Last news in Fakti

20 Септември, 2023 12:00 919 0

Софийската опера се завръща на международните сцени

  • софийската опера и балет-
  • нов сезон-
  • пламен карталов-
  • гастроли-
  • турне-
  • международна сцена

Новият сезон започва с много силно присъствие на Софийската опера и балет на международните сцени с три значими гастрола.На 1 и 3 октомври Софийската опера отново се завръща във Фюсен, Германия. На 20 и 21 октомври Софийската опера представя „Електра“ на Рихард Щраус на 20-я Международен оперен фестивал в Тегу, Република Корея. Софийската опера за първи път ще гостува с оперен спектакъл в Република Турция

Софийската опера се завръща на международните сцени - 1
Снимка: Софийската опера и балет

След годините на пандемията, които затвориха границите за международни ангажименти, отново след гастролите си в Бразилия, Япония, Германия, Гърция, Полша, Русия и Италия, Софийската опера се завръща на международните сцени.


Минали събития


Националният оперен театър в художественото ръководство на Пламен Карталов, за първи път гастролира в Бразилия, с операта „Фоска“ от бразилският композитор Карло Гомес и концерт с българска музика. Седем пъти представи в Япония едни от най-успешните си постановки „Турандот“, „Тоска“, „Бохеми“, „Джани Скики“ на Пучини, „Отело“, „Дон Карлос“, „Риголето“, „Бал с маски“ на Верди, „Селска чест“ на Маскани, „Княз Игор“ на Бородин.


След като представи на родна сцена първата за България продукция на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер в режисурата на Пламен Карталов, Софийската опера организира и международно гостуване и категорично спечели сърцата на немската и международна публика, тъй като за първи път български оперен театър гостува с шедьовъра на Вагнер в неговата родина. Забележителното е, че в историческия град Фюсен и точно срещу замъка Нойшванщайн на баварския крал Лудвиг II, покровителят на великия германски маестро, за първи път българи представят най-известните и най-трудни опери от творчеството на любимия му композитор.
В програмата на известния половинвековен международен летен фестивал в Любляна, Словения, Софийската опера представи „Тристан и Изолда“, а на Рождественския фестивал в Болшой театър в Минск, Беларус, публиката аплодира „Зигфрид“. В историята на тази сцена звуча за първи път творба на композитора Рихард Вагнер.


След прекъсване от трийсет и седем години отново публиката на легендарния Болшой театър аплодира Софийската опера. Българските артисти и музиканти се представиха блестящо с оперите „Янините девет братя“ на Пипков, „Пръстенът на нибелунга“ на Вагнер и балета „Корсар“ на Адам.


В две гостувания на фестивала в Бидгошч, Софийската опера най-напред изпълни операта „Гуарани“ от Антонио Карлос Гомес, а няколко години по-късно и с постановката на операта „Княз Игор“ от Бородин. Впечатляващата продукция на „Турандот“ беше представяна последователно два пъти в Гърция и три пъти в Япония.


Балетната трупа също имаше самостоятелни турнета в Италия, Турция, Норвегия, Гърция, като там беше представен „Зорба гъркът“ на Микис Теодоракис. В Германия аплодираха нашите балетисти в „Лебедово езеро“. Новият директор на балета Марта Петкова продължи традицията и със спектакъл на „Дон Кихот“ на Минкус балетът ни откри първото издание на Международния балетен фестивал „Танцови нощи”, Любляна, а след това беше в Салерно, Италия с „Лебедово езеро“ на Чайковски. В Турция, на фестивала в Бодрум, балетът на Софийската опера гостува със „Зорба Гъркът“.


Нов сезон


Новият сезон започва с много силно присъствие на Софийската опера и балет на международните сцени с три значими гастрола.
На 1 и 3 октомври Софийската опера отново се завръща във Фюсен, Германия
. На сцената на Фестивалния театър „Нойшванщайн“. в рамките на Музикалния фестивал „Кьонигсвинкел“, ще бъде представена новата продукция на Пламен Карталов – „Валкюра“ от Рихард Вагнер. Ролите ще изпълнят Арис Аргирис – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Бярни Тор Кристиансон – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде и др. Ще дирижира Лотар Загросек.


На 20 и 21 октомври Софийската опера представя „Електра“ на Рихард Щраус на 20-я Международен оперен фестивал в Тегу, Република Корея. Спектаклите ще дирижира Евън-Алексис Крист, а ролите изпълняват Гергана Русекова и Мариана Цветкова (Клитемнестра), Лилия Кехайова и Диана Ламар (Електра), Радостина Николаева и Цветана Бандаловска (Хризотемис), Даниел Острецов (Егист), Атанас Младенов и Веселин Михайлов (Орест). Режисьор е Пламен Карталов, сценографията е на Свен Йонке.
След като плени сърцата на публиката на театър „Верди“ в Салерно, Италия през месец юни, балетната трупа отново ще гостува там с два спектакъла, на 28 и 29 октомври „Жизел“ от Адолф Адам. Главните роли се изпълняват от Марта Петкова, Катерина Петрова, Емил Йорданов и Цецо Иванов.


Софийската опера за първи път ще гостува с оперен спектакъл в Република Турция. „Тоска“ от Пучини ще бъде част от програмата за отбелязване на 100 години от обявяването на Република Турция (1923). Гастролът е по идея на българското посолство в Анкара, и лично на посланик Ангел Чолаков, с подкрепата на българското Министерство на културата, като благотворителна инициатива за подкрепа от последиците от природното бедствие неотдавна сполетяло източна Турция.


На 8 ноември в Държавната опера и балет Анкара и на 11 ноември в Културния център Ататюрк, Истанбул под диригентството на Сунай Муратов в постановката на операта „Тоска“ от Пучини, на режисьора Пламен Карталов, главните роли изпълняват Радостина Николаева (Флория Тоска), Костадин Андреев (Марио Каварадоси), Йонуц Паску (Барон Скарпия).
На 2 декември с премиерната продукция на „Рейнско злато“ на Пламен Карталов ще бъде закрит Фестивалът на оперното е балетно изкуство в Стара Загора.


В преговори са нови планове на ръководството на Софийската опера за бъдещи гостувания в Япония, Германия и Северна Македония.

Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА