Last news in Fakti

24 Юли, 2013 18:23 1 511 0

Селище на земеделци отпреди 8000 години

  • селище-
  • земеделци-
  • 8000 години

Наши и френски археолози и студенти от Великобритания, САЩ, Канада и Пуерто Рико, приключиха изключително важен етап от археологическите разкопки на раннонеолитното селище в местността "Масовец" край село Илинденци, община Струмяни, съобщи Дарик радио.

Ръководител на експедицията е Малгожата Кулина от благоевградския исторически музей. В хода на разкопките са установени доказателства, сочещи, че на това място е имало селище на земеделци отпреди 8000 години.

Керамиката, събрана от повърхността дава хронологически рамките на обекта от ранния неолит с бяло рисувана керамика до средния неолит, с характерна черна излъскана керамика.

Около рова, от двете му страни, както и вътре са разкрити множество следи от дървени колове. На определена дълбочина по вътрешно продължение на южната стена има наредени големи камъни. Все още не е изяснена функцията на рова, дали е определял границите на раннонеолитно селище или има отбранителна функция имайки предвид и дървена конструкция - палисада. В южната част на селището се разкрива пък каменна стена.

Във вътрешно пространство, в близост до северната дъга на рова е разкрита опожарена къща. Досега в нея е намерен голям съд - питос, пещ, фрагменти от глинени съдове. В пръста от къщата са намерени много кремъчни сечива и то основно пробивачи, както и глинени мъниста.

Археомагнитни изследвания на оттухлена глина от жилището дават хронологическата рамка.

Регистрирани са и множество вкопани структури с различен характер. Интересни са и дребни предмети намерени в селището.

Изследванията показват, че обитатели на това селище се препитавали с пшеница и в по-малко количество ечемик. Тяхната хранителна диета включвала леща, грах, диви дренки, сливи, грозде и лешници. Те са отглеждали лен, а в строителство вероятно се използвали иглолистна тиса, днеска много рядко срещано дърво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА