Last news in Fakti

20 Юли, 2022 15:47 1 208 7

Захари Карабашлиев е новият писател драматург на Народния театър

  • захари карабашлиев-
  • писател-
  • драматург-
  • народен театър „иван вазов”

Той ще съвместява поста с този на главен редактор на издателство „Сиела“

Захари Карабашлиев е новият писател драматург на Народния театър - 1
Снимка: БГНЕС

Заслужено признание получи писателят Захари Карабашлиев, който от втората половина на тази месец заема позицията писател драматург на Народен театър „Иван Вазов“. Той ще съвместява поста с този на главен редактор на издателство „Сиела“, която заема от 2014 година насам, съобщи БГНЕС.

Авторът на „18% сиво“, „Хавра“ и „Опашката“ от години е свързан с театъра. Негови пиеси – „Откат“, „Неделя вечер“, „Лисабон“, „Опашката“ и други – са поставяни на български и чужди сцени. „Опашката“ с режисьор Явор Гърдев, създадена по едноименния му роман, спечели и „Аскеер“ за най-добра постановка в началото на 2022 г.

През септември 2022 г. в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен предстои премиера на друг негов текст – „Талант“ с участието на актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

„Чест и радост е за мен да кажа, че от няколко дни съм част от Народен театър „Иван Вазов“. Позицията ми е творческа, свързана е със създаване, адаптация и/или развитие на драматургични текстове. Поканата е от новия директор Васил Василев, с когото ни запозна обща работа в плевенския театър. Продължавам да съм главен редактор на издателство „Сиела“, което вече 8 години е мой дом (когато не съм си у дома), който деля заедно с екип от чудесни професионалисти, с които прекарвам не по-малко време отколкото със семейството си. Продължавам и да пиша проза, пиеси, сценарии. В театъра са ми отредили най-задължаващото работно място – кабинета и бюрото на поета Николай Лилиев (дългогодишен драматург на Народния театър), а над стената над стола му е окачен един портрет на Яворов, нарисуван така, сякаш наднича през рамото ти да види какво точно там правиш", споделя Карабашлиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чудно

    10 1 Отговор
    Културата и образованието представляват сериозен интерес за Сорос и неговите организации.
  • 2 започна обещаващо,

    8 1 Отговор
    бързо се изчерпи и като компенсация залетя по постове. Възможности и съдба.
  • 3 сила

    8 0 Отговор
    тоя и ония Господинов са нагледно доказателство за 32 годишната липса на духовност и елементарен талант в този културен бранш.....

    Коментиран от #5

  • 4 Зззз

    7 1 Отговор
    Прекрасно предполагам че соросоида писател ще изхвърли "Хъшове" ,тъй като не отговарят на "съвремеността" .
  • 5 чудно

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Фондациите на Сорос финансират подобна "култура".
    Опитах да прочета най-прехвалените "произведения" на Господинов.
    Претенциозни, снобарски и скучни, интересни вероятно само на жълтопаветната псевдо интелигенция.
  • 6 плюс минус

    8 1 Отговор
    Ако го назначите и на трета работа, кога ще си пише "шедьоврите"?
  • 7 Г-жа Тъпчилещарска

    1 1 Отговор
    Със Сорош зад гърба си всеки може да печели международни награди.
    Номера е без него, да събереш читатели и публика .
    Карабашлиев от сервитьор по баровете в САЩ стигна за девет години до драматург на Народният театър, нещо невъзможно при съвременната конюнктура, без як гръб.
    За Господинов да не говорим, него директно го пилотират и е стигнал до кандидат за Нобелова награда.
    Факт е обаче, че и двамата не виреят в чужбина, не могат да живеят в САЩ , издават ги , но дали ги четат, това е по важно.