да си позволят да платят на адвокат и се обръщат към предаването за помощ. В началото бяхме тримата – аз, Захари и Камен и после и адвокат Пламен Димитров се присъедини към нас. Това всъщност са хората, които никога не са ме предавали вече 20 г. в житейски и професионален план. Ако имаше повече такива хора, то България щеше да се превърне в малка Швейцария, един уникален оазис на правдата и справедливостта.

И така, Захари Генов, нотариус Камен Каменов, адв. Пламен Димитров, екс прокурорът, адв Любомир Новиков, адв. Елка Пороминска, адв. Мария Ганчева –Миланска адвокатска колегия , проф. Момяна Гунева –един от водещите експерти по наказателно право в България, адв. Илияна Власакиду – Гърция, проф. Таня Йосифова- експерт по гражданско и търговско право и медиатор, , д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, доц Ана Джумалиева –председател на КЗД, проф. Ирена Илиева –директор на Института за държавата и правото към БАН, председател на Бюджетния комитет на Агенцията на ЕС за основните права, адв. Елиза Николова –председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, Дима Александрова –адвокат и медиатор, адв. Мария Русева, адв. Светлина Йолчева, Ясен Танев –експерт по киберсигурност, адв. Пламен Ангелов и адвокат Владо Дончев.

И ако предаването е добро и рейтингово, и вече емблема на БНР, то тяхната заслуга е огромна. Те винаги са до мен. Успях да изградя страхотен екип. Гордея се с това. Имам и изключителен редактор, колегата Таня Любенова, много добър професионалист и човек. Автор на сигнала на предаването, на клиповете, на рубриките е известният композитор Кристиян Боджиев, когото много ценя.

Благодаря им за техния страхотен професионализъм и невероятна всеотдайност към предаването и нашите слушатели.

- Как тръгна предаването? Помните ли кога и какъв беше „прощапулникът“?

- Да, разбира се, та аз отглеждам това предаване точно като малко дете, живея с него, страдам, радвам му се, понасям неволите и трудности, приемам с охота успехите и малките победи. Началото беше на 3 юни 2012 г. Първата тема беше образът на серийните убийци и фигурата на известния Жоро Павето, с когото дори успях да се срещна в двора а дома му, години след като е напуснал затвора.Беше много вълнуващо начало. Всъщност ръка ми подаде композиторът Стефан Димитров, който през 2012 г. беше директор на програма „Христо Ботев“. Страхотен професионалист и уникална личност.

- Каква е рецептата да задържиш такова сложно по тематика и съдържание предаване десет години в ефир?

- Рецептата е много любов, упоритост, и денонощен труд. Често дори нощем чета закони, законодателни актове и материали, за да бъда подготвена. Но това ми доставя огромно удоволствие. Знаеш ли, прекрасна Оля, едно от най-хубавите неща на този свят е да обичаш това, което правиш. Да го вършиш с удоволствие. Е аз обожавам работата си в БНР. Радиото е огромна магия, неповторима страст и уникално изживяване.

​- Не се ли повтарят темите и казусите?

- Те темите са много разнообразни и разнопосочни. Живеем в твърде интересни времена, събитията в съдебната система, в обществено-политическия живот кипят и се развиват. Не мога да се оплача. Още повече, че повечето теми предлагат самите слушатели, пишат, жалват се, молят за помощ, често са отчаяни от това, което ги е сполетяло и от дългите и непосилни битки в съда, и ли в прокуратурата на различни инстанции. Както казва един мой продуцент „Абе , ти си като Ванга, при теб е със записване, и след теб ще има много работа по тези теми“. И това е безспорен факт.

А това, че хората се обръщат към предаването „Законът и Темида“ и към обществената медия БНР ме прави още по-отговорна и взискателна към работа и към дейността на институциите.

- Какви казуси сте отразявали през годините?

