26 Август, 2022 17:00 1 319 3

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова стана почетен професор на Централноазиатския иновационен университет в Казахстан

  • анна недялкова-
  • темиртай избастин-
  • звание-
  • посланик-
  • казахстан

Отличието бе връчено лично от Негово Превъзходителство Темиртай Избастин - извънреден и пълномощен посланик на Република Казахстан в България

Председателят на Настоятелството на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н. Анна Недялкова бе удостоена със званието Почетен професор на казахстанския Централноазиатски иновационен университет.

Отличието бе връчено лично от Негово Превъзходителство Темиртай Избастин - извънреден и пълномощен посланик на Република Казахстан в България, по време на посещението му във Варненския свободен университет. Посланик Избастин бе придружен от почетния консул на Република Казахстан във Варна Милен Райков. Централноазиатският иновационен университет, разположен в третия по големина град Шимкент, присъди отличието на проф. Недялкова за изключителни постижения в областта на науката.

Академичното ръководство на Варненския свободен университет връчи златен плакет с лика на Черноризец Храбър на посланик Избастин. Дипломатът бе запознат с дългогодишните традиции на университета в обучението на студенти и докторанти от Казахстан. Варненският свободен университет работи с редица висши училища в азиатската държава, сред които са университетите Туран в Астана и Алмати, и Международния Таразки иновативен институт, разказа ректорът проф. д-р Петър Христов. Преди 30 години, в първите години от създаването на университета, на ВСУ „Черноризец Храбър“ се довериха 50 бакалаври от Казахстан, в последствие те завършиха и магистърска степен при нас, сподели проф. Недялкова. През последните осем години над 40 казахстанци избраха Варненския свободен университет за своята образователно-научна степен „доктор“, а двама защитиха степен „доктор на науките“. Сред тях е Акълтай Касимов – утвърден учен в областта на правото и дългогодишен председател на областен съд, който от 2015 г. е съдия във Върховния съд на Република Казахстан по граждански и административни дела.

Към момента във Варненския свободен университет са зачислени 18 докторанти от Казахстан. Младите учени са в професионалните направления „Право“, „Икономика“ и „Администрация и управление“. Провежда се обучение и на двама носители на престижната международна президентска стипендия "Болашак", както и на преподаватели от Международния Таразки иновационен институт по програма "Лидерство в управлението на висшето образование" в катедра "Икономика“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, касаещи бъдещата съвместната работа в науката, образованието и културата, както и възможностите за партньорство с бизнеса от двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помня

    6 0 Отговор
    Недялкова - секретар по идеологическите въпроси на градския комитет на Партията ( тогава с главна буква) във Варна с активно участие в дружеството за разпространение на научни знания "Г. Кирков". Повече не коментирам.

    Коментиран от #2

  • 2 Д-р Менгеме

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Помня":

    И първи антикомунист след 10 ноември.Който може го може
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.