8 Август, 2022 12:57 1 733 4

Графит на Банкси изчезна от стена във Витлеем и се появи в Израел

  • графити-
  • банкси-
  • творба-
  • израел-
  • палестина-
  • витлеем

Творбата се появи за пръв път през 2007 година край разделителната стена във Витлеем на Западния бряг

Графит на Банкси изчезна от стена във Витлеем и се появи в Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Творба на британския графити артист Банкси, нарисувана на бетонната стена на Западния бряг и смятана за отдавна изгубена, се появи в галерия в центъра на Тел Авив. Рисунката изобразява плъх с прашка и се предполага, че е израз на протест срещу политиката на Израел. Новият ѝ дом повдига етични въпроси за премахването на творбата от оригиналното ѝ място и за излагането на политически зареденото произведение в коренно различна среда от тази, в която е създадено, пише БТА.

Картината първоначално се появява през 2007 г. край разделителната стена във Витлеем на Западния бряг. След като картината е нарисувана върху бетона, самата тя става основа за графити от неизвестен, който изписва със спрей върху нея "Почивай в мир, Банкси плъх".

Сега тя е изложена в Градската галерия на Тел Авив. "Това е историята на Давид и Голиат", каза Коби Абергел, израелски търговец на изкуство, който е купил творбата. Асошиейтед прес отбелязва, че не може независимо да потвърди автентичността на произведението. Абергел обаче твърди, че белезите върху бетона са като "пръстов отпечатък", който доказва, че това е същата картина като означената на уебсайта на твореца.

Пътешествието ѝ в продължение на 70 километра от Западния бряг до Тел Авив е забулено в тайнственост. Над 400-килограмовият бетонен къс е трябвало да премине през израелската стена и през поне един граничен пункт. Коби Абергел, който е партньор в галерията в Тел Авив, каза, че е купил творбата от палестинец във Витлеем. Отказва да съобщи цената и името на продавача, но твърди, че сделката била законна.

По думите на Абергел палестинци са изрязали картината от разделителната стена и са я съхранявали в частни домове до началото на тази година. Арт дилърът добави, че преместването станало възможно след деликатни преговори с палестинския му партньор и внимателно възстановяване за премахване на акрилната боя, напръскана върху произведението на Банкси. Масивният къс е бил поставен в метална рамка и транспортиран с камион до Тел Авив. Но това е версията на търговеца. Подробностите за пътуването също не са потвърдени от независими източници, отбелязва АП. Абергел обяснява, че преместването на произведението не е било координирано с израелските военни и било организирано от палестинския му партньор. Той твърди, че няма намерение да продава творбата.

Собственикът на галерията в Тел Авив Барух Кашкаш споделя, че блокът с размери близо два квадратни метра е толкова тежък, че се наложило да бъде внесен с помощта на кран и едва бил преместен навътре в сградата.

Говорителят на палестинското министерство на туризма Жери Кумсиех коментира, че "това е кражба на собственост на палестинския народ". Говорител на Банкси не е отговорил на запитванията за коментар.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 очевидец

    4 0 Отговор
    луди с пари има навсякъде не само тук
  • 2 Сталин

    6 0 Отговор
    Тия евреи не могат да заспят докато не откраднат нещо
  • 3 те ми да да ама не

    4 0 Отговор
    "законно купена" !? Ама друг път!
    Законно купена може да е, ако я купи от художника или пък самият художник я продаде или дари на някой, който от своя страна да я продаде! Такава информация няма, затова и в двата случая е кражба!
    Евреите и краварите много обичат да си измислят "законни" действия!
  • 4 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Графитите шаблон на Банкси струват милиони уееее,обаче когато някой улични хлапета рисуват без шаблон и доста по красиво /защото не е готов шаблон /е деградация ,налага се наказание и се плаща глоба !Какъв гений е тоя ,дори талант не може да се нарече!Просто прави декупаж на згради със графити шаблон ,като стари мебели ,кутия ...нещо старо да изглежда малко по свежьо ,по интересно за окото това е .