- О, невероятно много. Например –каква ще бъде новата визия на прокуратурата, предизвикателствата пред Темида, реформата в съдебната система, темата за справедливостта и наказанието, условията в местата за лишаване от свобода, психология на престъплението, домашното насилие, агресията сред децата, промените в законодателството, алкохолът и дрогата – причина за тежки криминални престъпления, финансовите пирамиди у нас и по света и кой кой е в една измамна схема на небезизвестни партийни лидери, какви промени са нужни в Закона за авторското право, кой контролира еротичните сайтове, за тъмния бизнес на български манекенки и фотомодели, корупционните схеми при разпределянето на общински жилища в Столична община, как една община присвои незаконно имот на наш слушател от Драгалевци, съдбата на децата след развода, правата на двамата родители след развода, близо ли е правосъдието до обществото, защо е нужно сключването на брачен договор, ролята на гражданското общество в борбата с престъпността и ролята на прокуратурата, кога съдебната система ще заработи в полза на гражданите, има ли у нас правосъдие за бедни и богати, защо съдът често пренебрегва правата и интересите на децата след развода, за беззаконието на поземлените комисии, защо България отново е в Черния списък на Търговския департамент на САШ, как с измама беше продадена фирмата на един от най-големите земеделски производители у нас, секстормозът на работно място –как да потърсим правата си, място за превъзпитание ли е затворът, гражданското общество и законите, какво се случва в обществото ни –защо деца убиват деца, кой покровителства имотната мафия, има ли поземлена мафия в България, промените в Закона за вероизповеданията, как се наследява имот след десетгодишно давностно владение, обучението на младите магистрати в България, какво се случва в туристическата ни индустрия, за парадоксите на българското правораздаване, Темида и политиците, интернет измамите и как да ги избегнем, Конституцията и българския съд, българската адвокатура и обществените медии, използват ли като доказателство в съда показания, получени под хипноза, незаконната сеч, промените в Закона за водите, защо прокуратурата толерира криминално проявени лица? Брачният договор – предизвикателство и реалност, празнотите в Закона за МВР, промените в НК и НПК, може ли прокуратурата да сключва споразумения с убийци, трябва ли да се прилага съкратена процедура при тежки умишлени престъпления, може ли по едно дело да има няколко различни експертизи от вещи лица, носят ли наказателна отговорност социалните работници в България, до какво водят престъпните действия и престъпното бездействие, актуалните промени и философията на Търговския закон, какви са пропуските в социалното законодателство за хора с увреждания, дискриминацията и хората с увреждания, пропуските в законодателството и защитата на конституционните права на гражданите, извънсъдебното събиране на малки вземания, споделеното родителство и правата на децата, какви са рисковете, когато взимате кредит от лихвар срещу потека на жилище, предимствата на арбитражното производство, Мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, Регламентът за създаване на нов орган на ЕС за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, който трябва да заработи през 2024 г. Нов регламент относно предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, съдържащ пряко приложими правила, включително в областта на Комплексната проверка на клиентите и информацията за Крайните действителни собственици. 6-та Директива относно предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма. Противодействието на изпирането пари чрез използване на изкуствения интелект. И много други теми, свързани с частни казуси на наши слушатели и човешки съдби. Казуси в сферата на административното, гражданското, търговското, наказателното, трудовото и семейното право.

- Можете ли да споделите най-парадоксалния казус?

- Да, разбира се. Ще споделя един казус от последните издания на предаването

Защо не е премахната сградата, несъответстваща на нормите за безопасност и неузаконим строеж на бул. "Пушкин". За премахването на сградата има заповед на ДНСК от 16 юни 1999 г. Какво се случва през годините на три съдебни инстанции? Какви са становищата на експертите? Ето какво ни разказа Диана Панова от София. Сагата започна през далечната 1993 г., когато племенникът на свекърва ми започна без съгласието на останалите съсобственици, без каквито и да било строителни книжа, без проект, без разрешително за строеж започна да си строи сграда в общото място. Ние веднага подадохме сигнал до Общината, за да информираме какво се случва. Едва през 1996 г. Общината издаде заповед за разрушаване на въпросната сграда. Но липсваха някакви реквизити в самата заповед и той заведе дело, за да оспори заповедта и го спечели. По-късно през 1999 г. ДНСК също издаде заповед за разрушаване на сградата. Той, естествено, също обжалва в съда. Едва през 2015 година делото приключи с решение в полза на ДНСК, която остави в сила въпросната заповед. Решението не подлежи на обжалване, защото е на 7-членен състав на ВАС. Вече седем години след това никой не е изпълнил заповедта и сградата продължава да си стои и да застрашава както нас, така и всички, които минават по тротоара на бул. "Пушкин"."

