Last news in Fakti

30 Март, 2023 09:45 651 10

Месец на Сергей Рахманинов в Софийската опера

  • софийската опера и балет-
  • сергей рахманинов-
  • софийската опера

В първия ден на април Софийската опера и балет ви кани на концерт „Говори Рахманинов“ посветен на 150 годишнината от рождението на композитора

Месец на Сергей Рахманинов в Софийската опера - 1
Снимка: Софийската опера и балет

В първия ден на април Софийската опера и балет ви кани на концерт „Говори Рахманинов“ посветен на 150 годишнината от рождението на композитора. Участват Цветана Бандаловска, сопран, Благовеста Константинова-пиано, Теодор Георгиев-актьор.

Ето какво споделя Цветана Бандаловска, която успоредно с ангажиментите си в оперните спектакли намира време и за камерни концерти с различни програми.

„Още преди една година, когато Благовеста Константинова ми напомни, че предстои голяма годишнина на Рахманинов аз се замислих, че съм родена в Русия, руският е моят матерен език, обичам да пея на руски и решихме, че непременно ще направим този концерт. След идеята започна реализацията. Исках тази програма да бъде театрална. Да не бъде концерт, на който просто се изпълняват едни песни, а публиката ръкопляска. Обединихме всичко в една линия и се надявам това да се хареса. Рахманинов ще присъства много осезаемо на сцената. Затова така озаглавихме концерта „Говори Рахманинов“.

Построихме го така, че да проследим детството, юношеството, любовта, музиката, разочарованието, през смъртта и през възраждането, да видим целия живот на композитора. Искаме да се свържем и ние в този кръговрат през който минава всеки човек. Подбрахме стихове от любимия му поет Байрон. Защо от него? Първоначално искахме да открием мислите на самия Рахманинов, но се оказа, че в писмата той не е оставил нищо. Той е бил много мълчалив, не много комуникативен, бил е интровертен. Със сигурност е споделял мислите си само в най-интимна атмосфера. Но знаем, че Пушкин, Шекспир и Байрон са били едни от любимите му поети. Така в Байрон намерихме това, което искахме да свържем с романсите и цялостната линия, която ще върви - гласът на Рахманинов през стиховете на Байрон вплетен в неговите романси. За съжаление нямаше как да включа всички осемдесет романса. Избрах първо интуитивно, после исках да има известни романси, но и непопулярни, за да покажа друга страна на Сергей Рахманинов. Това са романси писани върху стихове на символисти и в тях има други измерения, които много резонират с това, което е бил самият Рахманинов. Те са малко по-трудно разбираеми, но ние сме се постарали да има и преводи. Романсите си той е написал до тридесет и пет годишнината си. След това заминава за Америка и спира да пише романси.

Концертите са два. Рахманинов е роден на 2 април, но тъй като имаме избори, решихме да направим концерта на 1 април, а вторият да е на 22 април, за да може целият месец да е посветен на Рахманинов“.

П. П. Цветана Бандаловска е била студентка на проф. Благовеста Константинова в Музикалната Академията. Сътрудничеството им продължава и до днес с различни концертни проекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИвoTъпиpчeff

    2 2 Отговор
    AHАТEMА! BАN! ДА СЕ ЗАБРАНИ НЕМЕДЛЕННО!!!
  • 3 Софиянец

    1 16 Отговор
    Цял свят сваля руски представления вие качкваме де що има. Да не забравите са поканите и профанова ;)

    Коментиран от #4, #6, #10

  • 4 Под

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    "цял свят" имаш предвид ултраджендърлиберастките щати калифорния и нов йорк ли?

    Коментиран от #9

  • 5 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    1 11 Отговор
    1. Рахманинов е повече американски композитор , отколкото руски. Той е всъщност прогонен от Русия. Четете биографиите.
    2. Очаквам да поканите руските военни убиващи в Украйна на концерт на Кобзон!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сър Ник коуч и инфлуенсър":

    До 1926 г. Рахманинов не пише значими произведения. Така творческата криза продължи около 10 години. Много познати свързват това с дълбок копнеж по Родината, който изпитва. Рахманинов, въпреки славата и многобройните покани, общува главно с руски емигранти, обгражда се с руски приятели и руски слуги, предмети, които му напомнят за родината му. Според спомените на негови близки той бил весел и доволен само когато разговарял с руснаци. През всичките години в изгнание Рахманинов почти няма чуждестранни приятели, едно от малкото изключения е Фредерик Стейнуей, ръководител на Steinway and Sons , производител на пиана 15 .

    Едва през 1926-1927 г. се появяват нови произведения: Четвъртият концерт и три руски песни. По време на живота си в чужбина (1918-1943) Рахманинов създава само 6 произведения.



    През 1941 г. той завършва последната си творба, призната от мнозина за най-великото му творение, Симфонични танци . Тази работа беше най-обичаната за самия Рахманинов.
    ....
    новината за германското нападение над СССР му направи огромно впечатление. По време на Великата отечествена война той изнася няколко концерта в Съединените щати, цялата печалба от пари, от които анонимно изпраща във фонда на Червената армия и съветва всички руски емигранти също да допринесат. Дарява пари от един от концертите си на Фонда за отбрана СССР с думите: „От един от руснаците всякаква помощ на руския народ в борбата му срещу врага. Искам да вярвам, вярвам в пълна победа. Извест

    Коментиран от #8

  • 8 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Известни е, че с неговите пари е построен един от самолетите за Червената Армия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 профанов бре,

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    , само в географията ("цял свят" 🤣) ли накуцваш🤔?