Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 16:28 1 703 15

ЮНЕСКО гледа молбата на Сърбия за включване на сливовицата в списъка на световното наследство ВИДЕО

  • сърбия-
  • юнеско-
  • сливовица

Страната е включена в този списък с националния танц „Коло“

ЮНЕСКО ще разгледа следващата седмица молбата на Сърбия за вписване на сливовицата /сливовата ракия/ в списъка на световното наследство. В документите на организацията се казва, че Белград е поискал да признае сръбските традиции на производство и културата на консумация на тази напитка, която в редица източноевропейски страни се счита за национално богатство.

Министерството на културата на Сърбия изпрати през пролетта на 2021 г. заявление до ЮНЕСКО за включването на ракията в Списъка на нематериалното културно наследство

Сърбия е включена в този списък с националния танц „Коло“.

През 2016 г. сливовата ракия получи сертификат на Европейския съюз за защитен географски произход и името „сръбска сливова ракия“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 1 Отговор
    А навсякъде продават Дюлева ракия.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Анонимен

    24 1 Отговор
    Това е, като киселото мляко. Гръцките хронисти в ранното средновековие, пишат как са купували кисело мляко от скитите в днешна Украйна, а точно тогава българите са населявали тези земи, но сега гърци и турци ни крадът киселото мляко. Ракията дали и тези сърби са я измисли, след като са много по-късно сформиран народ от българския.

    Коментиран от #6

  • 3 Дюлевата

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    те си я пият , а в цял свят изнасят сливовица !
  • 4 Съдията Дред

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те имат само две малки спиртоварни, сертифицирани да произвеждат дюлева ракия. Всяка седмица българите , посетили Сърбия , изпиват повече от годишното производство на дюлева ракия. Ама иначе има аромат на дюли. Навремето дядо ми, бог да го прости, добавяше дюли в грозданката, ама кой да му запише технологията,кой.
  • 5 Алкохолен бос

    8 4 Отговор
    "Да признае сръбските традиции в консумацията на сливовица". Тия счупиха тъпомера. Сега очаквам ватенките да поискат ЮНЕСКО да ги обяви за културен обект за традициите им в консумацията на препарат за вана и одеколон.
  • 6 хаха

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Тогава що не го кръстиха бациликусукраиникус, и що бациликусбулгарикус не вирее извън територията на България, а за да се подкваси мляко и В Турция, Сърбия и Гърция се налага постоянен внос на квас от България, или както са си купили компаниите млечни в България го продават навън като всякакво кисело, но не и Българско.
    На Запад много известно е Турското Кисело мляко, което е най-доброто и качествен продукт, произвеждан в Турция!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #8, #14

  • 7 Троянска сливова

    5 4 Отговор
    Ракия, тия еднакво долни като македонците, крадат ли крадат

    Коментиран от #12

  • 8 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "хаха":

    Има хиляди бактерии от които може да се прави кисело мляко. Всичките бактерии бяха лицензирани през социализма в България. През 90-те години крадливите демокрачни правителства, продадоха повечето патенти на Китай и сега не може да се прави кисело мляко от закваска с китайски патент, както и турците не правят от патентите на Китай.
  • 9 Србете

    5 0 Отговор
    Ще си лицензират сливовата и после българските производители ще трябва да пишат емитиращ продукт или няма да произвеждат от сливи.
  • 10 Голем смех

    9 1 Отговор
    А какво ще кажат пиячите от Троян? Троянската сливова е известна от векове...
  • 11 Даа

    6 0 Отговор
    Специфична е тяхната велямова ракия. Крушовица по нашенски.
  • 12 Горно Уйно

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Троянска сливова":

    Е, какво са ти откраднали? "Винпромската" троянска сливова? Пий си я човече. Аз не пия гроздова ракия, но си купувам домашна троянска, която е прекрасна. А сърбите от време оно имат традиции във варенето на шльивовицата. Та ние дори фиданки внасяме от тях, напр. Чачанска лепотица.
  • 13 Копипасте

    6 0 Отговор
    Тук ще става весело! И чехите, словаците, хърватите, да не пропусна словенците /и не само те/ също имат сливови градини и също са големи майстори на сливовицата и могат да заявят същите претенции на същото основание като сръбските комшии! В интерес на истинската история навремето в Троянския винпром е идвал чешки специалист-консултант по производството на сливовица - човекът бил командирован от техните винпроми в Моравско! А е факт, че по Моравия се прави не само сливовица - имат и много лозя и правят и добро вино и естествено добра гроздова ракия, но си предпочитат шливовицата! В случая комшиите търсят да се закичат с нещо, което не могат да докажат, че е само и единствено тяхно и остава въпросът за какво им е тая глупост!?
  • 14 Бацилий

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "хаха":

    В България виреят само глупаци.
  • 15 Напълно

    1 0 Отговор
    Крадливо шумандийско племе.