Last news in Fakti

17 Юли, 2023 12:32 1 694 2

Командарев разказа за създаването на "Уроците на Блага" (ВИДЕО)

  • стефан командарев-
  • уроците на блага-
  • филм-
  • награда-
  • карлови вари-
  • кинофестивал-
  • филмов фестивал

Пет години усърден труд и перипетии стоят зад успеха на филма, спечелил голямата награда на фестивала "Карлови Вари"

Командарев разказа за създаването на "Уроците на Блага" (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Зад успеха на "Уроците на Блага" стоят много неща - пет години сериозен труд, европейски програми по кинодраматургия, повече от година чакане заради забавянето на новия закон за киното, а после - и правилника за приложението му. Това разказа режисьорът на наградения в "Карлови Вари" филм Стефан Командарев в предаването на БНТ "Панорама".

"Ние стояхме на трупчета и немските ни партньори не можеха да разберат какво се случва. Трудно им обяснихме, но те бяха достатъчно търпеливи. Започнахме снимки, но със заем, защото още нямаше бюджет, но в крайна сметка с екип, с актьори и хора нещата се получиха", обясни още той.

Командарев посочи, че Съюзът на българските филмови дейци преди дни е подписал писмо за обещавания 1 процент увеличение на бюджета за култура.

"Нещо, обещавано от всички управляващи на предизборните кампании. След това обаче единият процент за култура винаги изчезва някъде и има някакви по-важни неща. Така че моята молба е ако може, да го спазим, за да се случват успехи в българското кино".

Трите награди, включително и голямата награда на фестивала, за "Уроците на Блага" са голямо признание за българското кино, тъй като сега за него се говори в Холивуд и всички големи международни киномедии, отбеляза режисьорът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кло Зет

    1 2 Отговор
    Пак ли някаква содумиа?
  • 2 плюс минус

    2 1 Отговор
    Не съм гледала филма, но гледах интервюто на г-н Командарев по Панорама.
    Един урок по т.н. "българска демокрация".
    Този урок ни го изнесе и Ели Скорчева.