Last news in Fakti

12 Септември, 2022 11:00 1 360 1

Виенският симфоничен оркестър изправи на крака публиката в Пловдив

  • виенски симфоничен оркестър-
  • публика-
  • марио хосен-
  • найден тодоров-
  • пловдив-
  • античен театър-
  • концерт-
  • софийска филхармония

На сцената им партнираха: маестро Найден Тодоров и цигуларят, известен като „българския Паганини“ Марио Хосен, който подлуди публиката с виртуозното си изпълнение

Виенският симфоничен оркестър изправи на крака публиката в Пловдив - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

„Благодаря Ви, че ни доставихте малко щастие в тези тежки, смутни времена“. С тези думи просълзена зрителка се обърна към Виенските симфоници и маестро Найден Тодоров след втория концерт на елитния оркестър в Античния театър. „Бях тук на първия концерт и дойдох да ги чуя отново днес. Никога не съм предполагала, че ще мога да слушам този оркестър на живо“ – поясни дамата, докато изчакваше реда си за автограф.

Два забележителни концерта с музика на Бетовен, Паганини, Панчо Владигеров и Дворжак предложи елитният оркестър на почитатели, дошли от цяла България в Античния театър в Пловдив.
На сцената им партнираха двама пловдивчани: маестро Найден Тодоров и цигуларят, известен като „българския Паганини“ Марио Хосен, който подлуди публиката с виртуозното си изпълнение.

Пълна тишина цареше докато звучеше цигулката на Марио Хосен - виртуозът, който говори с цигулката! А тя, Нейно Величество Цигулката, плачеше в ръцете му, после се смееше саркастично, ридаеше, стенеше, заспиваше, подскачаше, любящо се ласкаеше, сетне рипне като необуздана самодива и пак го прелъстяваше любящо със струните си, а лъкът ги галеше нежно до възбуда на фона на изгряващата луна, която вероятно се е почудила какво ли става там долу и защо хиляди човеци са на крак. Всичко това стори една 120 годишна цигулка в ръцете на един истински гений, виртуоз, който вероятно не си даваше сметка до каква дълбочина навлезе в душите на хората....

Под палката на енергичния и вечно засмян маестро Найден Тодоров музикантите създаваха неописуемо настроение и пренесоха публиката в невероятно красивия свят на класиката и то на фона на изгряващата Луна и звездите.

На въпрос на ФАКТИ : от къде маестро Тодоров черпи тази неописуема енергия с която дирижира, той отговори, че за всичко допринася любовта на самата публика, която се изправи накрак с продължителни аплодисменти. "Публиката ме зарежда", сподели диригентът.

Виенските симфоници останаха очаровани от града и публиката, която бурно аплодира техните изпълнения. Ръководителят на симфониците Михаел Гюнтер сподели, че музикантите са впечатлени, както от процеса на работа с диригента и солиста, така и от крайния резултат.

Концертите, организирани от Сдружение „Тракия“ в партньорство на Община Пловдив, предизвикаха интерес и сред много чуждестранни гости на града. Сред публиката се забелязаха и няколко политици, избрали да посетят събитието неофициално.

На екзалтираните меломани маестро Тодоров и музикантите благодариха с "Унгарски танц №5" от Йоханес Брамс и обещаха да се завърнат отново в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ковидарче

    4 8 Отговор
    що няма ковид за тия шваби бе?!