Last news in Fakti

17 Юли, 2023 11:44 1 027 8

Проф. Божидар Манов: "Филмът "Уроците на Блага" има качествата да се бори за "Оскар""

  • божидар манов-
  • кинокритик-
  • българско кино-
  • уроците на блага

Той бе категоричен, че за българското кино е необходима дискусия между компетентни и честни хора

Тухла по тухла, България изгражда своята пирамида на полезния, необходимия и заслужения успех. Това каза пред Благой Иванов в предаването "Сториборд“ на Радио "Фокус" професор Божидар Манов – кинокритик и преподавател, автор на няколко книги.

По думите му България дели мегдан и се съревновава с цялото световно кино: "Защото никой няма бонификации, че идваш от Изток, от една малка България - това вече няма значение в голямата карта на художествените резултати. Много ласкави отзиви се появиха в международната преса за филма "Уроците на Блага" по повод наградата на "Карлови Вари".

Професор Божидар Манов отбеляза, че наградата е напълно заслужена: "Филмът има качествата да се бори за "Оскар", но е още рано да се каже за евентуалното българско предложение. Според мен има големи шансове, защото посоката, в която е разгърнат филмът, няма да има скоро конкуренция у нас".

Той отбеляза, че всеки успех от категория "А" е важен, защото дава не само самочувствие, а създава и предмостие за бъдещи успехи: "На първо място филмът е много хубав и това беше отбелязано още след премиерната прожекция на 3 юли от публиката, която изключително въодушевено аплодира най-вече актрисата в главната роля - Ели Скорчева. Десетки жени искаха да се снимат с нея - тя ги беше спечелила със своята топлина, човечност и сложен драматичен характер. Филмът е важен, защото не заобикаля реалното ни съвремие, твърде актуален е и работи в съвременна проблематика. Това е филм за хората от трета възраст, най-ощетените пенсионери, които освен това са жертви и на телефонни измамници".

Професор Манов допълни, че Стефан Командарев прави и трети филм, съвместно със своя сценарист Симеон Венциславов и оформят една трилогия именно за хората от ниското социално равнище, принудени да оцеляват в доста некомфортни социални условия: "Първият филм беше "Посоки" и разказва за таксиметровите шофьори - при тях и много други представители на обществото, които се сблъскват с всекидневни трудности. Вторият филм беше "В кръг" - за денонощието на полицаите, които също се сблъскват с най-неуютните страни на живота и сега - "Уроците на Блага" - една пенсионирана Блага, за да си допълва пенсията преподава частни уроци по Български език, защото събира скъпоценни левчета, за да направи паметник на покойния си съпруг. Всичко това я довежда до ръба на пълната безизходица, отчаяние и безпомощност, защото попада в лапите на телефонни измамници. Оказва се омотана и хвърля парите си, които е събирала, през балкона. Оттам започва психологическият срив на героинята, който Ели Скорчева представя по великолепен начин. Това са сложни психологически депресии, с моменти на пълно отчаяние, защото тя не вижда изход от ситуацията, в която се е самопотопила", разказа кинокритикът.

По думите му такъв филм винаги създава особено напрежение в зрителя: "Въпреки че филмът не предлага никаква евтини развлекателни хватки, се следи с нарастващ интерес, тъй като в персонажите на екрана хората разпознават себе си. Ето това увеличително стъкло ярко осветява действителните ситуации в нашето общество днес".

Относно киното, Манов отбеляза, че трудно се създава широка световна платформа при доста оскъдно национално производство: "Има постоянни конфликти и вътрешни борби в гилдията, които подриват фундамента върху който трябва да се работи и без друго финансирането не е достатъчно, но и при тези вътрешни спорове и конфликти се оказва още по-трудно ситуацията да се изплува".

"Безспорен е фактът, че има талантливи автори, безспорен е и фактът, че не всеки успява навреме да направи своя филм - някои остаряват, други се уморяват, трети се отказват. Отделните примери обаче показват, че при добро стечение на обстоятелствата, а това означава на първо място качествена литература. Намесва се и факторът "случайност" - не винаги един филм, в една фестивална селекция може да разчита на много високо класиране, с високо отличие и награда. Това зависи от селекцията и конкуренцията. Този път се получи - от 11 филма в "Карлови Вари" - нашият се оказа най-добрият без колебания", коментира още професорът.

Божидар Манов каза още, че бидейки членове на международни структури и организации, ние следваме донякъде примерите на европейското филмопроизводство: "За нас е много важно, защото изтласква на преден план киното като културен продукт, а не като индустриален, т.е. на преден план са идейните и художествени аргументи, а не касовите бокс офиси - печалбарската стратегия. Този сложен конфликт не се управлява добре и все още има едно объркване как да се търси една обективизация и обективиране в оценките на проектите, съответно на тяхното финансиране и публично реализиране. Оттам възникват много конфликти. Подобна обективна оценка не е възможна, това го знаят всички, които се занимават с изкуство. Има някакъв страх, има някаква резигнация да се направи крачка към процеса. За мнозина това звучи страшно, за мен е разумен изход. Не става дума за субективност, а за субективиране".

Той бе категоричен, че за българското кино е необходима дискусия между компетентни и честни хора.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    5 4 Отговор
    Тоя дядка го е напекло слънцето
  • 2 Пич

    8 4 Отговор
    Хахаха.....разбрах вече , защо икономически не върви тази държава !!! При толкова много професори , няма кой да работи !

    Коментиран от #5

  • 3 честен ционист

    3 10 Отговор
    Ще дадат Оскар на България за цялосно творчестов, когато заснемат филма Вагнер на нейна територия.

    Коментиран от #4

  • 4 А на твоята мъкаДония

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Кога заснемат филма за присъединяването и към Велика Албания!
  • 5 Те и те едни професори,

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    всичкото с двуцифрен К.И. Над 50 не надвишава!
  • 6 плюс минус

    4 5 Отговор
    Господин Манов ми беше преподавател.
    Изключително ерудиран в областта на киноизкуството.
    Тогава, в началото на т.н. "демокрация", като хоби събираше първите броеве на всички новоизлизащи вестници и списания.
    Колкото до филма "Уроците на Блага", в съботната "Панорама" участваше режисьорът Стефан Командарев.
    Толкова много истини изрече, толкова много истински истини изрече......
  • 7 Анонимен

    2 3 Отговор
    А дано, филма заслужава!
  • 8 Нямаме лоби за "Оскар"

    5 0 Отговор
    Това е най-важното, а не качествата на филм, книга, изложба, дизайн...