Last news in Fakti

15 Юли, 2013 16:59 2 195 0

Запазени нива от сгради открити в Перперикон

  • перперикон-
  • сгради-
  • пръстени-
  • проф. николай овчаров-
  • европейския проект

Повече от 10 сгради с цели запазени нива са открити напоследък в Перперикон, съобщи проф. Николай Овчаров на пресконференция след края на първия месец от разкопките за новия археологически сезон. Очаква се в северния сектор на комплекса да бъдат разкрити едни от най-важните сгради от всичките 7000 години, в които е функционирал скалният град, прогнозира той. Към момента разкопките са достигнали дълбочина 50-70 сантиметра.

В едно от намерените жилища е запазен целият интериор, който датира от ХІV век. Находките са керамични съдове - гърнета и кани, ножици и игли, както и 4 пръстена – един късноантичен и три средновековни.

Един от тях е много значим артефакт - сребърен с кръстовиден монограм и букви, които като криптограма са очертавали името на неговия владетел, обясни историкът. Такива пръстени през ХІІІ-ХІV век са били носени само от висши аристократи. Името върху въпросната находка все още не е дешифрирано.

В комплекса са открити и множество монети, датирани от първата половина на ХІV век, както и мундщук от музикален инструмент (вероятно гайда), изработен от кост и богато гравиран с декорации.

Вече са решени проблемите с европейския проект "Перперикон" на стойност 4 милиона лева и няма опасност тези средства да бъдат изгубени, увери проф. Николай Овчаров. Той беше заплашен заради жалба до комисията по конкуренцията от страна на местна фирма, но тя е била оттеглена.

Археологът  допълни, че продължава изграждането на вътрешната инфраструктура на обекта, за да се улесни достъпът на посетителите. Сред основните задачи е изграждането на алеи и дървени пътеки над самия скален град.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА