27 Февруари, 2023 19:16 924 3

Една от тазгодишните столици на културата ще бъде и столица на блуса

  • блус-
  • фестивал-
  • унгария-
  • веспрем-
  • столица на културата

Най-големият блус фестивал в Унгария, в град Веспрем, събира на една сцена от 13 до 16 април носители на награди „Грами”

Една от тазгодишните столици на културата ще бъде и столица на блуса - 1
Снимкa: Shutterstock

В средата на април унгарският град Веспрем, който е една от трите Европейски столици на културата за 2023 г., ще бъде и столица на блуса, съобщиха в комюнике организаторите на Веспрем-европейска столица на културата, цитирани от БТА.

Най-големият блус фестивал в Унгария събира на една сцена от 13 до 16 април носители на награди „Грами”, унгарски звезди, водещи блус изпълнители от другите две европейски столици на културата за годината – Елефсина в Гърция и Тимишоара в Румъния. Програмата включва над 50 концерта.

За фестивала във Веспрем-Балатон се очакват Шугар Блу - платинен изпълнител на хармоника, носител на „Грами”, Рик Естрин – друг прочут изпълнител на хармоника, носителят на „Грами” Мат Скофийлд, който реформира британската блус традиция, младата звезда Бъфало Никълс, Рафаел Ресниг съвместно с Рашел Йенти, базираната в Амстердам нюйоркска певица Мишел Дейвид, която ще представи соул и госпъл, посочват организаторите. На фестивала се очакват и едни от любимите изпълнители на унгарската блус сцена от 90-те години на миналия век - гръцката група Blues Wire.

Сред местните групи са Big Daddy Wilson, Little G Weevil, The Black Circle Orchestra, Jambalaya. Програмата включва и дългоочакваното еднократно събиране на култовата унгарска група Palermo Boogie Gang.

В съответствие с титлата "Град на музиката", която ЮНЕСКО му присъди през 2019 г., една от основните цели на столицата на културата е да представи най-широк спектър от музикални жанрове във Веспрем и региона Бакони-Балатон през цялата година - не само в града, но и навън и да направи музиката достъпна за градовете и селата в региона, се казва в съобщението до медиите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да

    5 0 Отговор
    Един от любимите ми стилове в музиката !
    Преди години имах възможност да видя Бъди Гай и Би Би Кинг ! Незабравимо

    Разбира се не знам какво унгарците разбират под блус(з)😅

    Коментиран от #2

  • 2 Били Холидей

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе да":

    Безспорно сегашното разбиране на унгарците за блуз за съжаление е шутфилип киркоров Мъчно ми е за красива Унгария
  • 3 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Какво общо има Унгария и столица на блуса ?а на модата няма ли да поиска ?Кларксдейл, Мисисипи е домът на блуса.
    Мястото, където се ражда 12-тактовият блус. И най интересното известния Дяволски кръстопът, кръстопътят където според легендата Робърт Джонсън продал душата си на дявола в замяна на таланта си за блус. Имало едно време Ал Капоне и пълното управление на гангстерите... и музиката!
    В началото Чикаго е бил за чернокожите от Мисисипи нещо като Елдорадо, на работата и възможностите да правят музика по улиците Maxwell Street и в баровете,през 20-те години идват Big Bill Broonzy, Tampa Red и други....