Last news in Fakti

15 Юли, 2023 17:18 1 582 3

Актьорът Иван Бърнев навърши 50 г.

  • иван бърнев-
  • рожден ден

Той ще посрещне личния си празник със свои близки приятели и със семейството си

Актьорът Иван Бърнев навърши 50 г. - 1
Снимка: Личен архив

„Не бих могъл да кажа, че дотук съм помъдрял много. Даже напротив. Нещото, за което, всъщност, си давам сметка с удоволствие, е, че да, навършвам този юбилей, но реално и физически, и психически не ги чувствам тези изминали години. Много е приятно винаги, когато се чувстваш свеж в мечтите си, в любопитството, в работата си“. Това каза пред БТА Иван Бърнев, който днес отбелязва своята 50-а годишнина.

Актьорът разказа, че ще посрещне личния си празник със свои близки приятели и със семейството си. „Както съм бил роден аз в топъл, хубав, слънчев ден, така си го търся и почти всичките ми рождени дни да са на такова място“, посочи той.

По думите му днес той подхожда по същия начин, както и преди десет години. „От друга страна е голямо удоволствие да разполагаш и с някакъв опит, знание и инструменти. И така с малко по-малко усилия, да свършиш малко повече работа или пък да се насладиш чисто философски на нещата, които ти се случват. Продължавам да се уча“, коментира Бърнев.

След като през 2019 г. филмът „Бащата“ с негово участие взе „Кристален глобус“ – голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари, тази година успехът се повтори – този път с „Уроците на Блага“.

„Смятам, че в чужбина българското кино отдавна е започнало да бъде любопитно. Хората там гледат към нас и имат очаквания, защото правим все по-актуални филми. Ето, в „Уроците на Блага“ това е нещо, което много ги е впечатлило – фактът, че е много актуален. Разглежда едни теми, които не са характерни само за нашия регион“, разказа Иван Бърнев.

По думите му награди като тези от фестивала в Карлови Вари за родни продукции не са учудващи, като доста други български филми също са заслужавали подобни признания. „С „Уроците на Блага“ специално се радвам изключително много по две причини - за това, че оцениха, че филмът е важен за момента за живота на хората в Европа, както и за това, че има актьорска награда. Това за пореден път доказва какви силни артисти, колко добри актьори имаме в нашето кино и това ме радва изключително много“, посочи той.

Според него е необходимо българското кино да стане по-разпознаваемо у нас. „Призовавам хората, на които по принцип им е интересно киното, да дават повече кредит на доверие на българските филми, защото определено те разказват за нашите проблеми, за нас самите, за това къде се намираме в момента, къде стоим в Европа или в света“, коментира Иван Бърнев.

Той допълни, че киното е част от културата и живота ни. „Както знаем, ние живеем във визуален свят и това е най-бързият начин да се запознаем с някоя история, да се развълнуваме, да опознаем света“, каза още актьорът.

Пред БТА Бърнев посочи, че е благодарен за това, че в живота си се е срещнал с киното, което обича от дете. „Аз просто самият обичам страшно много кино и кой да ти знае, че ще се окажа изведнъж от другата страна - да участвам в създаването на филми, които пък ще вълнуват и ще карат хората да мечтаят. Най-хубавото е, че киното се движи, развива и по същия начин и ние, актьорите, също“, коментира той.

ДЕТСТВО

Иван Бърнев е роден на 15 юли 1973 г. в Добрич. Баща му е бивш пилот в селскостопанската авиация, майка му - инженер-химик. Детството му преминава във Варна, където се занимава с пантомима. След като завършва Математическата гимназия в града, кандидатства в Техническия и в Икономическия университет, но не е приет. Забелязала неговите артистични възможности, леля му предлага на неговите родители да опита да кандидатства в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ). Без никаква подготовка, през 1991 г. Иван Бърнев заминава за София, за да кандидатства в НАТФИЗ. Приет е в специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“.

ПЪРВИ СТЪПКИ

През 1996 г. той завършва театралната академия в класа на проф. Стефан Данаилов с асистенти Илия Добрев и Ивайло Христов. Същата година става част от трупата на Младежкия театър „Николай Бинев“. Дебютната му роля е на Пинокио в представлението на режисьора Андрей Аврамов. В театъра се запознава с бъдещата си съпруга - актрисата Маргита Гошева.

