19 Септември, 2022 14:22 1 461 1

Далечни светове и запомнящи се сюжети в екзотичните фотографии на Людмила Капитанова

  • людмила капитанова-
  • изложба-
  • фотографии

От 25 септември до 29 октомври галерията „Виваком – Оборище 5“ ще представи поредната изложба на тревъл фотографа

Далечни светове и запомнящи се сюжети в екзотичните фотографии на Людмила Капитанова - 1

От 25 септември до 29 октомври галерията „Виваком – Оборище 5“ ще представи поредната изложба на тревъл фотографа Людмила Капитанова. с Фотографиите представят сюжети от екзотични кътчета от цял свят. Преди три години в същата галерия се състоя и първата изложба на Капитанова „Светът през моя обектив“.

Ограниченията около Ковид-19 попречиха през 2020 г. тя да бъде покаже и резултата от поредното фотографско пътуване в Непал и Иран. Затова в новата изложба ще бъдат показани по 9 фотографии от двете страни. Повечето от тях са с релефен печат.

Далечни светове и запомнящи се сюжети в екзотичните фотографии на Людмила Капитанова

Очаква се през октомври да излезе и книгата на Людмила Капитанова . „Да пътуваш с Роберто“ , каквото е и заглавието на сегашната изложба. Тя представя и с по две фотографии петима свои колеги, участници от експедициите в Непал и Иран. Посетителите ще могат да видят и някои фотографии от предишните пътувания на Людмила, включени в изложбата ѝ през 2019 г., сред които са и ефектни етюди на световноизвестния фотограф Роберт Паци. Той е италианец, роден в Милано, но живее в Палма де Майорка (Испания), където има и изложбена зала. Роберто Паци има собствена изложбена зала и в Сингапур, издал е седем книги със свои фотографии, които са показвани в специализирани галерии в цял свят. Паци е работил за специализирани издания като Natonal Geographic, GEO, също за Daily Mail, The Times, Daily Telegraph и др. Той организира и фотографски експедиции.

Далечни светове и запомнящи се сюжети в екзотичните фотографии на Людмила Капитанова

Людмила започва да снима като на шега. Усетът ѝ към мига, към нетипичните сюжети ѝ донася награди и увлечението бързо се превръща в професионално занимание. Нейните фотографии са пълни с екзотика, красота, щастливо уловени мигове и носят познание за далечни страни, хора и забележителности. Светът през нейния обектив изглежда едновременно и странен, и близък, живописен, ярко цветен, изпълнен с изненадващи открития. Фотографиите носят позитивна енергия, любопитство към отдалечените от нас светове, със снимки от различни континенти. Можете да видите заснежените върхове на Еверест в Азия и Килиманджаро в Африка, живописните, пълни с живот реки във Виетнам и каналите на Венеция, загадъчните храмове в Азия, слонове, зебри и жирафи, пингвини и тюлени, екзотични портрети на хора от племената в Африка и Азия. Всяка снимка е свързана със случки, преживявания, характерни моменти, уловени с усет и пълни с цветове и хармония. Внушителна е географията на фотографските маршрути на Людмила Капитанова – Антарктика, Бали, Мианмар, Шри Ланка, Мароко, Камбоджа, Египет, Чили….

Дори познати кътчета от Европа предизвикват интерес с магнетичния усет към мига и играта с обектива. Удивително е вглеждането в детайлите, нюансите. Героите на нейните сюжети са най-обикновени хора, впечатляващи пейзажи, които сякаш живеят свой живот, отделени или уловени извън своя национален контекст. Това усещане прехвърля света на фотографията, то излъчва човечност, преклонение, с дълбочината на мига и благодарността към обектива. Людмила съчетава погледа и възторга на ентусиаста с дълбочината на професионалното наблюдение и интуиция. Вие сякаш пътувате сред този свят от хора, пейзажи, портрети, планини, реки, животни и националното потъва в общочовешкото с приятното чувство как обективът ви приближава и отдалечава, но винаги ви държи в точката на съприкосновение. Там е вълшебният миг, който създава неповторимото…

Далечни светове и запомнящи се сюжети в екзотичните фотографии на Людмила Капитанова

“Обичам да пътувам и обичам да рискувам“, казва за себе си Людмила Капитанова. Всяко пътуване е предизвикателство към границите на възможностите, а фотографиите отразяват това преодоляване на вътрешните инстинкти. В този смисъл тя носи характера на своя баща – проф. Кръстьо Кръстев, на когото дължим мащабните изследвания на хипоксията – поведението на човешкия организъм при стресови високопланински условия. В резултат на неговите изследвания е създадена висопланинската спортна база в Белмекен, подготвила много от нашите олимпийци. Може би теорията за крушата и дървото присъства и в съдбата и търсенията на Людмила.

Поредната изложба на Людмила Капитанова е изживяване, съпроводено с откритието колко голям, разнообразен и едновременно малък е светът. „Людмила възпроизвежда изображения, които разказват истории…“, казва за творчеството ѝ Роберто Паци.

Посетителите на откриването на изложбата на 25 септември ще имат възможност да получат и първите екземпляри от фотографската книга на Людмила, озаглавена по същия начин като изложбата - „Да пътуваш с Роберто“, като признание за творческо сътрудничество, превърнало едно увлечение в призвание.

Далечни светове и запомнящи се сюжети в екзотичните фотографии на Людмила Капитанова


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лена

    5 0 Отговор
    Не мога да разбера тази кой я лансира. Снимките и са средняшки, какво толкова рискува... А да, факти, травъл не тревъл, идва от пътешествие.