Last news in Fakti

9 Юли, 2023 15:51 1 319 3

"Шекспир като улично куче" триумфира на "Свети Влас филм фест"

  • захари бахаров-
  • шекспир като улично куче-
  • награди-
  • свети влас-
  • свети влас филм фест-
  • филмов фестивал

Филмът на Валери Йорданов получи четири награди на филмовия фестивал

Филмът "Шекспир като улично куче" на режисьора и сценарист Валери Йорданов обра наградите на кинофестивала "Свети Влас филм фест" снощи. В четири категории заглавието грабна призови места - "Най-добър филм", "Операторско майсторство", "Главна мъжка роля" и "Най-добър сценарист", информира БТА.

Наградата за "Най-добър филм" връчи Петър Тодоров, изпълнителен директор на Националния филмов център. Той каза ще статуетката се присъжда на "Шекспир като улично куче" за талантливата интерпретация на съвременната социална проблематика, разказана с искрената неподправеност и визуална мощ. Наградата приеха артистите Владислав Стоименов и Васил Илиев, които тази вечер взеха приза и за "Главна мъжка роля" в лентата. Журито определи "Шекспир като улично куче" да спечели и награда в категорията "Операторско майсторство". Тя бе присъдена на оператора Борис Славков.

Друга важна награда в киното - в категорията "Най-добър режисьор", бе връчена на Валери Йорданов за филма "Шекспир като улично куче".

Официалната церемония по награждаване на второто издание на фестивала "Свети Влас филм фест" се състоя в амфитеатър "Арена" в курортния град.

За "Поддържаща женска роля" награда получи Александра Сърчаджиева за "Изкуството да падаш". Статуетката от нейно име получи актрисата и тв водеща Диана Любенова.

За "Поддържаща мъжка роля" наградата отиде при Захари Бахаров. Статуетката бе връчена от продуцента на "Жълт олеандър" и "Рая на Данте" Николай Мутафчиев.

В категорията "Главна женска роля" призовото място спечели Александра Костова за "Петя на моята Петя". Наградата обяви заместник-кметът на Община Бургас с ресор "Култура" Диана Саватева.

Три от селектираните филми на "Свети Влас Филм фест" са реализирани с финансовата и логистична подкрепа на Община Бургас.

Саватева посочи, че заснемането на български филми в Бургас, с финансовата подкрепа на местната община, вече е традиция. Надяваме се това да се вижда, и други общини да ни последват, заяви тя.

Сред гостите на официалната церемония бяха част от екипа на новата холивудска продукция – "Don’t move", която се снима в България. Това са продуцентите Зейнеб Азизи и Сара Сарандос, актьорите Келси Асбил и Фин Уитрок и Цветан Атанасов от Ню Бояна Филм Студиос.

БТА припомня, че фестивалът бе открит на 6 юли с лентата "Петя на моята Петя" на режисьора Александър Кьосев. Другите актуални заглавия, включени в конкурсната програма бяха "Анна", "Борсови играчи", "Рая на Данте", "След сезона", "Бягство", "Жълт олеандър" и др. След церемонията по награждаването тази вечер започна прожекцията на "Голата истина за група Жигули". Преди прожекцията на игралния филм режисьорът му Виктор Божинов сподели пред публиката, че е безкрайно благодарен на Община Бургас, която има много сериозно участие в създаването на лентата.

"Благодаря и на домакините - с тях имам особени спомени, впечатления и емоции покрай заснемането на сериала "Под прикрие", заяви Божинов.

Това е второто издание на "Свети Влас филм фест". Тази година то бе посветено изцяло на българското кино. В журито, което селектира 13-те заглавия в конкурсната програма, бяха Тони Добринска и кинокритикът и доктор по киноизкуство Деян Статулов. Неговият председател Мартин Макариев бе подпомаган при обсъжданията от актьора Башар Рахал, продуцента и оператор Димитър Гочев, актрисата и телевизионна водеща Дияна Любенова, журналиста и телевизионен водещ Иван Гарелов.

"Свети Влас Филм Фест" се организира от "Диневи Груп" с подкрепата на кметство Свети Влас и "Ню Бояна Филм Студиос". БТА е медиен партньор на филмовия фестивал.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    И на Шекспир посегнаха ‼️🥸🥸‼️
  • 2 смешник

    0 0 Отговор
    браво на Диневи!
  • 3 Сандо

    1 0 Отговор
    В България вече махали и паланки организират какви ли не фестивали.