Две години по-късно той вече е актьор на свободна практика. „В един момент усетих, че започва да ме засмуква една повторяемост на типични роли, които могат да ме завъртят в омагьосан кръг, и така дълго да продължа да играя деца и младежи – а това се разминаваше с моите виждания и намерения“, коментира актьорът в интервю през 2015 г.

От 1998 г. в продължение на две години участва в телевизионното предаване „Хъшове“ на Слави Трифонов, но и работата там приема като тичане на място. Затова затваря и тази страница.

В ТЕАТЪРА

През 2000 г. изпълнява ролята на принц Игор в постановката „Хотел Европа” – международен проект с участието на седем режисьори и седем актьорски групи от различни страни. Същата година постановката е представена във Виена (Австрия), Бон (Германия), Авиньон (Франция), Болоня (Италия) и Стокхолм (Швеция).

Иван Бърнев участва в постановки в Народния театър „Иван Вазов“, в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, в театър „Българска армия“, в Театър 199 „Валентин Стойчев“, в Малък градски театър „Зад канала“, в театър „Азарян“ и др. Сред превъплъщенията му в театъра са на Кармайкъл в „Ръкомахане в Спокан“ на режисьора Явор Гърдев, на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо” по Кен Киси, на Порик в „Лейтенанта от Инишмор” на режисьора Ивайло Христов, на Медведенко в „Чайка” на режисьора Крикор Азарян, на Димитър Мечев в „Атентаторите” на режисьора Красимир Спасов, на Ихарев в „Картоиграчи” на режисьора Богдан Петканин, на Иван Хлестаков в „Ревизор“ от Николай Гогол, на Бенджамин Брадок в „Абсолвента” по Тери Джоунс, на годеника на Анжелика в „Мнимият болен” по Молиер, на Леон Толчински в “Повелителят на глупците” по Нийл Саймън, на Иван Василиевич в „Предложение” по А. П. Чехов, на Дон Кихот в едноименния спектакъл на режисьорката Маргарита Младенова, на Ялмар Екдал в „Дивата патица“ от Хенрик Ибсен, на Кастор в музикално-театралния спектакъл „Кастор. Портрети на неизвестното“ и др.

ИМА НАД 30 РОЛИ В КИНОТО

Освен в театъра, Иван Бърнев е участвал в над 30 филма, сред които „Пастьор“ (1997), „Двама мъже извън града“ (1999), „Хайка за вълци“ (2000), „Лист отбрулен“ (2002), „Калабуш“ (2003), „Пату“ (2004), „Лейди Зи“ (2005), „Служих на английския крал“ (2006), „Единствената любовна история, която Хемингуей не написа“ (2008), „Козелът“ (2009), „Стъпки в пясъка“ (2010), „Зад кадър“ (2010), „Кецове“ (2011), „Урок“ (2014), „Жажда“ (2015), „Посоки“ (2017), „Врагове“ (2017), „8 минути и 19 секунди“ (2018), „В кръг“ (2019), „Доза щастие“ (2019), „Житие“ (2021), „Изкуството да падаш“ (2022), „Васил“ (2022), „Уроците на Блага“ (2023) и др. Участвал е и в телевизионния сериал „Къде е Маги“ (2012), „Островът на сините птици“ (2019), „Отдел Издирване“ (2021), както и в късометражните филми „Капия“ (2016) на Елена Тончева, „Ехо“ (2021) на Станислава Айви и др.

РАБОТАТА С ИРЖИ МЕНЦЕЛ

През 2006 г. чешкият режисьор Иржи Менцел го кани да участва във филма „Служих на английския крал“. Същата година за ролята си на младия Ян Дите във филма Иван Бърнев е номиниран за най-добра главна роля на международния филмов фестивал „Берлинале“ в Германия. В интервю Иван Бърнев разказва: „Бях млад актьор, който отиде в Чехия, заобиколен от чужди хора, на друг език, за да снима в една огромна чужда продукция. Това е страшна филмова машина, която работи на пълни обороти и може да те смаже. Много ме радваше, че в паузите между отделните сцени или епизоди най-любимото място на Менцел беше да дойде при нас (с Николай Гундеров, преводач от чешки, приятел и колега) да си говорим за незначителни неща, да се смеем заедно“.“

Преди това Иван Бърнев е участвал в три театрални постановки на Иржи Менцел в София, една от които е „Вечеря за тъпаци“ в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. В нея актьорът изпълнява ролята на Франсоа Баладур, за която на 23 май 2002 г. получава наградата „Аскеер“ на фондация „Академия Аскеер" в категорията „Изгряваща звезда“.

