Last news in Fakti

29 Юли, 2022 11:58 2 264 2

Продадоха скелет на динозавър за 6,1 милиона (СНИМКИ)

  • скелет-
  • търг-
  • динозавър-
  • тиранозавър рекс-
  • продажба

Смята се, че горгозавърът е бродил по Земята 10 милиона години преди Тиранозавър рекс

Продадоха скелет на динозавър за 6,1 милиона (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Фосилизиран скелет на родственик на Тиранозавър рекс, бродил по Земята преди повече от 77 милиона години, бе продаден на търг в Ню Йорк днес, съобщава БТА, като се позова на аукционна къща "Сотбис".

Скелетът на динозавъра от рода Горгозавър зае централно място в търга за естествена история, който "Сотбис" организира. Той бе продаден на търга за близо 6,1 милиона долара. Това е доста далеч като сума в сравнение с тази от 31,8 милиона долара, платена за скелет на Тиранозавър рекс на търг през 2020 г. в Ню Йорк.

Продадоха скелет на динозавър за 6,1 милиона (СНИМКИ)

Горгозавърът е живял на територията на днешните западни САЩ и Канада през късната креда. Той предхожда своя страховит родственик Тиранозавър рекс с 10 милиона години.

Екземплярът, който бе продаден на търг днес, е бил открит през 2018 г. във формацията Джудит Ривър в близост до Хавър, в щата Монтана. Височината му е почти 3 метра, а дължината - 6,7 метра.

Продадоха скелет на динозавър за 6,1 милиона (СНИМКИ)

Всички останали известни скелети на горгозаври се намират в музейни колекции, така че този екземпляр е единственият, който може да стане притежание на частни лица, отбелязаха от аукционната къща преди търга. Не става ясно засега кой е новият собственик на скелета.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Завър

    3 0 Отговор
    Аз пък имам скелет на Кирозавър яхнал един Ленозавър. Ако някой има Линдозавър, който гледа лошо, може да ги продадем в комплект
  • 2 Сандо

    1 0 Отговор
    Това сигурно е скелета на домашния Дино на някой древен украински император.Толкова са древни древните урки според тяхната история.