Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 09:56 918 9

30 години на сцената отбеляза Мариус Куркински

  • мариус куркински-
  • моноспектакъл-
  • нашенец-
  • чудомир-
  • годишнина-
  • на сцената

Актьорът изигра моноспектакъла „Нашенец“ по произведения на Чудомир в зала 1 на НДК

30 години на сцената отбеляза Мариус Куркински - 1
Снимка: БГНЕС

Мариус Куркински отбеляза в неделя вечер 30-годишнината от началото на своя творчески път – с моноспектакъла „Нашенец“ по произведения на Чудомир.

В продължение за час и четиридесет минути, актьорът се превъплъщава в десетки образи от творчеството на големия български писател, чието истинско име е Димитър Чорбаджийски.

Представлението, изиграно на сцената в изпълнената до краен предел зала 1 на НДК, бе разделено на четири части, в които се осмиват черти от психологията на малкия човек. Много от Чудомировите разкази са изградени като диалог или монолог.

Както съобщиха по-рано от екипа на Мариус Куркински, на сцената той пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории – какво би бил този свят на трудности, главоблъсканици, амбиции и тревоги, без животворният полъх на хумора. „Много се смяхме, но и поплакахме“, казаха зрители след събитието.

Както писа БТА, премиерата на „Нашенец“ бе в Силистра – на 7 ноември, последвани от Добрич – 8 ноември, Варна – 9 ноември, и Пловдив – 10 ноември. На 25 март 2023 г. се навършиха 133 години от рождението на Чудомир (1890-1967).

Мариус Куркински е роден на 15 октомври 1969 г. в Нови пазар. Дебютира през 1993 г. пред публика с първия си моноспектакъл „Дон Жуан“.

„Всичко започна, като си мислех, че съм Дон Жуан (,,Дон Жуан“, 1993). Скоро след това, с много трепет изпълних песента на всички песни (,,Песен на песните“, 1993). Срещнах тайнствена дама, която ми помогна да стъпя на голямата сцена и да се запозная с многобройните зрители (,,Дамата с кученцето“, 1996). И до днес не разбирам как съм събрал смелостта да пристъпя към Новия завет (,,Евангелие по Матея“, 1997). Това ми помогна да намеря човека в себе си (,,Самият човек“, 1999). Сънувах, че съм се събудил (,,Сънят“, 2001). Събудих се и претърпях сътресение (,,Сътресение“, 2006). От него научих много, както за моите предци, така и за съвременната българска публика (,,Български разкази“, 2010). По-късно проумях, че неусетно съм се превърнал в смешен човек, който отново сънува (,,Сънят на смешния човек“, 2014). Окончателно достигнах до истината. Аз съм просто артист, заключен в театъра след края на поредното представление и не мога да изляза в реалността (,,Юбилей“, 2015). Тогава на сцената кацна черното пиле и отново ме понесе на крилете на театъра (,,Черното пиле“, 2016)! Играх, играх, играх и стигнах до (,,Мариус 50“, 2019). Ще потърся причините в ,,Нашенец“, разказва актьорът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аплодисменти!

    11 3 Отговор
    Голям!!!
  • 2 Мъдрият

    7 2 Отговор
    Мариус, ако наистина си се обърнал към Бога и си се покаял за геевските неща( и повече няма да ги правиш!) - тогава - поздравления от мен и Бог да те благослови!

    Коментиран от #7

  • 3 УмноКрасив

    8 2 Отговор
    Страхотен! Още си спомням 1996 години на моноспектакъла Дамата с кученцето препълнената зала, зажаднелите за изкуство аристократки и реститутки и аз там с моя приятел тихичко седим онемели хванати ръка за ръка пред гения на Мариус. Особено изпълнени с енергия и топлота бяха антрактите, когато Мариус отиваше при Явор- неговата муза и гушнати чакаха следващото действие, докато г-н Куркински набираше нови сили. Толкова красиви моменти ни даде Мариус!
  • 4 Я го знам !

    5 6 Отговор
    Тоя за 30 г. толкова палки е строшил,че може да направи пътека с тях от София до Бургас !
  • 5 Отврат

    4 5 Отговор
    Никак не го понасям!

    Коментиран от #6

  • 6 ДЕ НИРО,

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Отврат":

    ТИ ЛИ СИ....(.......),БЕ....
  • 7 хъхъ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    И мен ме беше заблудил, че се е обърнал към Бога. После влязох да видя колко струват билетите за моноспектакъла му - 60 - 80 - 100 лв. Такива са само цените на Лили Иванова.

    Как може за представления с много актъори, билетите да са по 15-20лв, а този да излиза сам на сцената (тоест прибира всичко той, а не дели с останалите) и да иска толкова?!


    Явно и този Мариус, който навремето правеше халтура със Славчо и Каналето, се интересува като нея само от парите.
  • 8 Васик Атанасова

    2 1 Отговор
    Психично болен човек
  • 9 ЗРИТЕЛ

    0 1 Отговор
    МАРИУС КУРКИНСКИ Е ЕДЗНА ПАРОДИЯ НА АРТИСТ И ТЕАТРАЛ, ЕДНО НИЩО С ОГРОМНИ ПРЕТЕНЦИИ, НО С МНОГО РЕКЛАМА, ТА МНОЗИНА СЕ ВЪРЗВАТ НА ТАЗИ ЛЪЖА - МАРИУС КУРКИНСКИ ИЛИ ИВАЙЛО НЕЗНАМКОЙСИ, БЕЗДАРНИК, НЕ ГО ПРИЕЛИ АКТЬОРСКО МАЙСТОРСТВО, А ЗА КУКЛОВОДСТВО, ТА РЕШИЛ ДА СТАНЕ МАЙСТОР НА МОНОСПЕКТАКЪЛА, НО Е ЖАЛЪК И ГЛУПАВ, ПРОСТО ЕДНО НИЩО С ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