8 Март, 2023 10:46 1 296 14

БНТ няма да финансира новия филм на Максим Генчев

  • емил кошлуков-
  • бнт-
  • максим генчев-
  • нов филм-
  • 1349-
  • финансиране

Това съобщи генералният директор Емил Кошлуков на извънредно заседание на СЕМ вчера

БНТ няма да финансира новия филм на Максим Генчев - 1
Снимка: БГНЕС

БНТ няма да снима новия филм на Максим Генчев "1349", съобщи генералният директор Емил Кошлуков на извънредно заседание на СЕМ вчера, където представи отчет за работата на обществената телевизия от юни до декември 2022 г. В началото на въпросното полугодие историческият опус по повестта на Иван Вазов "Иван Александър" бе одобрен за субсидия в размер 285 хил. лв. без ДДС на редовна сесия за финансиране на българско кино и сериали.

Сега обаче Кошлуков обяви, че проектът е бил приет от филмовата комисия, но не са спазени конкретни изисквания и най-вероятно бюджетната комисия няма да му даде финансиране.

"1349" нашумя, след като Максим Генчев обяви в своя Фейсбук профил, че в главната роля на царица Сара-Теодора ще влезе дъщерята на президента Дарина Радева. По-късно Кошлуков опроверга това пред парламентарната комисия по култура, където бе привикан да се отчита за друг катастрофален проект на режисьора - "Ботев", излъчен по обществената телевизия на 2 януари и подкрепен със 100 хил. лв. субсидия от нея.

Самият Румен Радев също отрече публично, че дъщеря му, третокурсничка в НАТФИЗ, има договор за участие във филма на Генчев, пише в."Сега".

Кошлуков повтори пред СЕМ оценката си за "Ботев", която съобщи и пред комисията по културата и медиите през януари: "Сякаш е направен от драмсъстава на читалището. Гледахме го, филмът е слаб, той е заснет като художествена самодейност. Отчитаме го като наша грешка, не е на нивото на БНТ".

На заседанието стана ясно още, че сериалът "Войната на буквите", към който също има немалко критики, е върнат на продуцентите за корекции. Той ще бъде преозвучен, уточни генералният директор. Не може царят да говори със съвременни думи като "смешник" и "изчезни", каза Кошлуков.

Симона Велева от СЕМ обаче похвали сериала и усилието на БНТ да снима исторически филми.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българка

    19 4 Отговор
    Емил Кошлуков да си сбира багажа и се омита от БНТ. СЕМ на Радев не избра нов директор на националната медия, защото Кошлуков е удобен за задкулисието , но вреден за българските зрители
  • 3 3759

    15 11 Отговор
    Филма на Максим Генчев е много слаб.Той говори ,че му завиждат,за какво?Левски беше провал,но Ботев просто стигна дъното.
  • 4 ????

    5 11 Отговор
    Държавата дава годишно 50 милиона за филми,Максим е получил 200 хиляди,къде са останалите 49 800 000 милиона
  • 5 Перо

    14 4 Отговор
    Това е безумие да се финансират унтерменши като Морфов, да усвояват пари от кич! Никъде в страните с пазарна икономика, държавата не финансира филми, а продуцентите си намират парите и актьорите и ако филма е касов си има процедура: кина, ТВ, дискове или качване в мрежата и т.н. по реда на търговската политика, гарантирана със законодателството за авторските права! В БГ такива поръчки са криминално дело и узаконяване на държавните милионери и корупцията! Нито имаме читави продуценти, нито режисьори и актьори! Всичко е най-долнопробна джендърия и рискова здравна група /спин, други венерически болести, наркотици, пиянство и мозъчна атрофия/! Всичко скача за пари и да се закачи за държавна хранилка или ТВ реклама! Такъв упадък в културата не е имало от 35 г.!
  • 6 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Къв филм бре кошлук, генчев е за Панделата! И кошлука е за Панделата де.
  • 7 ХХХL по БНТ с участието на

    13 1 Отговор
    Щерката на зеления чорап и богато финансирано с нашите пари! Това прилича на латино американски или Индийски сериали! 🔞
  • 8 зевзеклия

    2 0 Отговор
    хахаха, изчезни бе смешник, аз съм царя, филма е отпаднал заради голите сцени със Сара-Теодора, режисьора отказал да ги махне, а президента не е готов да види дъщеря си по този начин по телевизията
  • 9 Охххх

    7 9 Отговор
    отдъхнах ди и Слава Богу! Белким ни остане някой национален герой непосечен от ексцентрика до откаченост Генчев.
  • 10 плюс минус

    14 0 Отговор
    СЕМ се направиха на улави,
    от 8 кандидати, не избраха нито един за генерален директор на БНТ.
    Защо?
    Ами, вместо да сложат временно изпълняващ длъжността, оставиха Кошлуков на стола
    за неопределено дълго време.
    Така СЕМ се показа и доказа, че е вреден.
    Защо все още не го закриват?
    СЕМ, де!
  • 11 НЯКОЙ

    14 0 Отговор
    Кошлуков-Радев-Соня-СЕМ-режисьори-дъщери - взе да прилича на социализЪма на Тодор Живков, но тогава филмите станаха класика, а днешните са кич за много пари !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Майк Алън Патън

    12 1 Отговор
    Не е ли време да се направи филм за........Бойко Борисов ? Ще е страхотна комедия и ще къса от смях повечето небойковизирани хора ! Ще бъде финансирана от чекмеджетата на Вожда !
  • 14 инфо

    10 0 Отговор
    кощуков финансира само проекти на творци които делкат парите с него,условието е след усвояването на парите 50% от парите са за кощуков