Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 12:56 1 802 19

Отлъчиха руски диригент от Шведската кралска академия

  • диригент-
  • руски диригент-
  • музика-
  • русия-
  • шведската кралска академия

Валерий Гергиев вече беше обявен за персона нон грата от няколко западни музикални институции и концертни зали

Отлъчиха руски диригент от Шведската кралска академия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Известният руски диригент Валерий Гергиев, който се смята за приближен на руския президент Владимир Путин, беше изключен от Кралската академия по музика на Швеция, съобщи replyua.net, позовавайки се информация на AFP. Диригентът беше почетен чуждестранен член на тази институция от 2011 г., пише в. Сега.

„Заради тесните връзки с руското правителство, което нападна Украйна, ние заявяваме, че трябва да се дистанцираме от него. Ние смятаме това за неприемливо и Академията не желае да бъде асоциирана с този акт“, изтъкна президентът на Шведската кралска академия по музика Сузана Райден. В съобщението се казва, че решението за изключването на Гергиев е било взето на 10 октомври.

Краската музикална академия е една от десетте кралски институции в Швеция. Тя е основана през 1771 г. от крал Густав III и е по-стара от Кралската литературна академия, която присъжда Нобеловите награди по литература. Базирана е в Стокхолм.

Макар Валерий Гергиев да не се е изказвал публично в подкрепа на руската инвазия в Украйна, в миналото той е поддържал политиката на Путин спрямо съседната страна. Участвал е и в избирателната му кампания за президент, а през 2013 г. бе награден от него със званието герой на труда на Руската федерация. През следващата година диригентът подписа писмо, подкрепящо анексирането на Крим от Русия.

Руският диригент вече беше обявен за персона нон грата от няколко западни музикални институции и концертни зали - от Ла Скала в Милано, Карнеги Хол в Ню Йорк, Виенската филхармония и др. През март той бе уволнен от длъжността главен диригент на Мюнхенската филхармония. В същия месец Театърът на Шан-з-Елизе в Париж отмени негово участие, едновременно с което Ла Скала свали спектаклите на опера на Чайковски, които Гергиев трябваше да дирижира, след като той отказа да се разграничи публично от руското нашествие в Украйна.

От началото на инвазията изявите на множество руски артисти бяха отменени от световни културни институции. Сопраното Анна Нетребко беше отстранена от Метрополитън опера в Ню Йорк. На 30 март тя изрично осъди войната срещу Украйна, което пък доведе до свалянето ѝ от сцената в собствената ѝ страна.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде

    10 35 Отговор
    Да отива да дирижира в Магаданската опера какво са се засилили всички рушлямци в загиващата Гейропа
  • 2 без цензура

    27 11 Отговор
    Ми тъй де може с диригентската палка да бръкне в носа на зеленотл джудже и да му повреди инструмента за шмъркане и после, как ще се изкаже пред парламента и колицията на ДБ, ПП и ГЕРБ?
  • 3 Гергиев

    16 4 Отговор
    Местм на ляво
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха

    23 8 Отговор
    Ето ги фашизъм в действие. Европа е люлката на най нечовешки идеологии - нацизъм, фашизъм, колониализъм ....Никъде другаде не са се появявали варварските идеологии, само в Европа. Те поробваха Африка, колонизираха Америка... Какво се учудвате.
  • 6 отдел/ПАТОКИ/

    5 15 Отговор
    ДА ХОДИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ

    Коментиран от #8

  • 7 Коментар

    29 4 Отговор
    С това отлъчване от "независимото кралство" го направиха още по известен
    А на шведите им пожелавам щастлив живот като , нашия в България под ботуша на световния жандарм.
  • 8 Хахаха

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "отдел/ПАТОКИ/":

    Цяла Велика Русия е с него. Ако иска и в Северна Корея ще ходи. С какво са севернокорейците са по надолу от теб? Ето ти нацизъм..
    Делиш хората на касти и сортове ли?
    Георгиев ще слушат умните и културните, а ти си слушай чалга. Това ти е нивото, явно.

    Коментиран от #9

  • 9 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Гергиев, а не Георгиев.
  • 10 Нямам думи !

    22 3 Отговор
    Човека е диригент ! Занимава се с музика.Това ,на кой симпатизира си е негова работа.Важното е ,че не пречи на никого и на никого лошо не е сторил.Що за извратено поведение ? Ако,беше обратен - няма ядове !
  • 11 Фашизъм

    15 4 Отговор
    в действие.
  • 12 Западът

    17 5 Отговор
    се разпада. Укрофашизмът няма място в света.
  • 13 Кресна

    15 4 Отговор
    Когато посегнеш на спорта и изкуството това вече е чиста форма на фашизъм .
  • 14 Смешници

    13 4 Отговор
    Сащ и запада ще посегнат скоро и на Бог ,стига да знаеха кой е ,но и вече посягат с дженджътсвото и разни откачени неща .Посягат на спорта ,посягат на изкуството ,на какво още сатани ще посегнете?
  • 15 Това вече наистина...

    13 4 Отговор
    ...намирисва на фашизъм и преследване на...,,вещици"...!
  • 16 сирене

    17 3 Отговор
    Един от най-великите диригенти в наше време... Колко пошло. Няма култура, няма спорт.
  • 17 Олга

    11 4 Отговор
    За каква демокрация говорят след като преминали към лова на вещиците сред културни дейци, което е чисто Средновековие. Да живееш в 21 век - в века на технически прогрес не означава, че ти не си дивак(ци) по убежденията си и култура. Човешката същност не се е променила кой знае колко след вековете.
    Екстремната ситуация оголва този факт и показва колко струва демокрация. Нищо. Бяло покривало за покриване на нечистотиите.
  • 18 В крайна сметка

    4 2 Отговор
    Да ви кажа ли кой губи?

    Коментиран от #19

  • 19 Червената Соня 🇻🇳

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "В крайна сметка":

    Алкохолизираните роби трябва да са в обора заградени с бодлива тел, нямат работа в цивилизованият свят!