Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 10:28 1 332 8

Йордан Радичков щеше да навърши 94 години

  • йордан радичков-
  • писател-
  • рождение-
  • годишнина

Големият български писател е автор на над 25 запомнящи се книги, а сред творчеството му има разкази, сборници, пиеси и още...

Йордан Радичков щеше да навърши 94 години - 1
Снимка: БГНЕС

На 24 октомври се навършват 94 години от рождението на великия български писател и драматург - Йордан Радичков, предава агенция Фокус. Родом от село Калиманица, Монтанска област, писателят започва творческия си път в края на 50-те със сборниците с разкази "Сърцето бие за хората", "Прости ръце", "Планинско цвете" и "Обърнато небе". В тях писателят засяга проблемите на осъвременяващото се с бързи темпове българско село.

Следват сборниците "Свирепо настроение" (1965), "Ние, врабчетата" и "Вятърът на спокойствието", които стават сензация поради изключително новаторския си стил. Освен с разкази, Йордан Радичков е известен и като автор на пиеси, играни не само в родната България, но и по цял свят. Едни от най-известните са "Суматоха", "Януари", "Опит за летене" и "Образ и подобие", които се играят и до днес с особен успех. Йордан Радичков пише и сценариите на любимите за всички игралните филми - "Горещо пладне" (1966), "Привързаният балон" (1967) и "Последно лято" (1978). Написал е повече от 25 книги, повечето от които преиздавани по два и повече пъти, а самият той е удостоен с множество отличия и награди в България и в чужбина. Целият му талант едва ли може да бъде побран в една малка статия, но можем да почерпим поне малко от мъдростта му. Представяме ви три големи цитата на Йордан Радичков, на които решихме да вдъхнем мъничко живот днес:

  • Дано бог ни запази от чужди държави! Какво биха казали чуждите държави: Нямате ли си вие държава да хвърчите из нея, ами сте се юрнали, ще кажат, да хвърчите по нашите държави! - "Опит за летене"
  • Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата ѝ са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте! – "Ние, врабчетата"
  • Докато стоеха сред виелиците и ветровете, тези пастири всъщност проветряваха себе си. Всяка една птица бе разтворила широко всичките врати и прозорци на душата си, за да могат ветровете да минат оттам и да продухат всички ъгли!... Где да можеше и човекът тъй да проветрява душата си!... Но как да я проветри, като е затворил плътно вратите и прозорците на душата си, спуснал е резетата и капаците и само една малка шпионка е оставил на вратата си, за да надниква през нея с едно око и да види като какво става навън! А ни едно око отвън не може да надникне през шпионката му и да види като какво става вътре! Па и сам той рядко надниква в душата си, ами седи през по-голямата част от живота си с гръб към нея. - "Щърков сняг"


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇪🇺💯

    3 1 Отговор
    От големият майстор на разказа съм запомнил, само едно, от “Кошници” на Станислав Стратиев по Йордан Радичков:

    “Всеки сам своята кошница плете.”

    А ето и моето тълкуване, няма съдба,
    няма карма, няма “било писано”.
  • 2 Артилерист

    7 0 Отговор
    Радичков е уникален творец и много ми допада с неговите тънки намеци за тарикатите-идеологисти, сиромасте-живи дяволи и връзкарите-уреденци. Неговият селски полуидиот Араламби, например, всеки път влизал в кръчмата със "Смърт на фашизма, свобода на народа". Когато му казвали, че фашизъм вече няма и народа е свободен, той заключавал :"ВАЖНОТО Е ДА СЕ АРАЛАМБИ"!
    Когато бирниците питали един сиромах колко кози има той казал, че миналата година имал една, ама таз година били по-малко. На чуденето на бирниците как тъй, той да не би да има половин коза или само един крак, той се почесал по темето и рекъл: "ТАКА ЛИ ЩЕ ДОДЕ РАБОТАТА"?!?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой

    3 0 Отговор
    Прекрасен, незабравим писател. Прекланям се пред творчеството и душевността му.
  • 5 Идън

    5 0 Отговор
    Един от любимите ми писатели.Преди години гледах едно интервю с него и го попитаха за Бог. А той отговори,,Бог- дали го има или го няма, нищо не ни пречи да живеем така, сякаш го има,,.Вълшебен разказвач беше.Светла му памет.
  • 6 Идън

    1 0 Отговор
    ,,Лазарица,,- с Рангел Вълчанов - 2005 год- в ролята на Лазар може да се види в ютуб.
  • 7 И кво?

    1 2 Отговор
    Да си го преместя освен от единия крачол в другия 😅

    Коментиран от #8

  • 8 И кога

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "И кво?":

    няма да си го ... от единия крачол в другия?