Last news in Fakti

22 Август, 2022 12:28 5 152 3

35 години от премиерата на „Мръсни танци“ (ВИДЕО)

  • мръсни танци-
  • кино-
  • премиера-
  • патрик суейзи-
  • дженифър грей-
  • годишнина

Легендарната романтична лента бележи завинаги историята на киното и изстрелва Патрик Суейзи и Дженифър Грей сред звездния небосклон

35 години от премиерата на „Мръсни танци“ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Вчера се навършиха точно 35 години, откакто в киносалоните за пръв път беше пуснат филмът „Мръсни танци“ (Dirty Dancing), влязъл завинаги като в кино историята. На 21 август 1987-а романтичната история с Патрик Суейзи и Дженифър Грей омагьоса тогавашните тийнейджъри, но три десетилетия и половина по-късно тя продължава да оказва силно влияние на новите поколения млади, пише в. Сега.

Бейби & Джони

Франсис „Бейби“ Хаусман – обикновено момиче от 60-те, среща талантливия учител по танци Джони Касъл, който преподава бални танци на богати съпруги, но голямата му страст са чувствените латино ритми. Когато партньорката на Джони изпада в беда, Бейби решава да му помогне, за да спаси кариерата му, и постепенно двамата се влюбват до полуда… Сюжетът на филма, заснет от режисьора Емил Ардолино, е вдъхновен от реални случки в автобиографията на сценаристката Елинор Бъргстейн. Тя разказва, че за целта е черпила от спомените си за една незабравима лятна ваканция, прекарана заедно със семейството ѝ в планините Кетскил в щата Ню Йорк. Тогава тя, дъщеря на консервативен лекар от еврейски произход, се увлича безпаметно по млад балетист. Двамата стават прототипи на героите Бейби и Джони.

Патрик & Дженифър

Днес едва ли можем да си представим друг освен Патрик Суейзи в „Мръсни танци“, но куриозното е, че не той е бил първият избор на продуцентите за образа на Джони. В началото те се насочват към Вал Килмър, превърнал се в секссимвол благодарение на „Топ Гън“, и към Били Зейн, разписал се в киното десетилетие по-късно като богатия и арогантен годеник на героинята на Кейт Уинслет в „Титаник“. Килмър просто отказва, а Зейн има огромни проблеми с танцовите сцени, докато друг от кандидатите – Суейзи, държи да изиграе дори най-сложните сред тях лично, без дубльор. Дженифър Грей пък, която наскоро напомни за себе си с откровения за някогашното си гадже Джони Деп в хода на делото с бившата му съпруга, надвива в битката за Бейби конкурентки като Шарън Стоун и Сара Джесика Паркър. Дженифър е дъщеря на актьора и певец Джоел Грей, носител на „Оскар“ за поддържаща роля за изпълнението си във филма „Кабаре“ (1973).

Химия & физика

И двамата актьори са с около 10 години по-възрастни от персонажите си и в началото между тях самите не избухва някаква особена химия. Обаче на екрана двойката сработва. Сценарият предвижда ярко изразена чувственост и в танцовата сцена на песента Cry to me Грей е трябвало да играе съвсем гола, но впоследствие е предпочетена по-малко провокативна версия, в която тя е по бельо. Независимо от това епизодът е приет за прекалено еротичен и е изрязан. Възстановен е цялостно едва в изданието за 20-ата годишнина на филма през 2007-а.

Разруха & слава

Истинският курорт, вдъхновил историята – Grossinger’s Catskills в щата Ню Йорк, през 50-те години на миналия век е домакин на четвъртата сватба на Елизабет Тейлър с Еди Фишър, а в местната спортна зала тренира легендарният боксьор Роки Марчано. Но вече през 80-те е изоставен и в развалини, а още по-късно е доунищожен от пожар. В действителност филмът „Мръсни танци“ е сниман в Пембрук, щата Вирджиния, в курортния комплекс Mountain Lake Lodge, който и до днес съществува и се ползва от славата на филма. Ежегодно там се организират срещи на фенове от цял свят, курсове по танци и други тематични събития.

Продължение & мюзикъл

Въпреки предложения му хонорар от 6 милиона долара, навремето Патрик Суейзи отказва да снима продължение на филма. През 2004 г. продължение все пак излиза – Dirty Dancing 2: Havana Nights, като действието е пренесено в Куба в края на 50-те години на миналия век. В главните роли са Диего Луна и Дженюъри Джоунс, но успехът на оригиналната лента няма как да бъде повторен. През същата 2004 г. филмът е вдъхновение за успешен мюзикъл, либретото за който е написано отново от сценаристката на екранната класика Елинор Бъргстейн.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..Чарът свърши ..

    1 5 Отговор
    Патрик Суейзи и останалите..Абе една бобена чорба ни е в кръвта forever,кво ще им уйдисваме на тия?
  • 2 и ко ся

    1 4 Отговор
    ам тъс умря ва
  • 3 Идън

    6 0 Отговор
    ,, Time of my Life,, е изпята от Bill Medley-един от вокалистите наRighteous Brothers/,,Unchained Melody,,/л Той в момента е на81 год.За съжаление Патрик Суейзи си отиде на 57год и ако беше жив щеше да навърши 70 години на 18 август. Патрик също имаше невероятен глас-,,Shes Like The Wind,,- част от филма и невероятна балада.