Last news in Fakti

7 Юли, 2023 16:30 3 353 9

ЧРД! Чаровникът Тото Кутуньо на 80 ! (ВИДЕО)

  • юбилей-
  • рожден ден-
  • тото кутуньо-
  • италия-
  • песни-
  • певец-
  • изпълнител

Обичам България и българския народ! Италианците ревнуват, когато говоря за страната ви. Обожавам "Витоша", мечтая един ден да я изкача и да се спусна с делтапланер", ми каза преди години Тото Кутуньо.

ЧРД! Чаровникът Тото Кутуньо на 80 ! (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Салваторе „Тото“ Кутуньо (на италиански: Toto Cutugno) е известен в цял свят певец, композитор и музикант от Италия.

Роден е на днешната дата 7 юли 1943 година в италианската област Тоскана, в малко градче Фосдиново, Италия. Майка му е родом от Тоскана, а баща му идва от Сицилия.

На 7-годишна възраст, той става барабанист в групата на баща си и започва да се учи да свири на китара и акордеон. Клавишни, тромпет, саксофон - всичко лесно му се отдава предвид, че малкия Салваторе набляга на уроците с постоянство и усърдие.

Музикалната му кариера започва през 1970 г., когато работи като композитор, включително и за Адриано Челентано, Далида, Мирей Матийо, Джони Холидей и Жо Дасен. Той е бил член на групата Албатрос, с която участва два пъти на фестивала в Сан Ремо. Написал е повече от 350 песни и казва, "че един творец винаги се надява, че новата му творба е по-добра от предишната".

талианец, който „стои“ зад някои от „най-френските“ песни на Жо Дасен и Далида, винаги се гордее с френските си постижения и акцентира на тях. През 1976-а започва да излиза от територията на композирането и за първи път се явява на Сан Ремо и печели трета награда с групата си „Албатрос“.

През 1978 г. започва успешна солова кариера. Две години по-късно печели първа награда на фестивала в Сан Ремо с песента „Solo Noi“. През 1983 г. издава албумът L’Italiano, с включената песен „L’Italiano“, която става най-големият негов международен хит. Със своята авторска песен „Insieme“1992“ през 1990 година печели конкурса на Евровизия. „Insieme“, която се превръща в емблематична за Европейския съюз тема. Отново на фестивала в Сан Ремо през 2005 година се класира за шести път на второ място и една победа през 1980 г. с песента „Соло нои“. Но най-успешната и най-ярко италианската песен на Тото Кутуньо е тази, в която се пее за италианското небе, за италианските жени, за спагетите, кафето „ристретто“, футболните страсти, меланхолията и истинските италиански мъже - „L’Italiano”, по-известна като „Lasciatemi cantare“. Годината е 1983-та, а „Италианецът“ е предложена първо на Адриано Челентано, който обаче не я харесва - едно от малкото недалновидни решения в неговата богата кариера.

Тото Кутуньо е любимец на няколко поколения българи. Със сигурност всички си пеят неговите песни по купони, тържества, в колата, вкъщи с приятели или дамите докато готвят. С една дума - той е обичан, тачен и много често присъстващ с песните си във всеки дом по света, включително и у нас. И днес, в неговия рожден ден, и то юбилеен, нека да изживеем една негова романтична песен „Buona Notte“ („Лека нощ“) с превод на български език.

Преди години той беше с гала концерт в София и съдбата ме срещна с него. невероятен чаровник, истински джентълмен, красавец и много обаятелен мъж. "Всяка болка изчезва пред публиката", ми сподели тогава певецът. Когато се запознах с него той беше облечен с бял анцуг, маратонки и шал около врата, типично по-италиански. Тогава той дойде с Кристина, майката на сина му Нико. Сподели ми ,че винаги се завръща с радост в България. "Вие сте народ, който обичам. Когато разказвам на италианците за страната ви, усещам, че те започват да ревнуват", каза Тото. Сподели също така, че винаги пее по една песен на езика на домакините където гастролира, но българският му е много труден, въпреки това с удоволствие запява. На концерта в София той направи фурор когато запя "Моя страна, моя България!" - незабравим момент за всички присъстващи, които станаха на крака и дълго го аплодираха. Кутуньо се гордее с приятелите си у нас, а те са много, всички са музиканти и певци, дори е записал в България щрайха за един от албумите си, в който има дванадесет неиздавани песни. Включени са и дуети с френски певци. Лара Фабиан, която му е близка приятелка, е една от тях. Дискът се нарича "Еквилибриста".

Освен да работи с български музиканти Тото обича и българските планини, дори ги обожава, както той самият казва. "Винаги се заглеждам в планината. витоша е над 2000 метра над морското равнище. Това е грандиозно нещо, чудо на природата. Мечтата ми е някой ден да имам време да я изкача, и да се спусна от върха с делтапланер", споделя Тото Кутуньо. Винаги се смее, когато го питат защо изглежда толкова добре и толкова млад. "Защо изглеждам добре ли, ми питайте майка ми", се шегува Кутуньо.

