Last news in Fakti

8 Август, 2022 08:36 2 237 9

Оттеглят филма "Бягство" от надпреварата за "Оскарите"

  • бягство-
  • филм-
  • виктор божинов-
  • оскари

Това съобщиха самият режисьор на филма Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов

Виктор Божинов оттегли филма си "Бягство" от българската надпревара за "Оскар" 2023. Това съобщиха в писмо до директора на Националния филмов център и медиите самият режисьор и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов. Причината е "конфликт на интереси".

Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата, се казва в отвореното писмо. "Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен", пишат още режисьорът и продуцентите.

Божинов, Тонева и Кирилов припомнят също, че по закон изборът на българско предложение за участие в предстоящите награди на Академията трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия. Факт е, че Национален съвет за кино, който се назначава за срок от 2 години от изпълнителния директор на агенция "Национален филмов център" от няколко години, няма, припомня в. „Сега“.

За втора поредна година българският претендент за "Оскар" се избира от специално свикана комисия, в която тази година са актрисата, номинирана за "Оскар", Мария Бакалова (председател), режисьорката Кристина Грозева, продуцентката Катя Тричкова, операторът Иван Чертов, кинокритичката Катерина Ламбринова и Христо Христозов.

За участие бяха допуснати девет филма, като след оттеглянето на "Бягство" остават осем: "В сърцето на машината", "Борсови играчи", "Майка", "Меко казано", "Петя на моята Петя", "Рибена кост", "Шекспир като улично куче" и "φ 1.618".

По повод коментарите, че някои от тях все още не са имали премиера на голям екран, се припомня, че изискването на Академията е филмите да са прожектирани поне една седмица по кината в срок до 30 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2222

    14 0 Отговор
    Явно във филма няма достатъчно представители на джендър обществото и борци за тяхните права.
    Еврейската мафия Холивуд развращава населението с боклуците си. Преди години вадеха и някои качествени филми, но днес това е невъзможно.
  • 2 Олят О тялО

    6 3 Отговор
    Явно тези , които са го правили , са гледали няколко стари наши филми отпреди около 40 години. Видяли са как играят старите ИСТИНСКИ артисти , засрамили са се от своята продукция и са се оттеглили доброволно !
  • 3 Щом и тази грозотия Бакалова

    10 1 Отговор
    В добавиха да дава оценки.......жалка особа с посредно към отрицателно актьорско умение. Не филми, а цирк!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 За кво им са тия оскари

    5 0 Отговор
    Там само некви черняци се шамаросват
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 плевен

    1 0 Отговор
    Глупаво е да се оттеглят. Така поне ще знаят, че някой ги е гледал. Комисията е задължена служебно да ги гледа. Най -ми е кеф, че времето ще си загуби "талантливата българска актриса Мария Бакалова".
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.