В интервю за БТА по повод 30-ото юбилейно издание на наградите „Аскеер“ през 2021 г. Иван Бърнев казва: „Актьорската професия изисква да имаш самочувствие и увереност в себе си, а наградата „Аскеер", която получих за изгряваща звезда през 2002 г., направи точно това - потвърди увереността ми, показа ми, че съм на прав път, и че съм добър в това, което правя“. Той казва още, че това е една от най-ценните му награди, защото е първата такава за неговия актьорски труд.

ПРИЗНАНИЕ

През 2006 г. Иван Бърнев получава наградата на Съюза на българските филмови дейци за главна мъжка роля за ролята си във филма „Лейди Зи“ на режисьора Георги Дюлгеров. Една година по-късно, през 2007 г., получава наградата за поддържащ актьор на международния театрален фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен за ролята на Димитър Мечев в постановката „Атентаторите“ на режисьора Красимир Спасов.

Същата година проф. Крикор Азарян го кани да участва в спектакъла „Чайка“ по А. П. Чехов. По този повод в интервю през 2009 г. Иван Бърнев споделя: „Много ми беше приятно, когато Коко Азарян ме покани за „Чайка“ и ми даде тази малка роличка на Медведенко. Това ми даде възможност да осъзная колко много сила има в тези роли. Разбрах смисъла на думите на Станиславски, който казва: „Няма големи и малки роли“.

През 2011 г. Иван Бърнев печели наградите „Аскеер“ и „Икар“ за поддържаща мъжка роля за ролята на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ на режисьора Александър Морфов.

През 2019 г. актьорът участва в българо-гръцкия филм „Бащата“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е отличен с Голямата награда „Кристален глобус“ на международния филмов фестивал в Карлови Вари (Чехия) и избран да бъде българското предложение за чуждоезичен филм на филмовите награди „Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука през 2021 г. За ролите си в „Бащата“ актьорите Иван Бърнев и Иван Савов си поделят наградата за най-добра мъжка роля на 37-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ през 2019 г.

Следващата година Иван Бърнев е удостоен с наградата на фестивала за най-добър актьор за ролята си във филма „Житие“ на Георги Стоянов и Войчех Тодоров.

„ВАСИЛ“

През 2022 г. Иван Бърнев изпълнява главната роля в първата българо-испанска продукция „Васил“. Дебютният филм на испанската режисьорка Авелина Прат е отличен с награда за мъжка роля още при премиерното си представяне по време на Международния филмов фестивал във Валядолид (Испания). Иван Бърнев си поделя наградата с испанския актьор Кара Елехалде.

През 2023 г. Иван Бърнев печели наградата за най-добра мъжка роля на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златна липа“ в Стара Загора. В интервю за БТА минути след като получава отличието Иван Бърнев казва: „Киното за мен е един друг наш възможен живот. Театърът е друга такава магия, но него го живееш тук и сега. Свързваш се с публиката на живо. А в киното се хвърляш в игра за едно око, което те следи. И ти вярваш, че някога, някой ще го види и при добра подредба на кадри, осветление и звук ще може би ще се получи нещо хубаво…От дете обожавам да гледам филми - да загасят лампите и аз да остана пред екрана и да има и други хора, за да гледаме заедно лентата. Това да бъде едно колективно преживяване“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си

    7 0 Отговор
    Да е жив и здрав и много щастие !
  • 2 00014

    2 3 Отговор
    Аз съм на 68, а тзи изглежда на по-стар от мене? Бохемски живот, или лоши гени?
  • 3 Развеселен

    5 0 Отговор
    Той е от новата генерация стойностни български актьори!
    Не се подлъга да участва в бози и не стана халтурник!
    Един от магьосниците в театъра - гледал съм го в блестящият "Хъшове" на Морфов и се почувствах горд, че имаме такъв театър!
    Да е жив и здрав, защото има още много какво да даде на публиката!
    Поздравления!