Last news in Fakti

20 Септември, 2023 08:40 942 0

Софийската опера с три значими гастрола на международни сцени

  • софийска опера и балет-
  • гастрол-
  • чужбина

Предстоят гостувания в Германия, Южна Корея, Италия и Турция

Новият сезон започва с много силно присъствие на Софийската опера и балет на в чужбина с гостувания в Германия, Южна Корея, Италия и Турция, пише obache.bg.

На 1 и 3 октомври Софийската опера отново се завръща във Фюсен, Германия. На сцената на Фестивалния театър „Нойшванщайн“. в рамките на Музикалния фестивал „Кьонигсвинкел“, ще бъде представена новата продукция на Пламен Карталов – „Валкюра“ от Рихард Вагнер. Ролите ще изпълнят Арис Аргирис – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Бярни Тор Кристиансон – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде и др. Ще дирижира Лотар Загросек.

На 20 и 21 октомври Софийската опера представя „Електра“ на Рихард Щраус на 20-я Международен оперен фестивал в Тегу, Република Корея. Спектаклите ще дирижира Евън-Алексис Крист, а ролите изпълняват Гергана Русекова и Мариана Цветкова (Клитемнестра), Лилия Кехайова и Диана Ламар (Електра), Радостина Николаева и Цветана Бандаловска (Хризотемис), Даниел Острецов (Егист), Атанас Младенов и Веселин Михайлов (Орест). Режисьор е Пламен Карталов, сценографията е на Свен Йонке.

След впечатляващото представяне на театър „Верди“ в Салерно, Италия през месец юни, балетната трупа отново ще гостува там с два спектакъла, на 28 и 29 октомври „Жизел“ от Адолф Адам. Главните роли се изпълняват от Марта Петкова, Катерина Петрова, Емил Йорданов и Цецо Иванов.

Софийската опера за първи път ще гостува с оперен спектакъл в Република Турция. „Тоска“ от Пучини ще бъде част от програмата за отбелязване на 100 години от обявяването на Република Турция (1923). Гастролът е по идея на българското посолство в Анкара, и лично на посланик Ангел Чолаков, с подкрепата на българското Министерство на културата, като благотворителна инициатива за подкрепа от последиците от природното бедствие неотдавна сполетяло източна Турция.

На 8 ноември в Държавната опера и балет Анкара и на 11 ноември в Културния център Ататюрк, Истанбул под диригентството на Сунай Муратов в постановката на операта „Тоска“ от Пучини, на режисьора Пламен Карталов, главните роли изпълняват Радостина Николаева (Флория Тоска), Костадин Андреев (Марио Каварадоси), Йонуц Паску (Барон Скарпия).

На 2 декември с премиерната продукция на „Рейнско злато“ на Пламен Карталов ще бъде закрит Фестивалът на оперното е балетно изкуство в Стара Загора.

В преговори са нови планове на ръководството на Софийската опера за бъдещи гостувания в Япония, Германия и Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА