Last news in Fakti

11 Юни, 2013 17:30 1 385 0

Министър Стоянович поздрави Валери Петров за европейската награда

  • валери петров-
  • награда-
  • "европейски гражданин"-
  • европейския парламент-
  • петър стоянович-
  • милен врабевски-
  • ани бакалова-
  • актриса
Министър Стоянович поздрави Валери Петров за европейската награда - 1
Акад. Валери Петров. Снимка: БГНЕС

Министърът на културата д-р Петър Стоянович поздрави големия поет и преводач Валери Петров за европейското му отличие. Акад. Валери Петров стана лауреат на наградата на Европейския парламент - „Европейски гражданин” за 2013 г. заради изключителния му принос към българската култура и разбирателството между нациите.

„Честитя поредната заслужена награда на един български творец с необикновено дарование, чиито стихове ни правят вдъхновени и по-добри”, се казва в поздравлението на Стоянович.

Министърът приветства и д-р Милен Врабевски - председател на фондация „Българска памет”, който също е лауреат на наградата за европейски гражданин, като му пожела да продължава да приобщава младите хора на България към европейските ценности.

По-рано д-р Петър Стоянович, изпрати свое изявление до медиите, в което се казва: „С голяма радост научих за указа, с който г-н президентът Плевнелиев е удостоил актрисата Ани Бакалова с огърлието на Ордена „Св.Св.Кирил и Методий” за извънредно големите й заслуги към българския театър, кино и култура, във връзка със седемдесетата й годишнина и навършване на 50 години на нейната сценична и филмова кариера. Благодаря на Съюза на артистите в България в лицето на неговия председател г-н Христо Мутафчиев, който е отправил предложението, както и на г-н министър Рашидов, подкрепил номинацията в началото на тази година. Подобна чест е заслужено признание за един човек на изкуството, който му се е посветил до гроб с талант, сили и време. Мога лично да свидетелствам за това посвещение на сцената и публиката, защото като неин син съм станал част и от творческата й съдба. Знам, че подобно високо отличие е важен знак на признание както лично за нея, така и за цялата гилдия“.

Същевременно, като действащ министър на културата, Петър Стоянович отправи с изявлението си настойчива молба до държавния глава да връчи ордена на голямата актриса Ани Бакалова след изтичане на мандата му. „Всяка евентуална спекулация в подобна ситуация би накърнила както признанието на нейните колеги, така и престижа на държавната власт“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА