Last news in Fakti

7 Юли, 2022 18:05, обновена 7 Юли, 2022 18:11 1 411 1

Райна Кабаиванска с майсторски клас и гала концерт в зала „България“

  • райна кабаиванска -
  • майсторски клас -
  • гала концерт-
  • зала „българия“ -
  • софия-
  • нов български университет

След повече от десет години майсторския клас на Райна Кабаиванска се завръща в зала „България“

Райна Кабаиванска с майсторски клас и гала концерт в зала „България“  - 1
Снимка: Софийска филхармония

След повече от десет години майсторския клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, се завръща в зала „България“. Той започва на 9 септември и ще завърши с пищна оперна гала на 2 октомври от 19 ч.. Безапелационната оперна прима се довери на Софийската филхармония за заключителния концерт, който по традиция ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров. Публиката в залата ще има възможност да чуе оперни шедьоври, изпълнени от най-добрите ученици на двайсет и втория майсторски клас на Маестрата.


Определяна като последната истинска дива от времето, в което изкуството се приемаше като духовен дар, а не стока, Райна Кабаиванска се доказа и като голям педагог. Досега в майсторските ѝ класове са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата надежда на българската оперна традиция Александрина Михайлова - са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в НБУ.


Само преди дни в Рим тя получи наградата "Карлота Болонини" на тържествена церемония по случай 100 години от рождението на големия италиански режисьор Мауро Болонини, заснел "Травиата", "Веселата вдовица" и "Адриана Лекуврьор" с участието на Райна Кабаиванска и режисирал легендарната "Тоска" в Рим през 1991 година, в която оперната прима е на сцената с Лучано Павароти.

Ден преди концерта специално за филахрмоничното общество ще бъде представен и документалния филм "Школата Кабаиванска" (La Scuola Kabaivanska) с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов и продуцент д-р Георги Текев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.