Last news in Fakti

30 Април, 2023 21:46 1 542 4

Непубликуван роман на Габриел Гарсия Маркес ще бъде издаден догодина

  • габриел гарсия маркес-
  • годишнина от смъртта-
  • годишнина-
  • неиздавана книга-
  • неиздаван роман-
  • сто години самота-
  • писател

През 2024 г. се навършват 10 години от смъртта на писателя

Непубликуван роман на Габриел Гарсия Маркес ще бъде издаден догодина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Непубликуваният досега роман "Ще се видим през август" на колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес ще бъде издаден в Испания през пролетта на 2024 г., съобщи в. "Периодико".

Според изданието романът ще бъде публикуван на испански език от "Пенгуин рандъм хаус" (Penguin Random House). Издаването му ще бележи десетата годишнина от кончината на Маркес (1927-2014). Очаква се по-късно книгата да бъде преведена на други езици като английски, френски, немски и арабски, допълва БТА.

След смъртта на писателя през 2014 г. испанският вестник "Вангуардия" публикува откъс от неизвестен роман на Маркес. Преди това всички негови ръкописи са дарени на Центъра "Хари Рансъм" (архив на Тексаския университет в Остин, САЩ). Когато учебното заведение обяви, че материалите вече са дигитализирани, много специалисти по латиноамериканска литература проявиха интерес да ги прегледат.

"Това е роман, за който си струва хората да знаят", казва журналистът и професор Густаво Аранго пред мексиканския вестник "Универсал" (Universal), след като прочита ръкописа.

Носителят на Нобелова награда за литература (1982) Габриел Гарсия Маркес е един от най-видните представители на магическия реализъм. Сред най-известните произведения на писателя са "Сто години самота", "Есента на патриарха", "Полковникът няма кой да му пише на полковника", "Хроника на една предизвестена смърт", "Любов по време на холера", автобиографията "Да живееш, за да го разказваш".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МХтоМХто

    7 0 Отговор
    Не съм чел само " Полковника няма кой да му пише на полковника". Иначе любимата ми е " Самота сто години самота сто години"

    Коментиран от #2

  • 2 Соваж бейби

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "МХтоМХто":

    И на мен „Сто години самота"тази книга наистина не прилича на никоя друга там може да се види историята на цялото човечество. Първият беше вързан за дърво, а последният ще бъде погълнат от чудовищни ​​насекоми! в древните писания откриваме, че съдбата на първия човек Адам е била свързана с едно дърво и че при Апокалипсиса в други писания странни насекоми ще опустошат земята и ще сложат край на последните хора. Този роман обхваща цялото човечество историята на развитието и упадъка, на войната, на революцията, на греховете, на любовта /няколко прилики с библейските истории също/... Земята се обръща и историята на Макондо също..Със странна магия Гарсия Маркес придава на всеки от своите герои дори и на по-маловажните жив аспект, който очарова!
  • 3 на баба ти хурката

    1 1 Отговор
    Четох "Любов по време на холера". Много ми дойде латино драмата. Нещо като по-подробен вариант на "Ева Луна" на Исабел Алиенде, но "Ева Луна" е много по-свежо произведение.
  • 4 n√Варна

    1 1 Отговор
    ИмАх търпението да прочета произведението му "Есента на патриарха". Това се случИ, когато преди години ме хванА настинка.
    За сведение на тези, дето не са го чели: Само последното изречение е достатъчно не Мариус Кукрински да направи от него моноспектакъл.