Last news in Fakti

9 Юли, 2023 15:18 2 105 8

Георги Господинов поздрави Стефан Командарев и Ели Скорчева за Кристалния глобус

  • георги господинов-
  • ели скорчева-
  • уроците на блага-
  • карлови вари-
  • филмов фестивал

"Уроците на Блага" триумфира с три награди на филмовия фестивал в Карлови вари, включително и голямата награда

Георги Господинов поздрави Стефан Командарев и Ели Скорчева за Кристалния глобус - 1
Снимка: БГНЕС

"Браво на Стефан Командарев и Ели Скорчева! Добри дни за българската култура", написа писателят Георги Господинов в страницата си във "Фейсбук", минути след като филмът "Уроците на Блага" триумфира на фестивала в Карлови вари в събота вечер.

Българският автор, носител на международната награда "Букър" за романа "Времеубежище", поздрави режисьора и актрисата за успеха на "Уроците на Блага", предава агенция "Фокус".



Филмът на режисьора Стефан Командарев получи цели три отличия на престижния кинофестивал в Чехия. Освен голямата награда "Кристален глобус", екипът на продукцията ще донесе в България и наградата на екуменическото жури, както и тази за най-добра актриса, присъдена на Ели Скорчева.

В лентата участват още актьорите Герасим Георгиев - Геро, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Стоян Дойчев и др.

“Уроците на Блага" разказва за пенсионирана учителка, жертва на телефонни измамници - една история реална и до болка позната ни от родната действителност. Наричайки филма си "почит към поколението на родителите си, много от които станаха жертви на грубия преход към капитализма", режисьорът Стефан Командарев прие своя Кристален глобус от звездата на Холивуд Робин Райт и президента на фестивала Иржи Бартоска.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    21 3 Отговор
    Българската "култура" пердаши тройки на изпитите по български език и литература. Но вие си пишете, де, не пречите.

    Коментиран от #3

  • 2 Венци

    16 4 Отговор
    Тоя не беше ли соросоид ?
  • 3 Сандо

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нашийник":

    Каквото ни е образованието,такава ни е и културата - друго не може и да се очаква.И още:никога досега в историята културата не е зависила толкова много от парите.
  • 4 бай Иван

    18 2 Отговор
    Дано само награденият филм не е като наградената книга на Господинов.! В моя преминал вече в голямата си част живот не съм чел по безинтересна ,безмислена и объркана книга. Прочетох около една трета от нея с мъка но повече не издържах . Пробваха се още няколко души около мен и най-дълго успелия да чете стигна до 42 стр. Опитахме се да си изговорим какво сме разбрали и се оказа ,че никой нищо не е разбрал какъв е смисълът на тази книга. Сигурно сме много прости хора? Даже някой от другите казаха ,че са се опитвали да четат и други негови книги и е било същото.Не мога да коментирам, не съм ги виждал или чел. Интересното е ,че на този човек когато съм гледал интервюта или участия съм останал с много добро впечатление от изказ, виждания, но за книгата не мога да кажа нищо добро. Не завиждам на Анджела Родел какво точно е превела и най-вече дали го е разбрала ?Прилича ми на рисунка намацана от слон и поставена в изложба в която "експертите" виждат забележителни прозрения на автора в играта с цветовете в картината. Е аз виждам мацаница и казвам ,че виждам мацаница,без да налагам мнението си другиму. На който му харесва да се превъзнася.Всеки има право на мнение и това е важно.Нека си има неговите почитатели и поддръжници.
  • 5 Чалга нация

    4 9 Отговор
    Силни години за българската култура, за съжаление медиите на Боко и Шиши така опростачиха народа, че повечето не могат да осъзнаят какви големи успехи са това.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Баба ти

    7 2 Отговор
    Тоя издокаран от НПО господарите ни букар-въздухар вече му придадоха и вожденски функции, на авторитет, изграден в международни мътни и кални води, който произнася поздрави и оценки. На същество, лансирано от дивия запад и неговите задкулисни конструктор-модератори, не трябва да се вярва. Букър-марионетка е просто казано. Нещо като хелуинска тиква, която измества стародавните ни обичаи и ритуали по същите годишни времена.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.