22 Септември, 2022 21:28 4 556 11

Сръбски филм кандидат за "Оскар" тръгва по кината у нас

  • сръбски филм-
  • сръбско кино-
  • оскар-
  • претендент-
  • премиера

Във филма "Мрак" има и силно българско участие

Сръбският режисьор Душан Милич е у нас, за да представи най-новия си филм "Мрак", в който има и силно българско участие. Лентата е посветен на последиците от войната в Косово. "Мрак" е сръбското предложение към Американската киноакадемия за номинациите за "Оскар", пише БНР.

Този филм е вдъхновен от истинска история. Преди няколко години бившият сръбски президент Борис Тадич се появи пред Съвета на ООН, за да прочете едно писмо, написано от момиче от Косово – Слободанка Тасич. В това послание бяха описани тежките условия, в които девойката и семейството ѝ живеят след началото на военния конфликт на Балканите през 1999 година. Тя разказва как бронирана кола я кара до училище, където са останали едва три деца, а всяка вечер има отчайващото усещане, че целият свят е забравил за нея и семейството ѝ.

Историята за последиците от войната в Косово е разказана в рамките на 108 минути през очите на 11-годишната Милица, която живее някъде в планината в имот, заобиколен от гъста гора заедно с майка си и дядо си и ходи на училище с танк на мироопазващите сили, ръководени от НАТО KFOR. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасните писъци, които се чуват в гората.

"Мрак" е копродукция между Сърбия, Дания, Италия и България. Душан Милич е автор и на сценария на филма, освен че го режисира. Той казва, че след войната в Косово много семейства и от двете националности – сърби и албанци, са били разединени, уплашени и съсипани, както физически, така и душевно. Убеден е, че никой е нямал нужда от тази война:

"Определено не съм очаквал, че ще пуснем филма в ситуация на нова война! Излъчването му се отложи с 1 година заради Covid пандемията и се оказа, че сега го пускаме в една напълно нова ситуация в света, която е много злощастна.

Посветих този филм на баба ми, която почина в годината, когато завършихме филма. Бях изключително близък с нея и затова ѝ го посветих. Иначе идеята за филма ми хрумна преди 6-7 години, но в киното никога не знаеш кога ще получиш финансиране. 2-3 години писах сценария и развивах идеята. През 2018-а година получих финансиране, а 2019-а започнахме реално работа по филма.

Лично аз смятам това за най-добрия си филм от четирите досега, но може би това е заради сюжета, заради темата.

Сръбски филм кандидат за "Оскар" тръгва по кината у нас

Разказах историята през очите на едно невинно дете и мисля, че това беше единственият и най-адекватен начин, защото ако го направиш през очите на възрастен, ще стане съвсем различно. Затова го направих чрез това момиченце и нейното семейство, които са в една изключително враждебна среда и тя се отразява много тежко върху тяхната психика. И въпросът в целия филм е дали тази заплаха е реална, или тя е въображаема. Но и в двата случая страха си го има и в крайна сметка се оказва, че няма значение дали заплахата е реална, или въображаема – страхът, който те преживяват, е съвсем реален".

Копродуцент на филма "Мрак" е Стефан Китанов. Двамата с Душан Милич се познават отдавна, защото роденият в Белград режисьор е един от авторите на сценария на филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, режисиран от Китанов.

Оператор на филма "Мрак" е Кирил Проданов, който стои зад лентите "Блаженият", "Ирина", "Живи комини", "Радиограмофон".

"Мрак" тръгва в българските киносалони от 23 септември. Душан Милич остава у нас още няколко дни, защото ще представи филма си лично пред публиката в Перник, Варна, Велико Търново и Габрово.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щом е за оскар

    8 1 Отговор
    нещо за американската хуманитарна операция ще да е
  • 2 Аз пък

    13 3 Отговор
    Гледам руски филми в ютуб.Гледайте филма Солнцепек.....

    Коментиран от #8

  • 3 Поредният

    6 17 Отговор
    лъжлив сръбски филм сърби избиваха малки деца и жени доставяше им удоволствие това са изроди

    Коментиран от #4

  • 4 Що бе,

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Поредният":

    Сърбите не ги ли поизбиха също? Престъпната военна организация НАТО им разруши държавата и изби бая сърбета, не помниш ли? Това беше също без разрешение на ООН. После НАТО изби бая ираклчани и либийци. И пак без разрешение от ООН. Оооопс, Путин склони за Либия, та имаше съгласие на Съвета за Сигурност. Путин, разбира се, после съжалява, че се хвана на въдицата на Хегемоните - та до ден днешен. Или ти тия работи не ги помниш - четеш само дрънканиците на Дойчетата, а?
  • 5 Разумен

    6 8 Отговор
    Няма такива промити мозъци на Балканите като сърбите! Направиха маса войни и извършиха толкова много жестокости, само и само да запазят властта на Белград над югорепубликите. Но все се опитват жертви да се докарат. Не оправдавам НАТО и САЩ, които по изпитаната рецепта разделяй и владей налагат своя интерес, но на свирепия сръбски шовинизъм и национализъм трябва да се сложи край, иначе мир на Балканите няма да има!
  • 6 Име

    14 0 Отговор
    Прави впечатление, че в съвременното кино (предимно българското) всичко е "мрак" - тъжни повтарящи се истории - комунизъм, преход, мутри, наркомани, проститутки, намусени, тъжни, ревящи и кървящи хора и нито една усмивка ... и отвратително звукорежисиране.
    А който се опита да направи комедия - трагедия.
  • 7 Сръбска пропаганда

    8 6 Отговор
    Има ли друг народ тук на Балканите, сред който да се намерят толкова оброволци да вършат безчинства срещу мирни хора. Няма такива като сърбите, които имаха паравоенни формирования от доброволци, които вършеха зверства, особено в Босна. Косово същата работа. Косово е населено с албанци много отдавна и то по съввсем мирен начин, но въпреки това, малкото сърби там живееха като господари спрямо албанците, на които Милошевич отне автономията! Сърбите като плачат за Косово защо не върнат Воеводина, която откраднаха от Унгария или Западните покрайнини на България! Поинтересувайте се как присвояват Воеводина, цинизъм! Нека направят фил за сръбските зверства в Босна и да си посипят главите с пепел!!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 8 1420

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Аз пък":

    Гледам филми с рускини аз в интернет… много обичат чернокожите тия момичета и все в Маями ходят…
  • 9 бай Даньо

    0 5 Отговор
    Ако имаме достойнство българите не трябва да гледаме никакви сръбски филми и да слушаме никаква сръбска музика, пълен игнор на сръбите ...
  • 10 ТОЧНО

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сръбска пропаганда":

    Преди време гледах амер.филм Снайперист, точно за тази война,.. там по-истински е представена войната.
    Та ги гледахме на кино,
  • 11 Сложно е

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сръбска пропаганда":

    На Балканите никога няма само една истина! Сръбските зверства са известни. Но да не забравяме и убийците косовари на Хашим Тачи. Както и хърватските усташи, които избиха сума сърби в тези войни! Напълно невинни НЯМА!