9 Август, 2022 13:28 1 707 10

Почина полска писателка, оцеляла в Аушвиц

  • полша-
  • писателка-
  • почина-
  • аушвиц-
  • пасажерката-
  • автор

Авторката е щяла да навърши 99 след две седмици

Почина полска писателка, оцеляла в Аушвиц - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Известната полска журналистка и писателка Зофия Посмиш, участвала в полската съпротива по време на Втората световна война и оцеляла в концентрационните лагери Аушвиц и Равенсбрюк, почина на 98 години, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

От мемориала-музей "Аушвиц - Биркенау" съобщиха, че Посмиш е починала в понеделник в хоспис в Освиенцим, южният полски град, в който е бил концентрационния лагер по време на нацистката окупация на Полша. След две седмици Посмиш щеше да навърши 99 години.

Полякинята Зофия Посмиш е родена на 23 август 1923 г. в Краков, в семейство на католици. През 1942 г., когато е 18-годишна, е арестувана за връзките си със съпротивителното движение в Краков. След като прекарва повече от две години в лагера на смъртта Аушвиц, Посмиш е депортирана в Равенсбрюк и след това в Нойщат-Глеве, откъдето е освободена в края на Втората световна война през 1945 г., съобщават от музея в Освиенцим, пише БТА.

След войната тя се завръща в Полша, работи като журналист, включително и за Полското радио, пише няколко книги. Най-известната ѝ творба е "Пасажерката" - роман, който пише като радиопиеса под заглавие "Пасажерката в каюта 45", издаден и в България. Тя разказва историята на оцеляла жена от лагера Аушвиц, която среща бившия си надзирател по време на плаване с кораб. По романа е заснет филм и е поставена опера.

През 2006 г. Посмиш бе сред бившите затворници, които посрещаха родения в Германия папа Бенедикт Шестнадесети в бившия лагер на смъртта Аушвиц.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    33 7 Отговор
    Ако я нямаше съветската армия тая нямаше да искара и две седмици не 99 год

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 козльодуй

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "Койдозлу":

    ако не бяха елфите,орките нямаше да устискате срещу Вермахта.
    14/88

    Коментиран от #6

  • 4 милиционер

    9 1 Отговор
    предполагам и тя е била русофоб, защото са освободили освиенцим.
  • 5 Истината

    8 15 Отговор
    А в Украйна 96-годишният оцелял от Холокоста Борис Романченко беше убит при руски удар по украинския град Харков.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 свидетел

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "козльодуй":

    а, ако не бяха орките, елфите щяха да ду-ат чая студен.
  • 7 пенсионер

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    всеки с късмета си. "ПУЛЯ - ДУРА"
  • 8 Истината?

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Море, като ти знам досегашните "истини", а и като се сетя от какви "реномирани" източници ги черпиш...
  • 9 2022

    1 0 Отговор
    Първо: разберете къде е Освиенцим/Аушвиц-Бикенау/-в Полша.Второ:поляците,католици предават на войските на Хитлер 32000 евреи,за да ги разстрелят.Католическа Франция,не е пО назад -предава при нахлуването на Хитлер във Франция 28000 евреи на разстрел.ДВЕ Католически държави-ПРЕДАТЕЛКИ!!!Само Православният и Непрежалим ЦАР БОРИС III ОБЕДИНИТЕЛ, спасява 53000 от Хитлер,с негова ЛИЧНА Заповед.Някой смеел ли е да противоречи на Хитлер -НИКОЙ!!! Всички са били умрели от страх ,като някакви нелегални/такива има около 100-тина в София и из страната/предателите Г. Димитров /с майка в престъпната секта на адвентистите/и масона В. Коларов се крият в МОСКВА/,от Хитлер.Единствен Цар Борис III се среща без страх за живота си 5 /ПЕТ/ПЪТИ с Хитлер.Запазва евреите-разселва ги във вътрешността на страната-Нова Загора, Ямбол, Ст.Загора Казанлъс, Поморие, Бургас и др.Дава им работа-да строят пътища, да отворят гостилници, да имат малки магазини сладкарници.И,това само Той Цар Борис III !!!За другите 11000 евреи ,Царят не е можел да ги спаси,защото земите около Царство България ,не са били включени към границите на Царството.Тези земи остават към Гърция, към тъпите македонци.Те гърците и предателите македонци са предали на Хитлер тези 11000 евреи.Царят ,не е можел да ги защити,защото Гърция , Румъния са били на страната на Хитлер-нещо което лукавите гърци и мамалигарите отричат и безсрамно лъжат.И двете страни са против СССР против Червената Армия,а после се отмятат и став
  • 10 2022продължение

    1 0 Отговор
    Тези земи остават към Гърция, към тъпите македонци.Те гърците и предателите македонци са предали на Хитлер тези 11000 евреи.Царят ,не е можел да ги защити,защото Гърция , Румъния са били на страната на Хитлер-нещо което лукавите гърци и мамалигарите отричат и безсрамно лъжат.И двете страни са против СССР против Червената Армия,а после се отмятат и стават първи дружки на СССР. Сега е лесно да лъжеш,защото младото поколение не чете документи ,а за лъжите от наркоманизираните сащ ,гейскатаЕвропа ,от тъпата Урсула/типична фашистка/,а и нашите медии лъжат срещу заплащане от американското посолство.