Last news in Fakti

17 Юли, 2023 16:32 2 496 11

Нов филм разказва за геройството на важния, но малко известен войвода Тане Николов (ВИДЕО)

  • документален филм-
  • тане николов-
  • войвода-
  • революционер

Филмът може да се гледа свободно в канала на XPLR Films в YouTube

Продуцентска компания XPLR Films представи на българската публика нов документален филм, носещ името „Тане Войводата“.

Лентата разказва за живота и делото на революционера Тане Николов, който за съжаление е малко известен на сънародниците ни, а има огромни заслуги за свободата на България.

Тане Николов прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни борби от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Сражава се в Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война.

Оглавява и малко известната Вътрешна тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция. С четата си взема участие и в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., в която двеста четника се изправят срещу трихилядна турска войска. Това е и най-епичното сражение на македоно-одринското освободително движение след Илинденско-Преображенското въстание.

Режисьор на филма е Иван Узунов, сценаристи са Иван Узунов и Димитър Узунов, главен оператор е Георги Семов, а диктор е Светозар Кокаланов. За музикалното оформление е използвана народна музика, изпълнена от международно признатия Оркестър „Зорница“, както и музика, композирана специално за филма и изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив.

Времетраенето на филма е 101 минути. Във него са заснети кадри от трийсет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА „Архиви“ и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека.

Филмът бе излъчен премиерно по БНТ 1 на 16 юли, а вече може да се гледа свободно и в канала на XPLR Films в YouTube.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маке

    8 8 Отговор
    Тане,душо македонска.

    Коментиран от #2

  • 2 Българи е бе

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Маке":

    Македонците са гърци!
  • 3 Хихихи..

    8 10 Отговор
    Ние пък ганьовците се гордеем с Боке войвода.Три чувала/чекмеджака/ алтън има!
  • 4 Ал Бунди

    7 1 Отговор
    Танее, Тане..стАни Тане, да видиш кви войводи си имаме..Боко войвода..КирЕ войвода, КоцЕ войвода..че и Карадааъ войвода..плЕсни единия, ке изпопадат сичките...
  • 5 ..............

    2 12 Отговор
    Спорна личност. Извършено убийство за имот, мелница.

    Коментиран от #6

  • 6 да питам..

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "..............":

    Кое му е спорното бе..Левски за какво бе осъден и обесен..а що народ се изтрепа сега на тия години за пари, власт и имоти? Ще дойде време, когато това балканско племе за герои ще има мутрите...та..кое му е спорното, а?
  • 7 Факти

    14 2 Отговор
    Бъркате, Тане Николов е виден български революционер и не е безизвестен поне за хората който се занимават с история, както и с освободителните борби на българите в македоно-одринския край! Тане Николов е герой! Мир на душата му!
  • 8 Щрауса

    3 3 Отговор
    Такива като Тане Войвода вече няма! Има само амеби!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Роза

    5 1 Отговор
    Много наперен и юнашки вид има този войвода!Да,тогава мъжете са били истински мъже-смели и решителни!А сега са едни мижитурки,пълни с комплекси,и страхливи като зайци!

    Коментиран от #11

  • 11 Дядо Гъдьо

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Роза":

    Така е булка! Тогава булките са лапали а мъжете не са лизали! Сега сте станали като кучетата, искате по 1 пас любовни игрички!