Last news in Fakti

22 Март, 2023 10:58 533 5

Климатичните промени вдъхновиха австрийски музей да закачи картините си накриво (СНИМКИ)

  • климатични промени-
  • музей-
  • леополд-
  • виена-
  • австрия-
  • активист-
  • околна среда-
  • глобално затопляне

Няколко градуса повече ще превърнат света в некомфортно място, казват от музея "Леополд"

Климатичните промени вдъхновиха австрийски музей да закачи картините си накриво (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Виенският музей "Леополд" окачи някои от картините си под ъгъл, за да отрази възможните последици от изменението на климата върху изобразените на тях пейзажи, предаде АП.

Музеят „Леополд“ в австрийската столица съобщи във вторник, че 15 картини ще бъдат леко наклонени до 26 юни като част от акцията, озаглавена „Още няколко градуса (ще превърнат света в неудобно място)“, пише БТА. Сред тях са творби на Гюстав Курбе, Егон Шиле и Густав Климт. Музеят извърта картините според броя на градусите, с които температурите на местата, които изобразяват - като крайбрежието на Нормандия и австрийския регион Атерзее, могат да се повишат, ако не се предприемат мащабни действия срещу изменението на климата.

Музеят работи с базираната във Виена мрежа за изследване на климата „Клаймит чейндж сентър Остриа“. Директорът на музея Ханс-Петер Виплингер заяви, че музеите „съхраняват и предават културното наследство на следващите поколения“ и „имат потенциала да повлияят положително на бъдещите ни действия, като информират хората за социалните феномени“. Той допълни, че музеят изразява солидарност с „усилията на движението за климата“.

През ноември членове на групата „Ласт дженърейшън Остриа“ хвърлиха черна, мазна течност върху картината на Климт „Смърт и живот“ от 1915 г. в музея „Леополд“. Един от протестиращите се залепи за предпазното стъкло на рамката на картината, но творбата не бе повредена. Тогава Виплингер направи изявление, че опасенията на активистите са основателни, но атакуването на произведения на изкуството е неправилен начин да се опитват да постигат целите си. Директорът на музея „Леополд“ ги призова да намерят други начини да изразяват опасенията си.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Австралио Австралио

    5 0 Отговор
    Земьо на каторжници......а уж Ние сме имали комплекси след 500г. съжителство

    Коментиран от #5

  • 2 Псевдоним

    4 0 Отговор
    И ние ще се кикерим настрани в името на спасяването на климата. По-точно обяснение от това как се опитват да ни превърнат в маймуни няма.
  • 3 наклонени на запад

    0 0 Отговор
    да строим сгради и паметници с лек наклон/преклон по правилна посока, че право стърчащите излизат от мода а наклонената гордост в пиза толерира 850 години Ехание и Чудност
  • 4 чушки

    0 0 Отговор
    Вече предаването "Карай направо!" трябва да е "Карай накриво!".
  • 5 Сé тая...

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Австралио Австралио":

    Австрия - Австралия, Иран - Ирак, Швеция - Швейцария ...
    ПП. Откога Виена стана столица на АвстрАЛия?