Адв. Генов смята, че се е стигнало до едно бездействие на държавните органи, които не са в състояние да предприемат действие по събарянето на тази сграда. "Първо на собствениците, които са построили сградата, се предписва да я съборят. Когато те не го правят, държавата трябва го прави със свои сили и средства. Държавните органи бездействат за самото събаряне и може да се стигне до смъртни случаи. Възниква въпросът дали не е обезценен човешкият живот в България?"

- В предаването винаги предоставяте думата и на професионален юрист. Това помагали според вас на хората?

- Да, нашите слушатели имат доверие на консултантите на предаването. Например адв. Генов и нотариус Каменов вече десет години безвъзмездно помагат чрез съвети на нашите слушатели.

​- Има ли намерена съдебна справедливост благодарение на предаването „Законът и Темида“?

- Да, има не малко такива случаи. Ще ви разкажа един от тях. Беше преди години, потърсиха ни две момичета на 20 г., студентки от Факултета по журналистика и масови комуникации, които живееха с майка си. Упорито търсеха баща си и искаха да може да се докаже, че един конкретен мъж е техният баща, който е имал интимни отношения с майката. Адв. Захари Генов абсолютно безвъзмездно заведе иск срещу бащата за доказване на бащинство. Въпросният мъж се оказа, че има друго семейство и живее в Палма де Майорка. В началото твърдеше, че майката е имала отношения и с други мъже и че той не е бащата. Бяха направени експертизи и накрая се доказа, че именно той е бащата на двете момичета. Мина време и получихме едно много мило писмо от студентките –бъдещи журналистки, в което се казваше: „Г-жо Торошанова, адв. Генов, благодарение на Вас вече имаме баща“. Мъжът беше започнал да се грижи зап момичетата и морално, и финансово. Това е едно от големите удовлетворения за нас.

- Кой е въпросът който най-често са ви задавали? Какво най-много интересува аудиторията?

- Ще има ли справедливост по даден казус? Ще помогнем ли? Кога ще се случи? Защо в България толкова трудно се случват нещата? Защо никой не иска понякога да ги чуе, защо институциите бездействат? Защо има такава корупцияи несправедливост? Защо Темида мери с двоен аршин?

- Кои теми са най-интригуващи за вас?

- Темите, свързани с човешките съдби и истории и най-вече темите, свързани с децата и децата в риск. Децата са бъдещето на България и трябва да ги пазим и обичаме.

- Как гледате на „Законът и Темида“ сега, след десет години? Какво променихте? Какво бихте искали да промените с времето?

- Гледам на предаването като на едно вече пораснало и непослушно дете, което непрекъснато пита, любопитства и е много енергично и динамично. Променяла съм много неща,рубрики, събеседници. Отивали са си и некоректни консултанти, които са гледали да бъдат близо до екипа и предаването не, за да помагат и работят в интерес на хората, а за лична изгода и реклама. Алергична съм към хора с лоша енергия, към простотията и посредствеността, към използвачите , комерсиалните и нелоялните.

- Какво още бихте искали да направите за слушателите си, за широката аудитория?

- Бих искала да може по-бързо да се случат нещата с реформата в съдебната система, да има по-бързо, ефективно и справедливо правосъдие. А ролята на обществените медии в тези процеси е голяма, още повече, когато обективно се отразяват фактите и обстоятелствата от работата на Темида и магистратите.

- Пожелавам Ви успех и за напред на вас и на предаването „Законът и Темида“. Вие какво бихте искали да си пожелаете на глас?

- Преди всичко да бъда здрава и силна, да не преставам да помагам на хората като журналист от обществената медия БНР и автор на юридическото предаване „Законът и Темида“. Щастлива съм, че хората ми вярват и ми се доверяват. За мен най-важното е да има справедливо правораздаване, да се справим с корупционните практики на всички нива в държава и най-вече да уважаваме Конституцията на България и върховенството на закона.

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Тази госпожа

  3 4 Отговор
  Бръмчи в Tinder, основно търси “млади” за нея яретца до 35 години! Който не ми вярва да провери….явно наистина е професионалистка!
 • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

  3 3 Отговор
  ТЕМИДА ПРАВОСЪДИЕ равно на КОРУПЦИЯ лошите не ПОМАГАТ на ХОРАТА