6 Декември, 2022 11:23 2 121 0

Българската певица Славея Иванова е победител в Международния конкурс за вокални изпълнители „Роза Багланова“ в Астана

  • силвия иванова-
  • певица-
  • казахстан-
  • конкурс

За голямата награда се състезаваха изпълнители на възраст от 18 до 35 години от Казахстан, Турция, Узбекистан, Татарстан, Полша, България, Киргизстан и Беларус

Българската певица Славея Иванова е победител в Международния конкурс за вокални изпълнители „Роза Багланова“ в Астана  - 1

От 30 ноември до 4 декември 2022 г. в Астана се проведе Международен конкурс за вокални изпълнители, посветен на народната артистка на Казахстан и СССР, Халық қаһарманы (народен герой), певицата Роза Багланова.

За голямата награда се състезаваха изпълнители на възраст от 18 до 35 години от Казахстан, Турция, Узбекистан, Татарстан, Полша, България, Киргизстан и Беларус. Предварителният подбор на участниците се проведе онлайн от 12 октомври до 20 ноември 2022 г., бяха приети 48 заявки за участие. До конкурса бяха допуснати 21 изпълнители.

„Тази година отбелязваме 100-та годишнина от рождението на голямата певица Роза Багланова. Юбилеят на народната любимка е включен в календара с паметни дати на ЮНЕСКО, в нейна чест бяха проведени много събития, в това число в Париж и Москва. Специално място в този списък със събития заема конкурсът за вокалисти. Провеждането на този конкурс е ярко свидетелство за признанието на таланта на Роза Багланова от съвременните изпълнители“, отбеляза заместник-председателят на Комитета по култура на Министерството на културата и спорта на Казахстан Данияр Алиев, награждавайки победителите в конкурса.

Победител в конкурса и носител на голямата награда е певицата от България Славея Иванова. Тя изпя на казахски език песента „Ақ көгершін“ (Белият гълъб).

I место - Батталиева Алмагул (Казахстан) и Исраилов Бек (Киргизстан)

II место - Качмарек Михал (Полша) и Жамбълбек Къмбат (Казахстан)

III место - Жубан Ерназар (Казахстан) и Бакберген Азамат (Казахстан)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА