2 Юни, 2023 17:30 793 1

Изложба за испанския Нобелов лауреат Сантяго Рамон и Кахал

  • посолството на испания в българия-
  • изложба -
  • испанския нобелов лауреат -
  • сантяго рамон -
  • кахал-
  • председателят на бан -
  • акад. юлиан ревалски-
  • посланикът на испания-
  • н. пр. алехандро поланко

Посолството на Испания в България открива изложба, посветена на 170-ата годишнина от рождението на носителя на Нобеловата награда за медицина Сантяго Рамон и Кахал (1852 г. – 1934 г.)

Изложба за испанския Нобелов лауреат Сантяго Рамон и Кахал - 1
Снимка: Посолството на Испания в България

Посолството на Испания в България открива изложба, посветена на 170-ата годишнина от рождението на носителя на Нобеловата награда за медицина Сантяго Рамон и Кахал (1852 г. – 1934 г.).


Официалното откриване е на 5 юни от 12:00 часа в Централното фоайе на Българската академия на науките (ул. „15 ноември“ №1). Посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и представител на ръководството на Министерство на здравеопазването ще открият изложбата.


Експозицията обобщава световните открития, донесли на учения Нобеловата награда през 1906 г. и се осъществява под патронажа на Министерството на здравеопазването и в сътрудничество с Института Кахал и БАН.


Посветена е на личността на испанския учен и има две основни цели - от една страна, да представи световното научно наследство на испанския учен, считан за „баща“ на неврологията заради откритията му в механизмите, които управляват морфологията и свързващите процеси на нервните клетки, както и да демонстрира как приносът му е послужил за основа за по-нататъшното развитие в областта на невронауката в България. От друга страна, изложбата цели да разкрие всестранно развитата личност Рамон и Кахал, чиято интелигентност, упоритост и постоянство го карат освен науката, да изследва други дейности като преподаване, рисуване, литература и фотография, превръщайки се в пионер на фотографските техники за оцветяване в Испания.
Експозицията „Сантяго Рамон и Кахал – личност и научно наследство в България“ може да бъде разгледана от 5 до 16 юни в БАН.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    0 4 Отговор
    Сякаш невролозите лекуват хората безплатно? Нобелова награда за медицински рекет по-скоро.