Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 11:58 2 289 10

Писателят Борис Акунин: Смятах Путин за умен човек (ВИДЕО)

  • борис акунин-
  • писател-
  • русия-
  • критики-
  • владимир путин

Борис Акинун е един от най-върлите критици на руския президент

Писателят Борис Акунин: Смятах Путин за умен човек (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Аз смятах Путин за по-хитър и умен човек, но той явно е загубил всякаква връзка с реалността. Смятах, че Русия тихо ще загива. Но на 24 февруари той направи самоубийствена грешка и смятам, че краят не е далеч. На мен ми е ясната съдбата на Путин, на тази война. Путин ще остане дотогава, докато го търпят руснаците".

Това заяви за предаването "120 минути" на bTV един от най-влиятелните съвременни руски писатели Борис Акунин. Акунин, който е един от най-известните противници на Путин, живее от 2014 г. във Великобритания.

"Отдавна нямам илюзии за режима на Путин. Никой не вярва на това, което те говорят. На Путин вярват само неособено интелигентните. Аз обръщам внимание на това, което правят. Това са действия престъпни и ужасни и боя се, че ни очакват още повече престъпления", коментира Акунин.

Според него на заплахата за извършване на ядрени удари следва да се гледа сериозно. "Вярвам на тази заплаха, защото това е последното и единствено средство, с което Путин разполага. Той няма накъде да отстъпи. Когато човек разбере, че краят наближава и има достъп до ядрени оръжия, това е много опасно, особено за най-близките страни. Говори се за идеи за респектиране на украинците с удар в безлюдна територия, най-близкото безлюдно място е Черно море", каза още Акунин.

Той обаче счита, че обявената мобилизация в Русия обръща много нагласите на хората. "Мобилизацията много силно промени настроенията. Путин извика 300 000 мъже, още повече избягаха. От тези 300 000 се очаква да се бият на фронта, те не са обучени, те ще бъдат убивани в огромни количества. Това кардинално променя настроенията в Русия", каза още Акунин. Според него е безспорно кой персонално носи вина за всичко това, но за промяна на Русия е нужно много повече.

"В тази диктатура решенията се взимат от един човек. Това е резултат от неговото откъсване от реалността, неговото желание да бъде велик в съчетание с неадекватна представа за реалността...Но Русия е построена така, че не може да е нищо повече освен империя. Затова демокрацията е невъзможна. Дори утре Путин да не е на власт, Русия ще поеме по този път. Единственият начин да се промени това е да се промени фундаментално държавата, тя не може да съществува във вид на свръхцентрализирана власт, твърде голяма е за целта", счита още Акунин. Той призова българите и останалите държави да приемат добре руските бежанци и да не сатанизират руснаците.

В профила си в "Телеграм" писателят съобщи, че е завършил най-новата си повест "Адвокатът на Бес". "Това е кратка повест за недалечното бъдеще. Електронната версия е с илюстрации на карикатуриста Сергей Йолкин, издадена от американската компания eBook Applications. Хартиената версия е илюстрирана от Микола Питерски и е издадена от израелското издателство "Бабел". В "Адвокатът на Бес" действието се върти около съдебния процес срещу онзи, който е подпалил украинската война. В "Телеграм" Акунин организира анкета(link is external) кои са останалите двама, които биха изправили пред съда, при положение че първият е известен на всички. До момента са гласували 2500 души. Класацията се води от Путин - 31 %, Соловьов (Владимир, тв водещ) - 10% и Шойгу (военен министър) 5.7%.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кресна

    23 10 Отговор
    Прав си ,но руснаците си обичат Путин и ще си го търпят,но такива като теб кой ги търпи? Или Зеленски,да водим него колко ще търпят ,аз залагам до Нова година .
  • 2 Хихихи..

    22 7 Отговор
    Мишкоо..А Сега себе си ли ли смяташ за по-Умен? Зная ти книжките,по-долен си от нашия Сашко Йорданов..Хихихихи..

    Коментиран от #9

  • 3 Продажен

    11 7 Отговор
    юдей

    Коментиран от #5

  • 4 ДУШКО

    16 7 Отговор
    ТОЯ РЪБ ПЪК КОИ ГО ПИТА
  • 5 ...

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Продажен":

    лицето е грузинец
    Грузия е във война с РФ
    Печатан, може би - да, но влиятелен - ?
  • 6 Сандо

    17 7 Отговор
    Прочетох първото изречение,то е напълно достатъчно.Според отдавна живеещи на запад книготворец Путин е умен,ако доведе Русия до гибел.Ако обаче се бори за съществуването и просперитета и,то той е лош,много лош човек.Впрочем относно писателя мнението ми е,че качеството на творбите му е паднало.
  • 7 плюс минус

    14 2 Отговор
    Гледах това интервю по една от телевизиите вчера късно следобяд, но непрекъснато се разсейвах от гласовия превод на български диктор.
    По-мазен и неприятен глас не бях чувала
    От гласа на диктора се лееше мед, масло и шекер.
    Направо да ти призлее, да баялдисаш от толкова много сладостен глас.
    Относно Акутин - защо ли е напуснал Родината си?
    Ако си родолюбец и нещо не ти харесва, оставаш и се бориш
    Всеки може да блябосва, но не всеки може да се бори със словото си.

    Коментиран от #10

  • 8 Ами да

    4 11 Отговор
    Повечето нормални хора го разбраха отдавна!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.