Last news in Fakti

22 Юни, 2022 11:31 1 401 2

Почина кийбордистът на Fleetwood Mac - Брет Тъгъл

  • флийтуд мак-
  • почина-
  • клавирист-
  • кийбордист-
  • брет тъгъл

Брет Тъгъл издъхна на 70-годишна възраст след дълга борба с рака

Почина кийбордистът на Fleetwood Mac - Брет Тъгъл - 1
Снимка: Shutterstock

Клавиристът Брет Тъгъл, свирил за рокгрупата Fleetwood Mac, за Рик Спрингфийлд и съосновател на групата на Дейвид Лий Рот, е починал на 70-годишна възраст от усложнения след продължителна борба с рака, съобщи сп. People. Тъжната новина е потвърдил и пред сп. Rolling Stone синът му Мат. Музикантът си е отишъл заобиколен от семейството си, което е било неотлъчно с него по време на битката с болестта. „Той беше прекрасен баща. Той внесе музика в моя живот“, заявява Тъгъл-младши, цитиран от в. Сега.

Брет Тъгъл е роден в Денвър, щата Колорадо, през 1952 г. Още като тийнейджър се научава да свири на фортепиано и китара. Музикалната му кариера започва през 1981-ва, когато започва да се изявява с John Kay & Steppenwolf. Година по-късно Тъгъл среща рокаджията Рик Спрингфийлд и се присъединява към неговата група. „Нашият мил Брет Тъгъл се прибра у дома тази нощ. Бог да благослови красивия му дух“, написа в Туитър в памет на музиканта колегата му Рик Спрингфийлд.

През 80-те години Тъгъл е един от основателите на групата на Дейвид Лий Рот и става съавтор на техния голям хит Just Like Paradise (1988). От 1997 до 2017 г. Брет Тъгъл гастролира с Fleetwood Mac при повторното им събиране в качеството си на техен кийбордист. През 2018-а обаче е освободен, според него – защото солистката Стиви Никс е смятала, че е твърде близък с „уволнения“ по-рано китарист и нейно бивше гадже Линдзи Бъкингам.

Тъгъл е концертирал и с двамата в техни солови изяви, но това довело до конфликти заради трудностите при координиране на графиците им. „Стигна се до момент, в който Стиви каза: „Просто трябва да решиш“. Отговорих ѝ: „Знаеш, Стиви, че обичам да свиря с теб. Подкрепям те. Но Линдзи си няма група“. Тогава тя каза: „Знам, че той се нуждае от добри хора около себе си“. Мислех си, че е ОК с това да правя понякога нещо с Линдзи. Но в крайна сметка тя го прие сякаш съм я изоставил и съм отишъл в лагера на Линдзи“, разказва през 2020-а Брет Тъгъл пред сп. Rolling Stone.

Той също така признава, че е бил „истински шокиран“, когато получил телефонно обаждане със съобщението, че е освободен от групата. Тъгъл прави турне с Бъкингам през 2021 г., но, очевидно заради здравословното си състояние, не се присъединява към него, когато, след утихването на коронавирусната пандемия, турнето е възобновено този април. „Искам да спомена джентълмена, който забележимо отсъства от сцената тази вечер. Г-н Брет Тъгъл има малък здравословен проблем. Надяваме се, че той ще се върне за следващото шоу, каквото и да му струва това. Липсваше ни тази вечер“, каза Бъкингам пред публиката по време на откриващия концерт в Сан Франциско на 5 април...

В продължение на 50-годишната си кариера музикантът е работил и с Джими Пейдж от Led Zeppelin, Томи Шоу от Styx, Мич Райдър и др.

Тъгъл оставя син Мат и дъщеря Мишел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мюмюн (Майкал)

    0 0 Отговор
    Най-големият хит на Флийтууд Мак е песента "The Chain".
  • 2 Гост3

    0 0 Отговор
    Една от най-добрите рок групи