Запомних го като много романтичен и галантен. Целуна ми ръка. А когато разбра, че се казвам Олга избухна от щастие, и в този момент нашата срещна се превърна вече в приятелство. Това беше паролата. "Стига бе, майка ми се казва Олга, ще те поздравя с песен за това от сцената", извика Тото. Не му повярвах, че ще ме поздрави с песен или ще ме запомни изобщо, та аз бях една от всичките журналисти....Но....по време на концерта му в София седях на служебните места в оркестрината и той ме видя. Стана от високия стол на който се облягаше докато пееше, приближи се и каза пред препълнената зала 1 на НДК :" Ти се казваш Олга, нали? И моята майка се казва Олга, затова следващата песен я посвещавам на всички жени кръстени с името "Олга"!" Не повярвах на това, което се случи, но то се случи и го запомних за цял живот.

Въпреки, че много обича жена си, тото беше ухажван от всички представителки на нежния пол, а той ги целуваше и прегръщаше наред. Жена му авно беше свикнала със славата на съпруга си и не обръщаше изобщо внимание на нападателните фенки. "Аз обичам съпругата си! Тя ми дарява красота и сила. Без женското начало няма живот. За мен тя е нещо свише и много съкровено", си призна Тото Кутуньо. Когато го попитах каква е формулата на успеха, той каза, че няма формула, просто трябва да работиш това, което обичаш. "Всичко е много просто: обичам това, което работя. Правя всичко изключително сериозно и всеотдайно. Жертвам се за моята работа. Тайната на успеха е : да създадеш емоция на хората, които те слушат. За мен сцената е оргазъм! Нещо красиво, истинска магия, без която не мога..." В края на нашата среща го помолих да пожелае нещо на българските му фенове, да изпрати послани до всички онези които го ценят и обичат. А той изерече една единствена дума : ЛЮБОВ! "Трябва да има любов винаги, навсякъде и във всичко! ", каза емоционално Тото.

И днес, когато Салваторе „Тото“ Кутуньо навършва 80 години бих искала всички ние да му пожелаем Любов, защото в любовта се крие доброто здраве, положителната емоция и красотата на живота!

Автор: Оля АЛ-АХМЕД

Всяка болка изчезва пред публиката, казва великият италианец

Тото Кутуньо влиза в уречения час в зала "Витоша" на "Маринела-Кемпински". Във визията му няма нищо звездно. Облечен е в бял анцуг, спортни обувки и шал около врата. С него са мениджърът и хора от щаба му. На последния ред сяда Кристина - майката на сина му Нико.

Копирано от standartnews.com

Всяка болка изчезва пред публиката, казва великият италианец

Тото Кутуньо влиза в уречения час в зала "Витоша" на "Маринела-Кемпински". Във визията му няма нищо звездно. Облечен е в бял анцуг, спортни обувки и шал около врата. С него са мениджърът и хора от щаба му. На последния ред сяда Кристина - майката на сина му Нико.

Копирано от standartnews.com

Не повярвах на ушите си, когато преди години чух съвършените композиции на Емил Димитров, сподели световният италианец

Страхотният музикант постави финала на тричасовото си шоу с "Моя страна, моя България"

Копирано от standartnews.com


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария

    19 0 Отговор
    Моите пълни адмирации, за хубавата статия. Всичко е казано съвсем точно, придружено със снимков материал и хубави негови песни. Изглежда чудесно за възрастта си, жив и здрав да е!
  • 2 Знаещ

    16 0 Отговор
    Наистина много хубава статия. Два пъти я четох, изпълнена с истински и лични емоции на авторката. Супер! Мерси за много хубавите материали напоследък в раздела "Култура".
  • 3 Така така

    6 4 Отговор
    Страхотен творец ,но песента му за ЕС беше опорочена от политиците. Това е и единствената му песен, която сегавече не ми харесва заради ЕС, преди ми се струваше добро решение, но лошо изпълнено и вече се искам ЕСдасе разпадне те и сащ го искат така, че ше се случи. Жалко щеше да бъде супер ,ско наистина беше направен справедливо.
  • 4 Идън

    18 0 Отговор
    Saluti e Baci!Това е един от любимите ми италиански певци- а те са много- Рикардо Фоли- Джани Моранди- Масимо Раниери-Пепино Галиарди... А Челентано- той е Бог!,, IlTempo ce ne va,,-времето минава- но песните им ще са вечни.
  • 5 Идън

    10 1 Отговор
    ,,Соло нои,,-,, Solo noi,,-,,Само ние,,
  • 6 Класиката е класа

    14 0 Отговор
    Една китара, уникален глас и останалото е допълнение. Жив и здрав да е.
  • 7 Кремена Р.

    9 0 Отговор
    Страхотна статия! Браво! Grazie milke !

    Коментиран от #9

  • 8 Некой си

    3 7 Отговор
    Тото е велик..само че не разбрах нещо..Оля ли си..Олга ли си.. но пък си на всяко гърне мерудия..
  • 9 Идън

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кремена Р.":

    milLe- не milKe- хиляди.