Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 09:37 9 362 7

Почина индианката Малкото перо, която отказа "Оскар"-а на Марлон Брандо

  • малкото перо-
  • марлон брандо-
  • почина

На 75-годишна възраст си отиде американската актриса и активистка от коренното население Сашийн Малкото перо

Американската актриса и активистка от коренното население Сашийн Малкото перо, която отказа от името на Марлон Брандо получената награда "Оскар" през 1973 г., почина на 75 години. В публикацията в Туитър, с която съобщи за кончината ѝ, Американската киноакадемия цитира индианката: "Когато си отида, помнете, че всеки път, когато защитавате своята истина, вие опазвате гласа ми и гласовете на нашите народи".

Преди две седмици Академията организира церемония в новия си музей в Лос Анджелис, на която почете Малкото перо и ѝ се извини за отношението на церемонията за наградите "Оскар" преди почти половин век.

През 1973 г. кадрите, в които младата жена в традиционно облекло излезе на сцената на "Оскарите" от името на Брандо - лауреат за ролята на дон Вито Корлеоне в "Кръстникът", и я отказа, обиколиха целия свят. „Името ми е Сашийн Малкото Перо. Аз съм апачи и представлявам Марлон Брандо тази вечер. Той ме помоли да ви кажа в една много дълга реч, която няма да мога да споделя с вас сега заради времето, че със съжаление не може да приеме тази прекрасна награда. Причината за това е отношението към американските индианци във филмовата индустрия.” Това гласяха нейните думи - първата политическа реч в историята на наградите "Оскар" (далеч не и последната).

От тогавашната, очевидно преобладаващо расистка, аудитория нейната поява и реч е посрещната с шумно освиркване. 49 години по-късно Академията се сети да се извини в писмо, което казва, че Малкото перо е изтърпяла "неоправдан и несправедлив" тормоз. То е подписано от бившия президент на организацията Дейвид Рубин. В изявлението се казва още, че нейната реч "продължава да ни напомня нуждата от уважение и важността на човешкото достойнство".

Пред "Холивуд рипортър" Сашийн Малкото перо, която тогава е била на 26, казва: "Никога не съм мислела, че ще доживея деня, в който ще чуя това". "Индианците сме търпеливи хора, добави тя. - Все пак това са само 50 години!"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1233211

    29 1 Отговор
    Евала... 50 години отстояване.
  • 2 Жоро

    24 0 Отговор
    Тя почина преди 10 дни, вие сега ли се сетихте!!!

    Коментиран от #7

  • 3 Пучо Капучо

    63 5 Отговор
    Брей, ти да видиш...от Академията се били извинили на Сашийн Малкото Перо. Ама, кога? Когато разбрали, че умира вече, тогава. Лицемери. Индианците в Северна Америка най-добре знаят що за сган и паплач са тези, които ги избиха и им взеха всичко. Срам.
  • 4 БеГемот

    31 2 Отговор
    Е те сега тия са в другата крайност ...сега гееве и негри им дай на тия ...
  • 5 Венета Новакова

    7 1 Отговор
    Голямата стрела
    - Ще ми липсва...
  • 6 Майк Алън Патън

    16 1 Отговор
    Обвиняват фашизма за концлагерите , но никой не говори за резерватите - КОНЦЛАГЕРИ , в които са пращани индианците , години преди Хитлер да направи това ! Защото е направено от ДЕМОКРАТИЧНИТЕ , ХУМАННИ и МИРОЛЮБИВИ Съединени Американски Щати ли ? Да не говорим пък и за робите - негри по плантациите - друга форма на КОНЦЛАГЕРИ !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.