Last news in Fakti

12 Юни, 2013 18:34 4 070 0

Стоянович се заема със собствеността на храм "Александър Невски"

  • стоянович-
  • собствеността-
  • храм александър невски

Храмът "Св. Александър Невски" продължава да няма нотариален акт за собственост, а това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен веднага. Това каза пред журналисти министърът на културата д-р Петър Стоянович след срещата си вчера следобед с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Министърът на културата д-р Петър Стоянович отбеляза, че именно проблемът с липсата на акт за собственост на най-голямата църква на Балканите е бил сред основните теми, обсъдени с патриарх Неофит.

Заради това, че храмът "Св. Александър Невски" още няма документи за собственост, не може да се направи и ремонт на покрива и на стенописите в него. Със същата съдба е и църквата "Света София", която се намира срещу Синодалната палата, този проблем засяга и няколко манастира в Софийската света гора, както и един манастир в село Елешница, близо до Елин Пелин, уточни министър Стоянович. Той отбеляза, че този манастир продължава да не бъде връщан на Българската православна църква, а Министерството на културата има еднозначно предложение това да стане. Министър Стоянович подчерта, че решението за уреждането на документите за собственост на храма "Св. Ал. Невски" трябва да се вземе от всички държавните органи, от Столична община и от Светия синод на БПЦ. „Негово Светейшество патриарх Неофит заяви, че също очаква решение на този въпрос. Аз, от своя страна, ще поставя този проблем още на следващото заседание на Министерски съвет за неформално разглеждане”, посочи д-р Петър Стоянович.
„Това е един необясним проблем и той трябва да бъде решен в максимално кратък срок”, заяви още министър Стоянович. Този въпрос трябва да се решава от всичките институции у нас и да бъде много бързо задвижен. В момента храмът е ничий и просто нямаме никой като собственик", каза д-р Петър Стоянович.
 "Като министър на културата по същата причина имам проблем и с Криптата към храма "Св. Александър Невски", отбеляза министър Стоянович.
   

На срещата с патриарха е било обсъдено и състоянието на стенописите в Бачковския манастир.
 „Очаквам от Негово Светейшество да назначи свой представител, който да участва в работна група с държавните институции от лицето на Българската православна църква, за да бъдат решени тези проблеми”, посочи министър Петър Стоянович.


 „Като министър на културата дойдох да получа благословия от Българския патриарх и използвах случая да поднеса на Светейшия и няколко въпроса, които засягат българската култура и Българската православна църква – като паметници на културата и проблеми, които трябва да се решат. В лицето на Негово Светейшество намерих пълно разбиране за проблеми, които са проблеми за цяла България”, допълни министърът на културата д-р Петър Стоянович.

Министър Стоянович подари на патриарх Неофит каталога " 120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012)", който е издаден от фондация „Поддържане на изкуството в България" и СБХ, със съдействието на Министерството на културата. Книгата е уникална, защото в нея за първи път е направен цялостен преглед на българското изкуство и на най-значимите имена в него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА